Μια Φώτο μια Ιστορία

Απίστευτο κι όμως... ισπανικό – 21 χρόνια από το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων!

Απίστευτο κι όμως... ισπανικό – 21 χρόνια από το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων!

14/12/2000: Ένα πρωτοφανές σκάνδαλο στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Οι χρυσοί Ισπανοί παραολυμπιονίκες του μπάσκετ καλούνται να επιστρέψουν τα μετάλλια, αφού διαπιστώθηκε ότι οι δέκα από τους δώδεκα αθλητές της ομάδας δεν είχαν καμία πνευματική αναπηρία!

Σχετικά Άρθρα

Αίγλη, κύρος, δίψα για διάκριση. Όλες οι χώρες που συμμετέχουν σε (Παρα)Ολυμπιακούς Αγώνες τα αποζητούν. Κάποιες εξ'αυτών έχουν καταφύγει κατά καιρούς σε δόλια μέσα για να τα αποκτήσουν. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και η ομάδα μπάσκετ της Ισπανίας, που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Μια ομάδα που ήταν εκτός συναγωνισμού. Όχι γιατί υπερείχε σε ταλέντο, αλλά γιατί κατά βάση δεν είχε καμία πνευματική αναπηρία, σε αντίθεση με τις αντίπαλες ομάδες!

Το 2000 στο Σίδνεϊ ήταν μόλις η δεύτερη φορά που το πρόγραμμα περιελάμβανε τουρνουά μπάσκετ για αθλητές με νοητικές δυσκολίες, μια καινοτομία που είχε εισαχθεί για πρώτη φορά στην Ατλάντα το 1996, αφού μέχρι πρότινος συμμετείχαν μόνο αθλητές με σωματικές αναπηρίες.

Η Ισπανία έφτασε χωρίς πρόβλημα και αήττητη μέχρι τον μεγάλο τελικό. Εκεί επικράτησε με 87-63 της Ρωσίας. Κάπως έτσι τα χρυσά μετάλλια κατέληξαν στα στήθη των Ισπανών. Η...χρυσή αποστολή επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του μυστηρίου, μιας και οι θριαμβευτές έσπευσαν να εξαφανιστούν από το αεροδρόμιο, δείχνοντας μηδενική διάθεση για αναμνηστικές φω τογραφίες και συνεντεύξεις. Στάση που δεν πέρασε φυσικά απαρατήρητη.

Οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν λίγο καιρό αργότερα, όταν ένα από τα μέλη της τότε ομάδας, ο Κάρλος Ριμπαγκόρδα, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, έγραψε στο περιοδικό «Capital» ότι δεν αντιμετώπιζε καμία νοητική υστέρηση, όπως και οι περισσότεροι συμπαίκτες του. 

Ο Ριμπαγκόρδα παραδέχτηκε ότι ουδέποτε πέρασε από τεστ ούτε από την Παραολυμπιακή Ομοσπονδία της Ισπανίας, ούτε από την Ολυμπιακή Επιστροπή της Αυστραλίας. Ακόμα, ο ίδιος δήλωσε ότι προετοίμαζε αυτή την αποκάλυψη δύο χρόνια, παρόλο που πίστευε ότι η Ισπανία θα έκανε πίσω στο τέλος και δεν θα έστελνε την ομάδα στο Σίδνεϊ.

Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, μόλις δυο μέλη της ομάδας είχαν IQ χαμηλότερο από 75 και ως εκ τούτου δικαίωμα συμμετοχής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες!

Τα μετάλλια επεστράφησαν και η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή σταμάτησε τους αγώνες για ανθρώπους με πνευματική αναπηρία στις προσεχείς διοργανώσης στην Αθήνα (2004) και το Πεκίνο (2008). Οι εν λόγω αγώνες ξαναμπήκαν στο πρόγραμμα στην Παραολυμπιάδα του Λονδίνου το 2012, με περισσότερους από 120 αθλητές να λαμβάνουν μέρος εκείνη τη χρονιά.

Την ευθύνη για το εν λόγω σκάνδαλο είχε όπως φάνηκε ο Μαρτίν Βιθέντε, πρόεδρος της ισπανικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, ο οποίος κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο...5.400 ευρώ, ενώ επέστρεψε και τις 142.000 ευρώ που είχαν δοθεί ως χορηγία για την εν λόγω ομάδα. Παράλληλα ο Βιθέντε καθαιρέθηκε από το αξίωμά του, το οποίο κατείχε από 1975!

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης0