Μια Φώτο μια Ιστορία

Η πρωτόγνωρη συμφωνία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την AIG που έσπασε όλα τα (οικονομικά) ρεκόρ…

Η πρωτόγνωρη συμφωνία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την AIG που έσπασε όλα τα (οικονομικά) ρεκόρ…

6 Απριλίου 2006: Το ποδόσφαιρο έχει μπει για τα καλά στα… οικονομικά δεδομένα και η ασφαλιστική εταιρία AIG δίνει τα χέρια με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να μπει στο μπροστά μέρος της φανέλας, με ένα ποσό… μαμούθ.

Γράφει ο Νότης Χάλαρης

Κάθε μέρα ακούμε συμφωνίες με αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Δεν υπάρχει πλέον επιχείρηση και όμιλος που να μην ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, το οποίο βλέπει όλο και περισσότερες συμφωνίες να φτάνουν στα γραφεία των ομάδων. Μάλιστα, οι βασικοί χορηγοί είναι και αυτοί που… κουμαντάρουν το οικονομικό μέλλον ενός συλλόγου, ωστόσο δεν ήταν πάντα έτσι.

Η Λίβερπουλ έκανε την αρχή το 1979, με την Hitatchi να κάνει την αρχή, ωστόσο, σταθμός σε αυτή την ιστορία, αποτελεί η συμφωνία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Συγκεκριμένα, σαν σήμερα, το 2006, οι «κόκκινοι διάβολοι» σπάνε κάθε ρεκόρ και βλέπουν τα ταμεία τους να γεμίζουν με την ασφαλιστική εταιρία, AIG.

resizedcrop-8b87a741e4c111d7b88272fe2ab0b931-840x480.jpg

Η πολυεθνική εταιρία δίνει τα χέρια με τον αγγλικό σύλλογο για να βρίσκεται στο μπροστά μέρος της παρέας του Κριστιάνο Ρονάλντο και η συμφωνία περιλαμβάνει το ποσό των 56,5 εκατ. λιρών. Δηλαδή κοντά στα 100 εκατ. δολάρια (!). Οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προκαλώντας έκπληξη στον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Το deal έγινε γνωστό από τον Ντέιβιντ Γκιλ, τεχνικό διευθυντή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με αποτέλεσμα να γίνει το μεγαλύτερο στα χρονικά εκείνη την σεζόν και να γράψει.. ιστορία. Ταυτόχρονα, έγινε και η αρχή σε όλο αυτό το χάος που επικρατεί πλέον στο θέμα των συμφωνιών. Όλα ήταν αρκετά… ρόδινα για να υπάρχει happy end.

1144274411_740215_0000000001_noticia_grande-1.jpg

Η εταιρία, τον Σεπτέμβριο του 2008, έφτασε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, ωστόσο η Αμερικάνικητράπεζα την έσωσε. Αυτό ήταν αρκετό για να μην κλείσει τελείως η AIG, όμως όχι για να σώσει την συμφωνία με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τον Γενάρη του 2009, ο όμιλος ανακοινώνει πως δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο με τον αγγλικό σύλλογο και την ίδια στιγμή, έψαξε τρόπο για να λήξει την συμφωνία ένα χρόνο νωρίτερα από το συμφωνηθέν.

Πάντως, οι αρχικοί αριθμοί ήταν αυτοί που πρόσφεραν στην συγκεκριμένη συνεργασία, μία θέση στην ιστορία αλλά και την αφετηρία για τα υπέρογκα ποσά που μοιράζονται πλέον στις ομάδες.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0