Μια Φώτο μια Ιστορία

Ζεράρ Ουγιέ: Ο Γάλλος που έδωσε στην Λίβερπουλ τα πάντα, πλην του πιο... σημαντικού! (video)

Ζεράρ Ουγιέ: Ο Γάλλος που έδωσε στην Λίβερπουλ τα πάντα, πλην του πιο... σημαντικού! (video)

14 Δεκεμβρίου 2020: Ένας χρόνος πέρασε από τη μέρα που «έσβησε» ο Ζεράρ Ουγιέ σε ηλικία 73 ετών. Ένας άνθρωπος που έγραψε ιστορία ως κόουτς της Λίβερπουλ κατακτώντας Λιγκ Καπ, Κύπελλο Αγγλίας, Κύπελλο UEFA και ευρωπαϊκό Super Cup το 2001... 

Γράφει η Ευτυχία Γιαπουτζή 

Ήταν ξημερώματα Δευτέρας, 14 Δεκεμβρίου του 2020 όταν ο Ζεράρ Ουγιέ άφηνε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, έπειτα από ένα σοβαρό χειρουργείο.  

Ο Γάλλος προπονητής έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Λίβερπουλ έχοντας καταφέρει μετά από 6 χρόνια που οι «ρεντς» βρίσκονταν στην αφάνεια, να κατακτήσουν τα πάντα πλην… της PremierLeague!  

20 χρόνια πίσω, το 2001, ο Ουγιέ πήρε τρεμπλ με τη Λίβερπουλ (όπου είχε αναλάβει από το 1998 αρχικά με βοηθό τον Ρόι Έβανς κι έπειτα τελείως μόνος του) καταφέρνοντας να οδηγήσει τον σύλλογο του Μερσεϊσάιντ σε μέρες θριάμβου σηκώνοντας το Λιγκ Καπ, το Κύπελλο Αγγλίας, το Κύπελλο UEFA στον αλησμόνητο τελικό με την Αλαβές, που τελείωσε 5-4 υπέρ της αγγλικής ομάδας με... αυτογκόλ (που ήταν ταυτόχρονα και ξαφνικός θάνατος) των Ισπανών στην παράταση, το ευρωπαϊκό Super Cup, ενώ κέρδισε και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον «τελικό» ανάμεσα σε πρωταθλητή και κυπελλούχο στην Αγγλία. 


Στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA η Λίβερπουλ είχε αποκλείσει την Μπαρτσελόνα φέρνοντας ένα ηρωικό 0-0 στο Κάμπ Νόου και παίρνοντας τη νίκη με 1-0 χάρη στο εύστοχο πέναλτι του Μακάλιστερ. Για πρώτη φορά μετά το 1985 και την τραγωδία του Χέιζελ, οι «ρεντς» έφταναν σε έναν ευρωπαϊκό τελικό και έπαιρναν, μάλιστα, το τρόπαιο... 

Ακόμη πιο απολαυστικά ήταν τα δυο γκολ του Μάικλ Όουεν στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στην Άρσεναλ, κορυφαία αγγλική ομάδα τότε. Ο Φρέντι Λιούντμπεργκ είχε ανοίξει το σκορ για τους Λονδρέζους, αλλά ο Όουεν με δυο υπέροχα γκολ έδωσε το τρόπαιο στη Λίβερπουλ. Μάλιστα το 2001, αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς από την UEFA

Η σεζόν έκλεινε με την επιστροφή των «ρεντς» στο ChampionsLeague. Η υπόσχεση του Ουγιέ να ξανακάνει τη Λίβερπουλ ισχυρή γινόταν πραγματικότητα. Έμενε να πάρει το πρωτάθλημα κι εκεί επικεντρώθηκε μέχρι που τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς στον αγώνα με την Λιντς κατέρρευσε στο ημίχρονο. Η καρδιά του τον είχε προδώσει, έπρεπε επειγόντως να υποβληθεί σε μπάι-πας, με τους γιατρούς να του απαγορεύουν να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο για περίπου έναν χρόνο. 

Όταν μετά μερικούς μήνες επέστρεψε, τίποτα δεν ήταν πια το ίδιο. Το μομέντουμ είχε χαθεί και από την τροπαιοθήκη του θα έλειπε ένα από τα πιο σημαντικά κύπελλα, αυτό της PremierLeague, για το οποίο έπρεπε οι φίλοι της Λίβερπουλ να περιμένουν τον Κλοπ και την παρέα του 19 χρόνια μετά για να το σηκώσουν.  

«Υπάρχουν αυτοί που λένε μήπως να ξεχάσω το ποδόσφαιρο. Μήπως τότε να ξεχάσω να αναπνέω» -Ζεράρ Ουγιέ. 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0