Μια Φώτο μια Ιστορία

Λούκα Μόντριτς: Ο νεαρός που ήθελε ο Παναθηναϊκός πριν από 15 χρόνια, κατέκτησε την Χρυσή Μπάλα το 2018!

Λούκα Μόντριτς: Ο νεαρός που ήθελε ο Παναθηναϊκός πριν από 15 χρόνια, κατέκτησε την Χρυσή Μπάλα το 2018!

3 Δεκεμβρίου 2018: Ο Λούκα Μόντριτς κατακτά την Χρυσή Μπάλα και γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής μετά από 11 χρόνια που «έσπασε» την κυριαρχία των Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο. Ανεβαίνει στην κορυφή της Ευρώπης και κάνει τον Παναθηναϊκό να «μετανιώσει» που δεν απέσπασε την υπογραφή του προ δεκαετίας!

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Δημήτρης Μανάκος

Θεωρείται δεδομένα ως ένας από τους πιο ολοκληρωμένους αμυντικούς μέσους στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ένας πανέξυπνος ποδοσφαιριστής που χαρακτηρίζεται για τον εξαιρετικό τρόπο που χειρίζεται την μπάλα και την οξυδέρκεια που τον χαρακτηρίζει. Πασάρει, σουτάρει και μαρκάρει, έχοντας κατακτήσει τα… πάντα σε συλλογικό επίπεδο, και πλέον με τα 36 του να είναι… πατημένα, εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό κεντρικό μέσο στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Αυτός είναι ο Λούκα Μόντριτς. Ένας από τους λίγους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως που κατάφερε, ακόμη και όταν προσπέρασε την ηλικία των 35, να διατηρηθεί στο υψηλότερο επίπεδο και να βρίσκεται στην βασική ενδεκάδα των Μαδριλένων, με βασικό του επιχείρημα την αγωνιστική του κατάσταση και όχι τις επιτυχίες του παρελθόντος.

Δεν αγωνίζεται επειδή κατέκτησε το Champions League σε τρεις συνεχόμενες σεζόν, αλλά επειδή είναι σε καλύτερη κατάσταση από τους υπόλοιπους που βρίσκονται στις τάξεις της ομάδας του Κάρλο Αντσελότι. Ο πρότερος βίος του μάλιστα το επιβεβαιώνει.

Γιατί το λέμε αυτό; Διότι αισίως συμπληρώνονται 1000 και κάτι ημέρες από τότε που κατέκτησε την Χρυσή Μπάλα, όντας ο μοναδικός που έπεισε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη πως το 2018 ήταν καλύτερος τόσο από τον Λιονέλ Μέσι, όσο και από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, για πρώτη φορά μετά τον Κακά το 2007!

Τότε κατέκτησε τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και μερικούς μήνες μετά, οδήγησε την Κροατία στον πρώτο της τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, παρά την ήττα με 4-2 από την Γαλλία! Αναδείχθηκε πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής του Μουντιάλ, ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά πάντα γύρω από το όνομά του θα υπάρχει ένα… «τι θα γινόταν αν».

Μία ελληνική… απορία, καθώς όταν ο Λούκα Μόντριτς αγωνιζόταν στην Κροατία, προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού και του τέως προπονητή και ποδοσφαιριστή του,  Βέλιμιρ Ζάετς.

Ωστόσο το θέμα δεν προχώρησε ποτέ. Ο Μόντριτς φημολογείται πως ενδιαφερόταν, αλλά το ελληνικό σκάουτινγκ και η επιθυμία της ελληνικής ομάδας να μην αποκτήσει ένα ταλέντο, αλλά έναν πιο έμπειρο ποδοσφαιριστή, δεν συνέβαλλαν ως προς την ολοκλήρωση της μεταγραφής.

Η ιστορία βεβαίως εν συνεχεία είναι γνωστή… Ο Μόντριτς έφτασε μέχρι και την Τότεναμ, αναχώρησε για την Μαδρίτη και δεν πέρασε από την Ελλάδα ποτέ!

Ο Βέλιμιρ Ζάετς μάλιστα, είχε αναφερθεί στην περίπτωσή του σε ραδιοφωνική του συζήτηση με τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο λέγοντας πως το 2004-05 είχε την πρόθεση να τον φέρει στον Παναθηναϊκό:

«Οι ελληνικές ομάδες πρέπει να κάνουν καλό σκάουτινγκ. Δυστυχώς τότε ο Μόντριτς δεν ήρθε. Ήταν τότε μικρός, αλλά πολύ πιο φτηνός. Πριν δύο χρόνια έφυγε με 25 εκατ. ευρώ για την Τότεναμ και τώρα είναι από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη. Τέτοιους παίκτες δεν βρίσκεις εύκολα. Πλέον ο Μόντριτς παίζει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, ενώ το ελληνικό πρωτάθλημα έχει χαλάσει από τον χουλιγκανισμό», ανέφερε ο «Ζέκο».

Επί της ουσίας, ο Βέλιμιρ Ζάετς ήθελε να δει τον Λούκα Μόντριτς να ακολουθεί το παράδειγμά του και να προτιμά τον Παναθηναϊκό από άλλους, ακόμη και μεγαλύτερους συλλόγους.

«Ήρθα τότε σε μία μεγάλη ομάδα, που την κάναμε ακόμη μεγαλύτερη φτάνοντας στα ημιτελικά του Πρωταθλητριών. Αγάπησα τον Παναθηναϊκό και παρότι ίσως να έκανα ακόμη μεγαλύτερα πράγματα παίζοντας σε ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα, δεν έχω μετανιώσει».

Χαρακτηριστικά μάλιστα δήλωσε πως ουδείς πρέπει να μετανιώνει για πράγματα που επέλεξε. Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να… μετανιώσει. Μπορούσε να έχει αποκτήσει τον Λούκα Μόντριτς, αλλά ο χρόνος απέδειξε πως η απόφαση στην περίπτωσή του, ήταν λανθασμένη!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0