Μια Φώτο μια Ιστορία

Χρόνια πολλά Ντούσαν Μπάγεβιτς: Η άγνωστη ιστορία ενός σύγχρονου… Ρωμαίου!

Χρόνια πολλά Ντούσαν Μπάγεβιτς: Η άγνωστη ιστορία ενός σύγχρονου… Ρωμαίου!

10 Δεκεμβρίου 1948: Ο θρυλικός Nτούσαν Μπάγεβιτς κλείνει σήμερα τα 73 του χρόνια και το BN Sports ανασύρει από τα «κιτάπια της ιστορίας», μία ερωτική περιπέτεια της νιότης του, που έμελλε να του χαράξει ολόκληρη τη ζωή…

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Έκτορας Σταυρόπουλος

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω στο μακρινό 1966, στο Μόσταρ, μια μικρή πόλη της τότε κραταιάς Γιουγκοσλαβίας, συναντά κανείς έναν νεαρό ποδοσφαιριστή της Βέλεζ. Το όνομα αυτού: Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Βόσνιος επιθετικός ερωτεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Μπέγκα Μπιμπέροβιτς, όμως οι γονείς της είχαν άλλη άποψη. Η γλυκιά Μπέγκα προερχόταν από συντηρητική, μουσουλμανική οικογένεια, που δεν ενέκρινε τον Χριστιανό Ντούσαν για γαμπρό της. 

thumbnail_IMG_9798.jpg

Το ερωτευμένο ζευγάρι όμως δεν ήταν διατεθειμένο να «παραδώσει τα όπλα». Ο ίδιος ο πρώην προπονητής Ολυμπιακού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχει δηλώσει πως «Στο τέλος η αγάπη μας κέρδισε τα πάντα…».

Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 1966, όταν ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς, περπατώντας με μερικούς φίλους του, συνάντησε για πρώτη φορά μια όμορφη νεαρή κοπέλα με μαύρα μαλλιά και «ζεστά» μαύρα μάτια. Αυτό ήταν… Ο έρωτας ήταν αμοιβαίος και κεραυνοβόλος. Την ξαναείδε αρκετές φορές από τότε αλλά δεν είχε το θάρρος να της μιλήσει. Ένα μήνα μετά, σε ταξίδι του με τη Βέλεζ στην Κωνσταντινούπολη της έγραψε γράμμα που της εξέφραζε τα συναισθήματά του.

thumbnail_IMG_9801.jpg

Τα κομμάτια του «παζλ της μοίρας» είχαν μπει πια στη θέση τους… Όταν, επέστρεψε από την Τουρκία, επιβιβάστηκε σε λεωφορείο στο ξενοδοχείο Neretva στο Μόσταρ. Εκεί θα μίλαγαν για πρώτη φορά και θα προγραμμάτιζαν το πρώτο τους… ραντεβού. Έκτοτε δεν υπήρξε γυρισμός για το ζευγάρι. Η αγάπη μεταξύ τους γινόταν όλο και πιο έντονη και δυνατή. Δεν θα την σταματούσε, ούτε η απαγόρευση των γονιών της Μπέγκα να βλέπει τον αγαπημένο της. Οι δυο τους αναγκάζονταν να συναντιούνται κρυφά από τους γονείς της και από όσους θα τους πρόδιδαν σε αυτούς.

Για σχεδόν ένα χρόνο πορεύονταν έτσι… Μέχρι που ένα βράδυ στις αρχές του επόμενου Αυγούστου, η Μπέγκα πήγε σε μια συνάντησή τους κλαμένη. «Οι δικοί μου θέλουν να με αναγκάσουν να παντρευτώ άλλον! Σ ‘αγαπώ. Εσένα και κανέναν άλλο! Δεν πάω σπίτι, δεν πάω σπίτι!»

Από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν θα υπήρχε επιστροφή και πισωγυρίσμα για τα δύο ερωτευμένα παιδιά. Αποφάσισαν ότι θα έμεναν για πάντα μαζί, με κάθε κόστος. «Κλέφτηκαν» και μέσα σε τρεις εβδομάδες είχαν ήδη παντρευτεί στα κρυφά. Ακόμα και μετά το γάμο, ο Μπάγεβιτς φοβόταν για τυχόν απαγωγή της γυναίκας του και δεν ήθελε να την αφήνει καθόλου μόνη της.

thumbnail_begadusan1cb.jpg

«Ακόμη και την επόμενη μέρα του γάμου, έπρεπε να ταξιδέψω με την ομάδα, αν και απειλήθηκα ότι θα απαχθεί η Μπέγκα. Πήγαινα σε κάθε παιχνίδι έξω από το Μόσταρ με το φόβο ότι δεν θα τη βρω στο δρόμο της επιστροφής».

Οι γονείς της δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι η κόρη τους παντρεύτηκε τον ποδοσφαιριστή από επιλογή της, και για καιρό ισχυρίζονταν ότι «την έκλεψε» με το ζόρι, μη θέλοντας να ακούσουν ούτε λέξη για τους νεόνυμφους.

thumbnail_IMG_9734.jpg

Μάλιστα ένα απόγευμα του Οκτωβρίου του 1968, οι φόβοι του Ντούσαν επιβεβαιώθηκαν. Εκείνη τη βραδιά, ο Μπάγεβιτς, βρισκόταν με τη Βέλεζ στο μακρινό Μάριμπορ και δεν είχε ιδέα, για την απόπειρα απαγωγής που θα συνέβαινε εις βάρος της αγαπημένης του. Αρκετοί άνθρωποι περικύκλωσαν το σπίτι του ζευγαριού στο Μόσταρ και προσπάθησαν να απειλήσουν την Μπέγκα για να βγει και να τους ακολουθήσει: «Φέρτε μας πίσω τη Μπέγκα, θα περάσεις άσχημα αν δεν την βγάλεις έξω αμέσως!» Τότε ήταν που έμαθαν τα δυσάρεστα για αυτούς «μαντάτα»: «Παντρευτήκαμε, αγαπάμε ο ένας τον άλλον! Ο Ντούσκο δεν με ανάγκασε να πάω σε αυτόν, ήθελα να είμαι μαζί του… Αφήστε μας μόνους!» 

Η οικογένεια της κοπέλας κατάλαβε ότι δεν είχε πλέον πολλές επιλογές και με τον καιρό αποδέχθηκε την κατάσταση. Όπως έχει πει ο Μπάγεβιτς: «Τώρα η Μπέγκα και εγώ πηγαίνουμε στον πατέρα και τη μητέρα της. Συνειδητοποίησαν ότι η αληθινή αγάπη είναι ισχυρότερη από οτιδήποτε άλλο, ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για αυτήν». Στο τέλος, μάλιστα, η μητέρα του Ντούσαν, Ντάνιτσα, ήταν αυτή που έμεινε πίσω με τη μητέρα της Μπέγκα κατά τη διάρκεια του πολέμου…

thumbnail_IMG_9804.jpg

Ο εορτάζων Μπάγεβιτς είναι ακόμα, μέχρι και σήμερα παντρεμένος με την… Ιουλιέτα της καρδιάς του και ευχή όλων, η «φλόγα» της αγάπης τους να μείνει για πολλά ακόμη χρόνια αναμμένη… 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0