Μια Φώτο μια Ιστορία

«Γειά σου ρε Αλέφαντε είσαι παλικάρι», όπως τραγουδούσαν τα παιδιά από την Πάτρα…

«Γειά σου ρε Αλέφαντε είσαι παλικάρι», όπως τραγουδούσαν τα παιδιά από την Πάτρα…

3 Ιανουαρίου 1939: Έρχεται στη ζωή μία από τις εμβληματικότερες μορφές των ελληνικών πάγκων. Ο Νίκος Αλέφαντος θα γραφτεί στην ιστορία όλων των ομάδων που θα κοουτσάρει αλλά θα μείνει στους αιώνες με τις απίθανες ατάκες του.

Γράφει ο Νότης Χάλαρης

Το τραγούδι με τον παραπάνω τίτλο είναι αληθινό. Ήταν το 1986 όταν το συγκρότημα «Τα παιδιά από την Πάτρα» το έβγαλαν σε κυκλοφορία αφιερωμένο στον Νίκο Αλέφαντο. Ο λόγος, έχει γνωστός από μέλος της μπάντας. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει: «Η αφορμή για να γραφτεί το τραγούδι, ξεκίνησε από το δεύτερο πέρασμα του Αλέφαντου από τον ΟΦΗ. Στη διάρκεια της προετοιμασίας είχε γίνει ένα φιλικό ανάμεσα στον ΟΦΗ και τον Παναθηναϊκό. Οι Κρητικοί νίκησαν, αλλά εκείνο που ενόχλησε περισσότερο τον πρόεδρο του ΠΑΟ, Γιώργο Βαρδινογιάννη, ήταν ο τρόπος που αγωνίστηκαν οι παίκτες του ΟΦΗ. 

Ο Αλέφαντος τους είχε «φτιάξει» με τον δικό του τρόπο! Ε, ήρθαν και κάποιες δηλώσεις του μετά το ματς και ο "καπετάνιος" έγινε έξαλλος. Έτσι, μέσω κάποιων επιστολών, άρχισαν να γράφονται άρθρα κατά του Αλέφαντου. Εκείνος, όμως, είχε τότε μια πολύ συναισθηματική αντίδραση. Είχε απαντήσει και αυτός με δικές του επιστολές, με έναν πολύ συγκινητικό τρόπο και θυμάμαι ότι μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η στάση του, με είχε αγγίξει. Έβλεπα από τη μια πλευρά μια «ενορχηστρωμένη» επίθεση προς το πρόσωπό του, μια συντονισμένη επίθεση που μπορεί να σε σμπαραλιάσει, και από την άλλη έβλεπα τον Αλέφαντο μόνο του, να αντιδρά με τόσο συναίσθημα. Με συγκίνησε και αυτό βγήκε στους στίχους που έγραψα.»

Πέρασε από τη μισή Superleague. Έκατσε τρεις φορές στον πάγκο του Ολυμπιακού και παρά τις ενέργειες του, αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ο Νίκος Αλέφαντος ήταν το κλασσικό λαϊκό παιδί. Ο αυθορμητισμός του δεν είχε όρια. Αντιδρούσε όπως εκείνος ένιωθε και πίστευε χωρίς να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες που άλλες φορές ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά σε άλλες… ξέφευγαν.

Σαν μία τέτοια σαν και σήμερα, ο Νίκος Αλέφαντος ήρθε στη ζωή, το 1939 στην Αθήνα. Οι στιγμές που τον κράτησαν στο βιβλίο της ιστορίας, οι μεγάλες ατάκες του αλλά και ένα αιώνιο παράπονο που το πήρε μαζί του, όταν έφυγε από την ζωή τον Ιούνιο του 2020.

alefantos.jpg

Η πρώτη επιτυχία με τον ΠΑΣ Γιάννινα - Πιερικό και ο Ολυμπιακός!

