Μια Φώτο μια Ιστορία

Ο κανόνας των εκτός έδρας γκολ του Άριεν Ρόμπεν

Ο κανόνας των εκτός έδρας γκολ του Άριεν Ρόμπεν

7 Απριλίου 2010: Ο Άριεν Ρόμπεν σκοράρει στο Ολντ Τράφορντ ένα από τα πιο απίθανα γκολ της καριέρας του με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου και για δεύτερο διαδοχικό γύρο του Champions League, υπογράφει πρόκριση των Βαυαρών χάρις τον κανόνα του εκτός έδρας γκολ.

Γράφει ο Βασίλης Βασιλείου

Ο κανόνας του εκτός έδρας γκολ έχει πάψει να υφίσταται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από την σεζόν 2021/22. Ίσως αν αυτό συνέβαινε μια δεκαετία πίσω, να άφηνε απογοητευμένο τον Άριεν Ρόμπεν. Ο Ολλανδός την σεζόν 2009/10 έκανε χρήση του κανόνα δις στο Champions League, οδηγώντας την Μπάγερν ως τον τελικό της διοργάνωσης.

Εμπόδιο για τους Βαυαρούς στην φάση των «16» ήταν η Φιορεντίνα. Ο πρώτος αγώνας στο Μόναχο είχε κριθεί με γκολ λίγο πριν το φινάλε από τον Μίροσλαβ Κλόζε και τους Γερμανούς να επικρατούν 2-1. Ισχνό προβάδισμα για την Μπάγερν που άφηνε κάποιες ελπίδες στην ιταλική ομάδα.

Στο Αρτέμιο Φράνκι οι «βιόλα» ήταν αποφασισμένοι να εξαντλήσουν τις πιθανότητες που είχαν για πρόκριση. Ο Χουάν Μάνουελ Βάργκας σκόραρε το πρώτο, ο Στέφαν Γιόβετιτς το δεύτερο και μπορεί ο Μαρκ φαν Μπόμελ να μείωσε σε 2-1, αλλά ο Μαυροβούνιος έδωσε και πάλι σκορ πρόκρισης στην Φιορεντίνα. Κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο Ρόμπεν, ο οποίος με την χαρακτηριστική του κίνηση, σύγκλινε από τα δεξιά και με ένα αριστερό «κεραυνό» εκτέλεσε τον Φράι.

Το συνολικό σκορ των δύο αναμετρήσεων μπορεί να ήταν 4-4, ωστόσο η Μπάγερν, εξαιτίας των εκτός έδρας γκολ, πήρε την πρόκριση στα προημιτελικά. Εκεί κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κι αν ο τόπος και το θύμα άλλαξαν, το «έγκλημα» παρέμεινε το ίδιο...

Οι «κόκκινοι διάβολοι» εκκίνησαν ηχηρά τη σειρά. Ο Γουέιν Ρούνεϊ σκόραρε μόλις στο 2ο λεπτό την αναμέτρησης στο Μόναχο, αλλά η Μπάγερν κατάφερε να φτάσει στην ανατροπή με γκολ από τον Φρανκ Ριμπερί και στις καθυστερήσεις από τον Ίβιτσα Όλιτς.

Το... σπόιλ για το τι συνέβη στο Μάντσεστερ μάλλον έχει γίνει ήδη, αλλά έχει και αξία ο τρόπος. Η Γιουνάιτεντ πέτυχε τρια γκολ μέχρι το 40’, με τον Ντάρον Γκίμπσον βάζει το πρώτο και τον Νάνι τα επόμενα δύο. Η Μπάγερν κατάφερε να μειώσει πριν βγει το ημίχρονο με τον Όλιτς και στο δεύτερο μίλησε ο... Ρόμπεν.

Το ρολόι έγραφε 74 λεπτά παιχνιδιού, όταν ο Ριμπερί πήγε στην γωνία για να εκτελέσει ένα κόρνερ. Ο Γάλλος με ένα χαρακτηριστικό νεύμα έκανε νόημα στους συμπαίκτες του να «κόψουν» προς τα μέσα, αλλά εκείνος σέντραρε εκτός περιοχής για τον αμαρκάριστο Ρόμπεν. Ο Ολλανδός έπιασε ένα μονοκόμματο σουτ, χωρίς κοντρόλ, ούτε δεύτερη σκέψη, ούτε καν καθαρό οπτικό πεδίο προς το τέρμα. Η μπάλα έφυγε σα βολίδα και καρφώθηκε στα δίχτυα του φαν ντερ Σαρ.

Αυτό ήταν! Η Μπάγερν κατάφερε να φτάσει στα ημιτελικά του Champions League έχοντας σκοράρει στα νοκ-άουτ ίδιο αριθμό γκολ, με αυτά που είχε δεχθεί. Οι Βαυαροί μπορεί να μην χρειάστηκαν τα εκτός έδρας γκολ στα ημιτελικά κόντρα στην Λυών για να βρεθούν στον τελικό, αλλά εκεί έπεσαν πάνω στην Ίντερ του Ζοσέ Μουρίνιο. Ίσως οι «νερατζούρι» να ήταν τυχεροί που ο τελικός δεν είχε δεύτερο σκέλος, γιατί ο Ρόμπεν μπορεί... να χτυπούσε ξανά!

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0