Μια Φώτο μια Ιστορία

Boxing Day: Η «εξάρα» της Μπέρνλι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τα 10 γκολ της Φούλαμ και το… ρεκόρ των 66 γκολ!

Boxing Day: Η «εξάρα» της Μπέρνλι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τα 10 γκολ της Φούλαμ και το… ρεκόρ των 66 γκολ!

Πρόκειται σαφώς για μία ιδιαίτερη ημέρα, αλλά όταν αναφερόμαστε στην Boxing Day, αυτομάτως το μυαλό όλων γυρνά στο παρελθόν… Συγκεκριμένα, το 1963, όταν σε 12 αναμετρήσεις επιτεύχθηκαν αθροιστικά 66 γκολ, αριθμός-ρεκόρ για την 26η Δεκεμβρίου στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Αν κάποιος μπει στην διαδικασία να αναζητήσει μία-μία τις αγωνιστικές που έχουν λάβει χώρα στην Boxing Day, αυτομάτως θα διαπιστώσει πως πρόκειται για μία ημέρα που ανέκαθεν χαρακτηριζόταν από γκολ και θέαμα.

Συναρπαστικές αναμετρήσεις, πολλά ντέρμπι, «περίεργα» σκορ και παιχνίδια που έχουν «γράψει» ιστορία. Ποτέ όμως δεν θα αντικρίσει περισσότερα από 66 γκολ αθροιστικά σε όλα τα ματς της πρώτης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ποτέ, πλην της σεζόν 1963-64. Τότε, που σε 12 αναμετρήσεις, η μπάλα είχε καταλήξει στα δίχτυα σε 66 περιπτώσεις, με την μεγαλύτερη νίκη να λαμβάνει χώρα στο ματς της Φούλαμ με την Ίπσουϊτς, τρία χρόνια μετά την ανάδειξη των φιλοξενούμενων σε πρωταθλητές Αγγλίας.

Στην Boxing Day ηττήθηκαν με 10-1, ενώ η Μπέρνλι, που προ τριετίας είχε τερματίσει στην 2η θέση, συνέτριψε με έξι γκολ τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το τελικό 6-1 μπορεί να προξενεί εντύπωση, αναλογικά με τις δυναμικές των ομάδων σήμερα, αλλά τότε η Μπέρνλι αποτελούσε μία από τις ισχυρότερες ομάδες της κατηγορίας.

Το πρωτάθλημα κατέκτησε η Λίβερπουλ, με τη Γιουνάιτεντ και την Έβερτον να ακολουθούν, η Άρσεναλ τερμάτισε 8η, η Μπέρνλι 9η και η Μπόλτον με την Ίπσουϊτς, πήγαν να… συναντήσουν τη Μάντσεστερ Σίτι, στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Όσον αφορά άλλα περίεργα αποτελέσματα; Η νίκη με 8-2 εκτός έδρας της Μπλάκμπερν κόντρα στην Γουέστ Χαμ και το 4-4 της Γουέστ Μπρομ με την Τότεναμ, η οποία ολοκλήρωσε την χρονιά, έχοντας πετύχει 97 γκολ! Τα περισσότερα δηλαδή, από κάθε άλλη ομάδα της κατηγορίας…

Συνολικά, στις 26 Δεκεμβρίου του 1963 και εν γένει, σε εκείνη την Boxing Day, σημειώθηκαν 66 γκολ! Δέκα περισσότερα από όσα σκόραρε η «ουραγός» Ίπσουϊτς σε ολόκληρη την σεζόν, προτού υποβιβαστεί!

Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά… Τρεις αναμετρήσεις έχουν αναβληθεί και ο κορονοϊός μετατρέπει την γιορτή του αγγλικού ποδοσφαίρου, σε μία… συνηθισμένη αγωνιστική. Η ημέρα είναι ιδιαίτερη, η ιστορία πλούσια, αλλά το παρελθόν δεν αποτελεί, τουλάχιστον για φέτος, οδηγό για μία ανάλογη αγωνιστική δράση!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0