Από το 1969 έκατσε για πρώτη φορά σε πάγκο ως πρώτος προπονητής. Το καλοκαίρι του 1973 ο ΠΑΣ Γιάννινα της Β’ Εθνικής τον προσλαμβάνει και εκείνος τον απογειώνει. Η ομάδα ανέβηκε κατηγορία, χωρίς τον Έλληνα τεχνικό, ο οποίος είχε απολυθεί λίγες αγωνιστικές πριν το φινάλε λόγω ενός επεισοδίου με τον ποδοσφαιριστή της ομάδας Γιώργο Φωτεινό.

73-74-ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ-ΑΛΕΦΑΝΤΟΣ-ΓΡΑΜΜΕΝΙΑΤΗΣ-ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ-ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΑΚΗΣ-Custom-1-960x513.jpg

Το αξιοθαύμαστο είναι πως κατέκτησε την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία και με τον Πιερικό, ένα χρόνο αργότερα, μένοντας, μάλιστα μαζί του και στην Α’ Εθνική. Έπειτα από τις αρκετές αλλαγές της καριέρας του, ο Ολυμπιακός κάνει την πρώτη επαφή μαζί του. Ένας έρωτας που μόλις είδε την φωτιά να ανάβει, δεν έσβησε ποτέ. Ήταν Δεκέμβρης του 1983 όταν οι «ερυθρόλευκοι» επέλεξαν να προχωρήσουν σε αυτή τη κίνηση.

Ο Αλέφαντος την αποδέχτηκε και κλήθηκε να βγάλει τον Ολυμπιακό από τον λάθος δρόμος που είχε πάρει η σεζόν. Ωστόσο, λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 1984, είδε την πόρτα της εξόδου. Αυτό που έμεινε στην ιστορία όμως, ήταν η νίκη επί της Ουντινέζε του Βραζιλιάνου Ζίκο στο Κύπελλο Ακρόπολις.

ountineze.jpg.webp

Το τρελό σερί με τον Πανιώνιο, οι πολλές αλλαγές και το… απωθημένο!

Μετά την απόλυσή του από τον Ολυμπιακό, δέχθηκε πρόταση από τον Πανιώνιο. Εκείνοι οι 11 μήνες ήταν οι καλύτεροι της καριέρας του. Ο Έλληνας τεχνικός έφτασε τον Ιστορικό μέχρι και τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας ενώ τον διατήρησε αήττητο για συνολικά 14 παιχνίδια (!). Μετά την απόλυσή του ακολούθησε ένα μικρό διάστημα στην Εθνική Ελλάδας Κ21 και από εκεί και πέρα, ένας… πανικός.

ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Λάρισα, Ηρακλή, Εθνικό Πειραιώς, ΟΦΗ, Καστοριά, Παναχαϊκή, Ιωνικό, Δόξα Δράμας, Κόρινθο, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Προοδευτική και Εθνικό Αστέρα. Ο «φτωχός» απολογισμός του σε μία καριέρα σταμάτησε το 2004. Δηλαδή μία πορεία στα γήπεδα που παραλίγο να κλείσει έξι δεκαετίες μαζί με τα ποδοσφαιρικά του χρόνια. Ο επίλογος έγινε στον Ολυμπιακό και με έναν χαμένο τελικό επί του Παναθηναϊκού. Τότε ήταν που ο Αλέφαντος, δακρυσμένος παραδέχθηκε πως το απωθημένο του, ήταν μία κατάκτηση τίτλου με τους «ερυθρόλευκους».

panionios2.jpg

Ξύλο, κόντρες και δικαστήρια…

Ο Νίκος Αλέφαντος ήταν ένας πολύ αμφιλεγόμενος χαρακτήρας. Δεν ήξερε να κρατιέται. Δεν φοβόταν να σταθεί μόνος του απέναντι σε όλους, όμως αυτό, αρκετές φορές του έβγαινε σε… κακό. Ουκ ολίγες φορές κατέφυγε στη βία, με αποκορύφωμα τις στιγμές με τους Λάκη Πετρόπουλοκαι Γιώργο Βενετούλια.

