Μια Φώτο μια Ιστορία

Το γκολ «φάντασμα» του Λουίς Γκαρσία: Η τελευταία πράξη του Άνφιλντ πριν τον τελικό της Πόλης (video)

Το γκολ «φάντασμα» του Λουίς Γκαρσία: Η τελευταία πράξη του Άνφιλντ πριν τον τελικό της Πόλης (video)

3 Μαΐου 2005: Ο Λουίς Γκαρσία σκοράρει ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα γκολ σε ημιτελικούς Champions League για να στείλει την Λίβερπουλ στον τελικό της Κωνσταντινούπολης και την Τσέλσι... σπίτι της. Ένα γκολ που έμεινε στην ιστορία ως «γκολ - φάντασμα» και αποτελεί έριδα ανάμεσα σε «κόκκινους» και «μπλε» μέχρι σήμερα...

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Βασίλης Βασιλείου

Το «θαύμα της Κωνσταντινούπολης» αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο απίθανα ποδοσφαιρικά παραμύθια που έχουν συμβεί ποτέ. Για να καταφέρει όμως η Λίβερπουλ να φτάσει ως εκεί χρειάστηκε να αποκλείσει την Τσέλσι στα ημιτελικά του Champions League.

Η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων στο Στάμφορντ Μπριτζ ήταν ένα… βαρετό 0-0, με λιγοστές ευκαιρίες. Η δεύτερη ωστόσο ήταν μια πραγματική «μάχη» μεταξύ των δύο καλύτερων αγγλικών ομάδων εκείνης της σεζόν. Προτού όμως φτάσουμε στην βραδιά της 3ης Μαΐου στο Άνφιλντ, ένα flashback στα τέλη Φλεβάρη εκείνης της χρονιάς είναι απαραίτητο για να φανεί η έντονη αντιπαλότητα που υπήρχε τότε μεταξύ «κόκκινων» και «μπλε».

Η Τσέλσι είχε κατακτήσει το πρώτο της τρόπαιο με τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο απέναντι στην Λίβερπουλ. Φυσικά, επρόκειτο για το League Cup, το οποίο οι Λονδρέζοι πανηγύρισαν στην παράταση, με τον Στίβεν Τζέραρντ μάλιστα να έχει πετύχει αυτογκόλ σε εκείνο τον τελικό.

Με τη ρεβάνς του Champions League να πλησιάζει, η Τσέλσι είχε στεφθεί ήδη πρωταθλήτρια Αγγλίας και είχε διαφορά 36 βαθμών στην βαθμολογία της Premier League από τη Λίβερπουλ. Εξού και ο φαβοριτισμός προς την ομάδα του Μουρίνιο για να βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Βέβαια, κανείς δεν είχε βάλει στην εξίσωση την μαγική ατμόσφαιρα του Άνφιλντ, που για ακόμα μια ευρωπαϊκή βραδιά έδωσε ώθηση στην Λίβερπουλ. Τέτοια ώθηση, που οι παίκτες του Ράφα Μπενίτεθ χρειάστηκαν τέσσερα μόλις λεπτά για να πάρουν το προβάδισμα. Ο Τζον Άρνε Ρίισε συνδυάστηκε υπέροχα με τον Τζέραρντ και ο αρχηγός της Λίβερπουλ με ένα άγγιγμα της μπάλας με το «μυτάκι» έβγαλε τετ-α-τετ τους δύο Τσέχους.

Ο Μίλαν Μπάρος πρόλαβε στην έξοδο τον Πέτρ Τσεχ, τσίμπησε την μπάλα, αλλά ο γκολκίπερ της Τσέλσι τον ανέτρεψε. Ενώ όλο το γήπεδο σηκώθηκε στο πόδι για να διαμαρτυρηθεί για πέναλτι, ο Λουίς Γκαρσία εκμεταλλεύτηκε την ολιγωρία του Ρικάρντο Καρβάλιο που έμεινε στην... παράβαση και έστειλε την μπάλα «σχεδόν» στα δίχτυα, αφού ο Γουίλιαμ Γκαλάς πετάχτηκε στην πορεία της και την έδιωξε, χωρίς να φανεί αν πέρασε ή όχι την γραμμή.

Η ετυμηγορία του Λούμπος Μίχελ ήταν να δείξει σέντρα, με τον Μουρίνιο να ωρύεται στον πάγκο και το Άνφιλντ να σείεται ολόκληρο από τους πανηγυρισμούς. Βέβαια, ακόμα και να μην μετρούσε το γκολ, η απόφαση θα ήταν πέναλτι υπέρ της Λίβερπουλ και κόκκινη κάρτα για τον Τσεχ. Προς γκρεμός και πίσω ρέμα για την Τσέλσι δηλαδή... Το σκορ δεν άλλαξε ως το τέλος, παρά την τεράστια χαμένη ευκαιρία του Έιντουρ Γκούντιονσεν λίγο πριν το φινάλε, με τον Ισλανδό, άλλοτε παίκτη της ΑΕΚ, να μην βρίσκει εστία από τα όρια της μικρής περιοχής και τον Ντούντεκ εξουδετερωμένο. 

Φυσικά, το «τρίτο ημίχρονο» της αναμέτρησης παραμένει εξίσου ενδιαφέρον με την ίδια την αναμέτρηση. Ο Λουίς Γκαρσία ήταν κάθετος στις δηλώσεις του ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή. «Είχα κάποιες αμφιβολίες γιατί κανένας συμπαίκτης μου δεν πανηγύρισε στην αρχή, αλλά όταν είδα τον ρέφερει και τον βοηθό να πηγαίνουν στη σέντρα τρελάθηκα από τη χαρά μου. Ναι μπορούμε να πούμε, “εάν αυτό” ή “εάν εκείνο”, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι ήταν γκολ».

 Η πιο χαρακτηριστική δήλωση ήταν αυτή του Μουρίνιο όμως, μερικά χρόνια αργότερα, ο οποίος εμφανώς δεν είχε ξεχάσει το γεγονός. «Είναι όντως μαγικό να παίζεις στο Άνφιλντ. Μπορούν να καταλογιστούν γκολ που κανείς παίκτης δεν έχει σκοράρει. Το 2005 δεν σκόραρε ο Λουίς Γκαρσία το γκολ, ήταν ο κόσμος. Πλέον κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό να συμβέι λόγω του VAR. Το Άνφιλντ όμως μπορεί να κάνει θαύματα».

Όσο κι αν διαμαρτύρεται η Τσέλσι για εκείνο το γκολ, αυτή ήταν η ομορφιά του ποδοσφαίρου πριν το VAR. Ήταν άδικο, μερικές φορές και άθλιο, ωστόσο οδήγησε σε μια από τις πιο δραματικές στιγμές στην ιστορία του Champions League. Ο Λουίς Γκαρσία έστειλε την Λίβερπουλ στον τελικό, όπου αψήφησαν τις πιθανότητες με τον πιο απίθανο και ονειρεμένο τρόπο.

Ναι μπορεί να μην έπρεπε να μετρήσει εκείνο το γκολ. Ρωτήστε τον Λουίς Γκαρσία αν ενδιαφέρεται καθόλου!


www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0