Μια Φώτο μια Ιστορία

Αρπάζοντας τον τίτλο μέσα στο Άνφιλντ στην τελευταία φάση της σεζόν: πως η Άρσεναλ πέτυχε το αδιανόητο το 1989, κερδίζοντας 2-0 τη Λίβερπουλ με το περίφημο γκολ του Τόμας! (video)

Αρπάζοντας τον τίτλο μέσα στο Άνφιλντ στην τελευταία φάση της σεζόν: πως η Άρσεναλ πέτυχε το αδιανόητο το 1989, κερδίζοντας 2-0 τη Λίβερπουλ με το περίφημο γκολ του Τόμας! (video)

26 Μαΐου του 1989: Το πιο συγκλονιστικό φινάλε στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος με την Άρσεναλ να αρπάζει τον τίτλο από τα χέρια της Λίβερπουλ, επικρατώνας με 2-0 στο Άνφιλντ, στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, κατακτώντας τον τίτλο στην ισοβαθμία! Μάλιστα ήταν ίδια η διαφορά τερμάτων, αλλά η Άρσεναλ είχε καλύτερη επίθεση! Ο τίτλος αυτός αποτελεί μέχρι και σήμερα παράσημο για τους «κανονιέρηδες», με τον Τόμας να σκοράρει στο 92’ και να «σοκάρει» τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Γράφει ο Δημήτρης Μανάκος

Επρόκειτο για την 100η χρονιά στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, όπου ένα χρόνο νωρίτερα είχε λάβει χώρα μία αναμέτρηση ανάμεσα στην καλύτερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος και την καλύτερη ενδεκάδα του κόσμου, με αρχηγό τον Ντιέγκο Μαραντόνα, και για την σεζόν που η Άρσεναλ «έγραψε» ιστορία.

Κατέκτησε ένα από τα πιο εντυπωσιακά πρωταθλήματα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, σε ένα ματς που κρίθηκε στο τέλος και σηματοδότησε και την τελευταία αγωνιστική της χρονιάς.
bf3e14b86993952f8c520c9391a9e5a3_1.jpg

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ιστορία θα μπορούσε να είναι διαφορετική, καθώς το ματς ανάμεσα στην Λίβερπουλ και την Άρσεναλ ήταν προγραμματισμένο για ένα μήνα νωρίτερα. Ωστόσο η τραγωδία του Χίλσμπορο και ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας άλλαξαν την ημερομηνία, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να συναντηθούν στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, με τους «κόκκινους» να αποτελούν το απόλυτο φαβορί.

Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης βρίσκονταν με τρεις βαθμούς μπροστά από την Άρσεναλ, έχοντας επικρατήσει στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις της, την ώρα που το σύνολο του Τζορτζ Γκρέιαμ  είχε «στραβοπατήσει» σε αμφότερες, έχοντας ηττηθεί στο «σπίτι» της από την Ντέρμπι με 2-1, ενώ στην συνέχεια δεν κέρδισε στο ίδιο γήπεδο ούτε την Γουίμπλεντον (2-2), την οποία είχε συντρίψει στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με 5-1!

Όλα έδειχναν πως ο τίτλος χάνεται για την Άρσεναλ και πως οι «κανονιέρηδες» οδεύουν για 19η σερί χρονιά δίχως κατάκτηση του πρωταθλήματος. Έμοιαζαν αγχωμένοι, δεν μπορούσαν να διαχειριστούν την πίεση, και στο μοναδικό σημείο στο οποίο υπερείχαν της Λίβερπουλ, ήταν η διαφορά τερμάτων.

Στο ματς του Άνφιλντ, ο μοναδικός τρόπος να κατακτήσει η Άρσεναλ το πρωτάθλημα ήταν η νίκη με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά. Με αυτόν τον τρόπο «ισοφάριζε» την Λίβερπουλ στην βαθμολογία, και στην διαφορά τερμάτων, αλλά θα αναδεικνυόταν πρωταθλήτρια, με πλεονέκτημα την επίθεσή της.

Δεν το πίστευε κανένας. Οι γηπεδούχοι ήταν το απόλυτο φαβορί, επωφελούνταν ακόμη και με… ήττα, ενώ η Άρσεναλ έπαιζε τα «ρέστα» της σε ένα ενενηντάλεπτο, το οποίο εν τέλει έμελλε να αποδειχθεί ιστορικό!

Το καινοτόμο 5-4-1 του Γκρέιαμ εκ του αποτελέσματος ήταν κομβικό, με την ομάδα του να περιορίζει τους κινδύνους στο πρώτο μέρος (0-0) και εν συνεχεία να ξεκινά να το… πιστεύει. Οκτώ λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, οι φιλοξενούμενοι πήραν το προβάδισμα με γκολ του Άλαν Σμιθ, έπειτα από στημένη φάση.

Οι διαμαρτυρίες ήταν πολλές αλλά ο διαιτητής Ντέιβιντ Χάτσινσον έμοιαζε σίγουρος πως ο Σμιθ είχε ακουμπήσει την μπάλα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει οφσάιντ. Μετά το ματς μάλιστα δήλωσε, πως ούτε αυτός, και ούτε οι παίκτες της Λίβερπουλ, γνώριζαν ουσιαστικά τον λόγο που διαμαρτύρονταν!

Φτάνουμε στις καθυστερήσεις και το 1-0 υπέρ της Άρσεναλ παραμένει, αλλά δεν είναι αρκετό. Μένει ένα λεπτό, η Λίβερπουλ επιχειρεί να κρατήσει την μπάλα, και οι «κανονιέρηδες» να κάνουν μία τελευταία επίθεση.

Έτσι και γίνεται. Ο Ντίξον βρίσκει τον Σμιθ, οι κόντρες ευνοούν τον Τόμας και τα… υπόλοιπα πέρασαν στην ιστορία! Το 2-0 χαρίζει στην Άρσεναλ έναν από τους πιο ιστορικούς τίτλους του αγγλικού ποδοσφαίρου, και το σφύριγμα της λήξης βρίσκει τους φιλοξενούμενους να σηκώνουν το πρωτάθλημα στο Άνφιλντ!



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0