Μια Φώτο μια Ιστορία

Νικολάς Ανελκά: Η πρώτη μεταγραφή του Αρσέν Βενγκέρ στην Άρσεναλ, που δύο χρόνια αργότερα «πλήγωσε» τον Παναθηναϊκό!

Νικολάς Ανελκά: Η πρώτη μεταγραφή του Αρσέν Βενγκέρ στην Άρσεναλ, που δύο χρόνια αργότερα «πλήγωσε» τον Παναθηναϊκό!

22 Φεβρουαρίου του 1997: Η Άρσεναλ ανακοινώνει την απόκτηση του Νικολάς Ανελκά, ο οποίος θα παραμείνει στο Βόρειο Λονδίνο για τρία χρόνια και θα αποτελέσει την πρώτη μεταγραφή του Αρσέν Βενγκέρ στο Βόρειο Λονδίνο. Στο διάστημα παρουσίας του στην Premier League, ο Γάλλος ξεχωρίζει, αλλά η μεταγραφή του στην Ρεάλ Μαδρίτης, πιστοποιείται και μετά το γκολ του απέναντι στον Παναθηναϊκό, τον Δεκέμβριο του 1998!

Γράφει ο Δημήτρης Μανάκος

Πέρασαν 26 χρόνια από τότε που ο Αρσέν Βενγκέρ αναζητούσε τον ποδοσφαιριστή που θα αποτελούσε την πρώτη μεταγραφή της καριέρας του στην Άρσεναλ. Ιδανικά θα ήθελε να είναι Γάλλος και νέος, ώστε να είναι και κατά συνέπεια ευκολότερα διαχειρίσιμος.

Οι επιλογές ήταν πολλές αλλά ο Αλσατός τεχνικός κατέληξε στον Νικολάς Ανελκά που αγωνιζόταν στην Παρί Σεν Ζερμέν και είχε μόλις πατήσει το 17ο ηλικιακό του έτος. Οι δύο πλευρές τα βρήκαν με… 500.000 λίρες και ο ποδοσφαιριστής αφίχθη στο Βόρειο Λονδίνο για να ανακοινωθεί από τους «κανονιέρηδες».

Στην πρώτη του σεζόν αγωνίστηκε μόλις για 131 λεπτά στην Premier League, στην επόμενη συνέβαλλε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για τους Λονδρέζους με 26 ματς πρωταθλήματος, έξι γκολ και έξι ασίστ, και στην επόμενη, η οποία έμελλε να αποδειχθεί και η τελευταία του με το κανόνι στο στήθος, αναδείχθηκε σε… ηγέτη, «γράφοντας» ιστορία.

Αρχικά, αποτέλεσε την βασική επιλογή του Αρσέν Βενγκέρ στην κορυφή της επίθεσης της ομάδας του. Έπαιξε σε 35 αναμετρήσεις, σκόραρε στο 50% αυτών (17 γκολ), μοιράζοντας παράλληλα και πέντε ασίστ!

Ταυτόχρονα, κατέγραψε τις πρώτες του συμμετοχές και στο Champions League, με το πρώτο του γκολ στην Ευρώπη να έρχεται επί ελληνικού εδάφους, απέναντι στον Παναθηναϊκό, στη νίκη της ομάδας του με 3-1 στην Αθήνα.

Μιλάμε για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Champions League,  όπου οι «πράσινοι» ήθελαν μόνο νίκη για να ελπίζουν σε πρόκριση, αντίθετα με τους «κανονιέρηδες» που είχαν ήδη αποκλειστεί και ταξίδεψαν στην Ελλάδα με αρκετά νέα πρόσωπα στη σύνθεσή τους. Παρόλα αυτά, η επικράτησαν με 3-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ασάνοβιτς αυτ., Ανελκά, Μπόα Μόρτε), ενώ ο μόνος που είχε διασωθεί από τον Παναθηναϊκό ήταν ο Ιγκόρ Σιμπνιέφσκι, ο οποίος είχε ισοφαρίσει προσωρινά.

Αυτομάτως, ο Νικολάς Ανελκά γίνεται περιζήτητος και η πρώτη ομάδα που ενδιαφέρεται για την απόκτησή του είναι η Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Τιερί Ανρί αρχίζει και γίνεται σημαντικός για την Άρσεναλ και ο Γάλλος επιλέγει να αποχωρήσει έπειτα από 86 εμφανίσεις, 28 γκολ 12 ασίστ και ένα ρεκόρ που όλοι κυνηγούν μέχρι και σήμερα, αλλά κανένας δεν μπορεί να «σπάσει».

Το ρεκόρ των γκολ από ποδοσφαιριστή που δεν έχει «κλείσει» τα 21 του χρόνια και παίζει για την Άρσεναλ σε επίπεδο πρωταθλήματος. Ο Ανελκά έβαλε 17 και ο πρώτος που μπορεί να το κοιτά με αξιώσεις είναι ο… Έμιλ Σμιθ Ρόου!

Αυτός είναι άλλωστε και ο πρώτος teenager της Άρσεναλ που πετυχαίνει τουλάχιστον εννέα γκολ στην Premier League, αναλογικά με την ηλικία του, στον 21ο αιώνα. Το ότι τόσο ο Σμιθ Ρόου, όσο και ο Μπουκάγιο Σάκα (7 γκολ), αποτελούν τους δύο πρώτους σκόρερ της ομάδας, κάτι δείχνει για τον τρόπο λειτουργίας των Λονδρέζων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, Βενγκέρ και Ανελκά μπορούν να είναι βέβαιοι πως ό,τι ξεκίνησαν μαζί τότε, έχει ρεαλιστική υπόσταση ακόμη. Ο Ανελκά άλλωστε «έγραψε» ιστορία, με το γκολ του απέναντι στον Παναθηναϊκό να μένει αλησμόνητο, και ο Σάκα με τον Έμιλ Σμιθ Ρόου προσπαθούν να την συνεχίσουν, μπαίνοντας σε ένα «κλειστό» κλαμπ παικτών, που σύμφωνα με την ιστορία, προκύπτει ανά… 26 χρόνια!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0