Μια Φώτο μια Ιστορία

Μπίλι Ράιτ: Η «σημαία» της Γουλβς που έδωσε μία διαφορετική σημασία στον αριθμό… 100!

Μπίλι Ράιτ: Η «σημαία» της Γουλβς που έδωσε μία διαφορετική σημασία στον αριθμό… 100!

Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς, αν όχι ο πιο σημαντικός ποδοσφαιριστής που πέρασε ποτέ από την Γουλβς. Ο λόγος σαφώς για τον Μπίλι Ράιτ. Τον άνθρωπο που δεν έφυγε ποτέ από την ομάδα του και έφτασε γρηγορότερα από κάθε άλλον στις 100 συμμετοχές με την Εθνική Αγγλίας, όντας αρχηγός της σε εννενήντα από αυτές!

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Δημήτρης Μανάκος

Ονομάζεται Μπίλι Ράιτ. Πιθανώς οι νεαρότεροι δεν θα τον γνωρίζουν, αν αναλογιστεί κανείς πως ξεκίνησε την καριέρα του το 1939 και παρέμεινε για τα επόμενα 20 χρόνια στην Γουλβς, όντας και ο αρχηγός της.

Εξαιρώντας την ημερομηνία και το γεγονός πως μιλάμε για έναν τύπο που αγωνίστηκε πριν από 60 χρόνια, οι νέοι φίλοι του ποδοσφαίρου, ακούγοντας την Γουλβς προφανώς και έχουν στο μυαλό τους τους «λύκους», αναλογικά με το τι κάνουν σήμερα, όντες έκπληκτοι με την φετινή τους πορεία, υπό τις οδηγίες του Μπρούνο Λάζε.

Τότε όμως, ήταν σπουδαίο να είναι κάποιος αρχηγός της Γουλβς! Μαζί της, ο Μπίλι Ράιτ, πραγματοποίησε 490 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1954, 1958, 1959), ένα FA Cup το 1949 και δύο Super Cup την ίδια σεζόν και πέντε χρόνια αργότερα, ενώ εξακολουθεί και είναι ο μοναδικός παίκτης των «λύκων» που τους οδήγησε σε πρωτάθλημα, φορώντας το περιβραχιόνιο!

Το σπουδαιότερο όμως επίτευγμά του, πέραν του γεγονότος πως αποτέλεσε σημαία για την αγαπημένη του ομάδα, ήταν ο αριθμός συμμετοχών του με την Αγγλία, καθώς τον Απρίλιο του 1959 έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έφτασε τριψήφιο αριθμό με την χώρα του! Προφανώς και μιλάμε για τον αριθμό… 100, ο οποίος συμπληρώθηκε στις 11/4 σε αναμέτρηση απέναντι στην Σκωτία! Στα ελληνικά δεδομένα, ο πρώτος που έπραξε κάτι ανάλογο φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας, ήταν ο Θοδωρής Ζαγοράκης!

Επιστρέφοντας στον Μπίλι Ράιτ, το ντεμπούτο του το είχε κάνει 12 χρόνια νωρίτερα, σε αναμέτρηση της Αγγλίας απέναντι στο Βέλγιο (2-0), ενώ το 1949 έγινε για πρώτη φορά αρχηγός της χώρας του, στην 16η του συμμετοχή, έχοντας προλάβει να βρει δίχτυα με τα «τρία Λιοντάρια», σε φιλικό κόντρα στην Ελβετία!

Αφού συμπλήρωσε 100 συμμετοχές με την Αγγλία, φορώντας τη διάσημη φανέλα με το νούμερο πέντε, ο Ράιτ θα έπαιζε άλλες πέντε φορές με την χώρα του το καλοκαίρι του 1959 ως μέρος μιας καλοκαιρινής περιοδείας στην Αμερική.
IMG_7092.JPG

Ακολούθησαν επίσης αναμετρήσεις εναντίον της Βραζιλίας, του Περού και του Μεξικό, πριν την 105η και τελευταία του συμμετοχή, ενώ το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι πως αποτέλεσε και αρχηγό της για 90 φορές συνολικά, σε ματς που δεν επιτρέπονταν οι αλλαγές!

Προφανώς και μιλάμε για ένα απίστευτο ρεκόρ, αναλογικά με τα δεδομένα της εποχής, με τον Τσάρλτον να καταρρίπτει το ρεκόρ με μία συμμετοχή παραπάνω, στο Μουντιάλ του 1970 και την ήττα από την Γερμανία, για να έρθει ο Μπόμπι Μουρ και να φτάσει στο… 108, 11 χρόνια μετά το ντεμπούτο του με την Αγγλία!

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Μπίλι Ράιτ άλλαξε κάτι στην ιστορία του ποδοσφαίρου και δεν θα λησμονηθεί ποτέ. Θυμούνται οι παλιοί, μαθαίνουν οι καινούργιοι και το γεγονός πως σε 105 συμμετοχές, οι 90 ήταν ως αρχηγός, απλώς επιβεβαιώνουν πως δεν ήταν μόνο… σημαία της Γουλβς, αλλά κάτι παραπάνω για ολόκληρο το άθλημα στην Αγγλία!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0