Μια Φώτο μια Ιστορία

Τα πρώτα γενέθλια που λείπει το «χέρι του Θεού»

Τα πρώτα γενέθλια που λείπει το «χέρι του Θεού»

22 Ιούνιου 1986: Ο Ντιέγκο Μαραντόνα στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα της Αγγλίας και κάνει το 1-0 για τα προημιτελικά του Μουντιάλ του 1986 στα γήπεδα του Μεξικό. Ένα τέρμα που γράφτηκε στην… ιστορία γιατί ο Αργεντινός το πέτυχε με το… χέρι.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Νότης Χάλαρης

«Πανηγυρίστε μαζί μου, ζήστε το, δεν το έχουν καταλάβει», ήταν τα λόγια του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα μόλις πέτυχε ένα από τα πιο ιστορικά γκολ στα χρονικά του ποδοσφαίρου. Ο λόγος ήταν το… χέρι του, το οποίο έβαλε την Αργεντινή μπροστά σκορ, στα προημιτελικά του Μουντιάλ του 1986 κόντρα στην Αγγλία.

Σήμερα (30/10), ο Μαραντόνα θα έκλεινε τα 61 χρόνια ζωής, όμως τον περασμένο Νοέμβριο έφυγε από την ζωή, σκορπίζοντας την θλίψη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Όμως, η παρακαταθήκη που άφησε πίσω του, είναι αρκετή για να μεγαλώσει γενιές και γενιές. Ανάμεσα στις μεγάλες του στιγμές, είναι και αυτό το γκολ την 22η μέρα του Ιουνίου του 1986.

Ο Αργεντινός αστέρας ήταν ο απόλυτος ηγέτης της χώρας του κόντρα στην Αγγλία. Στο 51ο λεπτό, ανέλαβε δράση η ευφυΐα του. Γίνεται η σέντρα, ο Μαραντόνα πηδάει μαζί με τον Σίλτον και υψώνοντας το αριστερό του χέρι, στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Ο Τυνήσιος διαιτητής Μπιν Νασέρ και οι βοηθοί του δεν κατάλαβαν ποτέ αν η μπάλα είχε βρει το κεφάλι ή το χέρι και έδειξαν την σέντρα. Ο Μαραντόνα πανηγύριζε έξαλλα.

Σαν να είχε πετύχει το γκολ με το κεφάλι. Με απόλυτη φυσικότητα. Οι Άγγλοι διαμαρτυρήθηκαν αλλά δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψουν την ιστορία. Το τέρμα είχε μετρήσει και η Αργεντινή ήταν μπροστά σκορ με 1-0. Τέσσερα λεπτά, ήρθε και η στιγμή της απόλυτης μαγείας.

Ο Μαραντόνα πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, μαζί και τον τερματοφύλακα, ξεκινώντας πίσω από το κέντρο. Ουσιαστικά, εκεί έγινε και το 2-0, δίνοντας τη νίκη στη χώρα του. Η Αγγλία απλώς μείωσε σε 2-1 αλλά δεν απέφυγε τον αποκλεισμό. Στο τέλος του αγώνα, η απόδειξη πως έστειλε τη μπάλα με το χέρι, ήταν αυτό που χρειαζόταν για να μπει λεζάντα στην παραπάνω εικόνα. «Το χέρι του Θεού».

Για την ιστορία, η Αργεντινή κατάφερε να περάσει και το εμπόδιο του Βελγίου και βρέθηκε στον μεγάλο τελικό κόντρα στην Δυτική Γερμανία. Εκεί, με 3-2, βοήθησε τη χώρα του να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0