Μια Φώτο μια Ιστορία

Η βραδιά που ο Μανωλάς στέφθηκε αυτοκράτορας της Ρώμης! (video)

Η βραδιά που ο Μανωλάς στέφθηκε αυτοκράτορας της Ρώμης! (video)

Ήταν 10 Απριλίου του 2018 όταν ο Κώστας Μανωλάς κέρδισε στον αέρα τον Σεμέδο και χάρισε στη Ρόμα την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League. Η σπουδαιότερη κεφαλιά της καριέρας του.

Γράφει ο Μάνος Φυρογένης

Πάνε τέσσερα χρόνια πλέον από το βράδυ που ο Κώστας Μανωλάς έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία της Ρόμα. Όχι πως δεν είχε αφήσει, μέχρι το 82’ λεπτό της αναμέτρησης με τη Μπαρτσελόνα, το στίγμα του στα πεπραγμένα του συλλόγου. Απλά εκείνη τη νύχτα «έβαλε το κερασάκι στην τούρτα».

Η αποστολή των «τζιαλορόσι» ήταν δύσκολη από τη στιγμή της κλήρωσης. Τα πράγματα όμως χειροτέρεψαν μετά το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα στο Καμπ Νου (4/4/18). Οι «Μπλαουγκράνα» είχαν κερδίσει με 4-1 και ήταν με το ενάμιση πόδι στον ημιτελικό γύρο. Όμως υπολόγιζαν χωρίς να αναλογιστούν το πάθος των Ρωμαίων, οι οποίοι πίστεψαν στον άθλο και εν τέλει δικαιώθηκαν.

Το ιστορικό της επικής ανατροπής

Οι πιθανότητες ήταν συντριπτικά υπέρ της Μπάρτσα όταν οι δυο «μονομάχοι» πάτησαν το χορτάρι του Ολύμπικο. Η φλόγα όμως των παικτών του Ντι Φραντσέσκο έκαιγε και μπήκαν με το «μαχαίρι στα δόντια». Πίεσαν από νωρίς και ευτύχησαν να προηγηθούν μόλις στο 6’ με τον Τζέκο. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο πιεστικά κοντά στη μια ώρα παιχνιδιού (58’) όταν ο Ντε Ρόσι ευστόχησε σε χτύπημα πέναλτι και έστειλε όλη την πίεση στο στρατόπεδο των Ισπανών. Πλέον οι «τζιαλορόσι» χρειάζονταν μόλις ένα γκολ για να προκριθούν.

Η εικόνα της αναμέτρησης έδειχνε ότι η Ρόμα μπορούσε να βρει ένα τρίτο τέρμα και εν τέλει το γραφτό, έγινε και πράξη. Στο 82’ λεπτό, ο Κώστας Μανωλάς νίκησε κατά κράτος τον Σεμέδο στον αέρα και με γυριστή κεφαλιά, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Τερ Στέγκεν. Ο Έλληνας αμυντικός «πήρε το αίμα του πίσω» για το αυτογκόλ στη Βαρκελώνη και προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού στην «Αιώνια Πόλη».

Η ιστορία πριν την ιστορία

Έπειτα από 34 ολόκληρα χρόνια και για δεύτερη φορά στην ιστορία τους, οι «λύκοι» πέρασαν τον σκόπελο της προημιτελικής φάσης στους καλύτερους «4» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Τότε που είχαν φτάσει στον τελικό της πόλης τους (1984) αλλά η Λίβερπουλ τους στέρησε τον τίτλο στη διαδικασία των πέναλτι. Η ομάδα που αντιμετώπισαν και στα ημιτελικά το 2018 και δεν κατάφεραν να «ξορκίσουν τα μάγια».

«Ave Kostas»

O Κώστας Μανωλάς είναι, με διαφορά από τον δεύτερο, ο πρώτος σε συμμετοχές Έλληνας που έχει αγωνιστεί με τη φανέλα της Ρόμα. Έμεινε πέντε χρόνια στη γειτονική πρωτεύουσα και με το γκολ του το βράδυ της 10ης Απριλίου, η ομάδα του έγινε μόλις ο τρίτος σύλλογος στην ιστορία του θεσμού που κατορθώνει να ανατρέψει αποτέλεσμα πρώτου αγώνα σε φάση νοκ-άουτ, πετυχαίνοντας στο δεύτερο σκέλος 3+ γκολ διαφοράς.
manolas-1.jpg

Η κεφαλιά της τελικής ανατροπής σηματοδότησε μια τεράστια επιτυχία για τους Ρωμαίους. Ένα βράδυ που ολόκληρη η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική υφήλιος «υποκλίθηκε» στον νέο αυτοκράτορα της πόλης. Μια στιγμή που ο Ναξιώτης σέντερ μπακ έγινε είδωλο και όλη η Ρώμη φώναξε «Ave Kostas».

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0