Μια Φώτο μια Ιστορία

Ο ΠΑΟΚ του Κούδα και του Σαράφη, κόντρα στη Μίλαν του Ριβέρα: Ο τελευταίος Μάρτης στην Τούμπα με... άρωμα Ευρώπης, ήταν το 1974! (video)

Ο ΠΑΟΚ του Κούδα και του Σαράφη, κόντρα στη Μίλαν του Ριβέρα: Ο τελευταίος Μάρτης στην Τούμπα με... άρωμα Ευρώπης, ήταν το 1974! (video)
20 Μαρτίου 1974: Ο ΠΑΟΚ επιστρέφει στις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις του Μαρτίου, 48 ολόκληρα χρόνια από τότε που το σύνολο του Λες Σάνον, με ηγέτη τον Γιώργο Κούδα και σκόρερ τον Σταύρο Σαράφη, υποδέχθηκε και «τρόμαξε» την παρέα του Τζάνι Ριβέρα, τη Μίλαν, κάτοχο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, που αγωνιζόταν υπό τις οδηγίες του Τσέζαρε Μαλντίνι!
 
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς
 
Σήμερα ακούγεται τρελό και ίσως να ήταν και τότε. Λίγο η άγνοια κινδύνου μιας άλλης ποδοσφαιρικής εποχής, λίγο ο ευρωπαϊκός τελικός στο Καυτατζόγλειο έναν χρόνο νωρίτερα, λίγο οι τέσσερις γύροι έως τον τελικό. Άλλωστε, τι είχε να ζηλέψει ο ΠΑΟΚ του Λες Σάνον, από το Μαγδεμβούργο που εν τέλει κατέκτησε τον τίτλο;
 
ΚούδαςΙωσηφίδηςΤερζανίδηςΑποστολίδηςΣαράφης είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που συνέθεσαν το σύνολο που έφερε τον «Δικέφαλο του Βορρά» έως τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων τη σεζόν 1973-74.

Εκεί όπου το εμπόδιο της Μίλαν αποδείχθηκε ανυπέρβλητο στο πρώτο ματς, όπως αποδεικνύει και το τελικό 3-0.


Στη ρεβάνς της Τούμπας, όμως, στο τελευταίο ευρωπαϊκό ματς του ΠΑΟΚ μήνα Μάρτιο μέχρι το αποψινό (10/03, 19:45) με τη Γάνδη, κάποιοι πίστεψαν στο θαύμα. Ίσως πριν από αυτούς, το έπραξαν οι ίδιοι οι παίκτες των Θεσσαλονικέων.
 
Με 27 λεπτά να έχουν περάσει από το πρώτο σφύριγμα, ο Σταύρος Σαράφης νίκησε κατά κράτος την ιταλική άμυνα και έγραψε το 1-0 με κεφαλιά. Ένα γκολ που εκτός από τη μνήμη όσων παρακολούθησαν το ματς από κοντά, έχει αποτυπωθεί ιδανικά και από τον φωτογραφικό φακό!
 ΠΑΟΚ: Όταν η Μίλαν τρόμαξε μέσα στην Τούμπα (pics) | Gazzetta
Ωστόσο, το γκολ του μετέπειτα προπονητή του ΟλυμπιακούΑλμπέρτο Μπιγκόν, στο 64ο λεπτό, έβαλε «ταφόπλακα» στις ελπίδες των Θεσσαλονικέων. Αναφερόμαστε, άλλωστε, στη Μίλαν του Ριβέρα, υπό τις οδηγίες του Τσεζάρε Μαλντίνι. Στη Μίλαν που έναν χρόνο νωρίτερα κατέκτησε το τρόπαιο και στο τέλος της σεζόν έφτασε ένα «βήμα» μακριά από να το επαναλάβει! 
 
Με την ώθηση περίπου 44.000 ανθρώπων στις εξέδρες, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε ξανά, με ακόμα μία κεφαλιά του Σαράφη στο 72', αλλά πέντε λεπτά μετά ο Τρεσόλντι διαμόρφωσε το τελικό 2-2. Μετά από τις προκρίσεις επί της Λέγκια και της Λυών, το όνειρο «έσβησε» στα προημιτελικά, μία φάση που αποτελεί ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ εδώ και περίπου πέντε δεκαετίες. 
 
Γυρνώντας στο σήμερα, η επιστροφή στις ευρωπαϊκές βραδιές του Μαρτίου μετά από 48 χρόνια του δίνει το «βήμα» για να κλείσει ένα νέο ραντεβού με την ιστορία. 
 
Ποιος ξέρει; Ίσως στο τελευταίο σφύριγμα της αναμέτρησης με τη Γάνδη (10/03, 19:45) να έχει θέσει τις βάσεις τουλάχιστον για ένα νέο... 1974!
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0