Με τον πρώτο, τον Οκτώβριο του 1986, συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και ο Αλέφαντος, έπειτα από ένα τσακωμό τους, τον γρονθοκόπησε και λίγους μήνες μετά, καταδικάστηκε σε 40 μέρες φυλάκισης έπειτα από μήνυση του Έλληνα προπονητή. Ανάλογο περιστατικό, συνέβη και τον Απρίλη του 1987. 

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Βενετούλιας είχε ασκήσει κριτική στον Αλέφαντο για μη χρήση του Θωμά Μαύρου, με αποτέλεσμα να τον ξυλοκοπήσει και να τιμωρηθεί με αποκλεισμό δύο μηνών από τα γήπεδα και πρόστιμο περίπου 100 χιλιάδες δραχμές. Βέβαια αυτά ήταν δύο από τα δεκάδες περιστατικά.

Ο αείμνηστος προπονητής είχε βρεθεί να τσακώνεται με φιλάθλους στις εξέδρες, ανέβαινε στα κάγκελα, ερχόταν στα χέρια με την αστυνομία ή τους παράγοντες. Γενικά ήταν ένας εκρηκτικός χαρακτήρας και, ειδικά στα φινάλε, τα πράγματα δεν πήγαιναν και τόσο καλά. Βέβαια, δεν ξεχνιούνται οι κόντρες με τους ποδοσφαιριστές.

0e09527b0f5edaa60cf5702119e6a0a2_XL-e1546582269821.jpg

H απίστευτη κόντρα με τον Θωμά Μαύρο…

Μία από αυτές που την θυμούνται όλοι, ήταν με τον Θωμά Μαύρο. Όταν ο Νίκος Αλέφαντος ανέλαβε την ΑΕΚ, ο Έλληνας φορ ήταν 33 ετών. Οι πολλοί τραυματισμοί δεν του επέτρεπαν να βρει ρυθμό και εκείνη η σεζόν ήταν από τις χειρότερες της καριέρας του. Όταν ο Έλληνας άσος επέστρεψε στη δράση, κόντρα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ο Αλέφαντος προτίμησε να τον βγάλει στο 81ο λεπτό. Ήταν η πρώτη φορά που έπαιζε μετά από καιρό και η απόφαση να τον κάνει αλλαγή, δημιούργησε το απόλυτο χάος.

Οι οπαδοί της ΑΕΚ στάθηκαν εναντίον του Έλληνα προπονητή, με τον ίδιο να στηρίζει την απόφασήτου στο τέλος του αγώνα και να στρέφεται απέναντι στον Μαύρο. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής βγήκε την επόμενη μέρα και αναφέρθηκε στον χαμό που έγινε. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ο Αλέφαντος ήθελε απλά να τον… «τελειώσει». Από εκείνη τη μέρα, ο Μαύρος δεν ξαναέπαιξε με την ΑΕΚ, επιστρέφοντας στον Πανιώνιο, όπου έδειξε πως μόνο τελειωμένος δεν ήταν, κάνοντας μία εντυπωσιακή πορεία.

Έμεινε στην ιστορία περισσότερο για τις ατάκες παρά τις προπονητικές ικανότητες!

Όταν ερχόταν η στιγμή να μιλήσει, αυτά που έλεγε ήταν ένα και ένα. Ατάκες που γραφόντουσαν και την επόμενη μέρα, τις έλεγε όλη η Ελλάδα. Είτε αντίπαλος, είτε ίδιας ομάδας, ο Έλληνας οπαδός μιλούσε για τον Αλέφαντο και τις ατάκες του. Φυσικά, το κορυφαίο είναι το «Στα εξηγώ ωραία;» και το «Μάθε μπαλίτσα».

Όπως και το «Καλώς τα παιδιά, καλώς τα 3-0». Μία φράση που την είπε για τον ΠΑΟΚ όταν ακόμα ήταν στον Ολυμπιακό. Ωστόσο, ο Δικέφαλος είχε φύγει με το διπλό από την Ριζούπολη. Αυτές είναι λίγες από τις δεκάδες που είχε αναφέρει ο Νίκος Αλέφαντος στην τεράστια πορεία του στα γήπεδα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0