Μια Φώτο μια Ιστορία

Η τελειότερη προσποίηση στην ποδοσφαιρική ιστορία!

Η τελειότερη προσποίηση στην ποδοσφαιρική ιστορία!

17 Ιουνίου 1970: Ο κατά πολλούς σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, Πελέ, κλείνει σήμερα τα 80 του χρόνια και το «BN Sports» θυμάται τη μαγευτικότερη προσποίηση που έχει σκαρώσει στα γήπεδα.

Γράφει ο Παναγιώτης Ιωάννου

Ο συνολικός απολογισμός γκολ του Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, γνωστότερου ως Πελέ, ανέρχεται στα 1283. Αρκετά εξ αυτών έχουν σημειωθεί σε φιλικές αναμετρήσεις, με συνέπεια το νούμερο αυτό να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης εδώ και πολλά χρόνια. Σχετικά με επίσημες διοργανώσεις έχει βρει δίχτυα 757 φορές σε 812 αγώνες. Ωστόσο, ακόμα και ένας εκ των «φονικότερων» σκόρερ που εμφανίστηκε ποτέ στον πλανήτη γη, ορισμένες φορές αποτυγχάνει. Έστω όμως και μια τέτοια στιγμή, είναι ικανή να γιγαντώσει το θρύλο ενός «Βασιλιά»

Το ημερολόγιο γράφει 17 Ιουνίου 1970. Βραζιλία και Ουρουγουάη διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο πλαίσιο του ημιτελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού, με έπαθλο ένα «χρυσό» εισιτήριο που θα σημάνει την παράταση στο όνειρο, τη συμμετοχή στον τελικό του Μουντιάλ!

Η «σελεσάο» έχει «αγκαλιάσει» την πρόκριση, μιας και στιγμές μόνο πριν από την ολοκλήρωση του παιχνιδιού προηγείται με σκορ 3-1. Όσο έχει απομείνει, μοιάζει τυπική διαδικασία.

Ο Τοστάο γίνεται κάτοχος της μπάλας λίγα μέτρα πάνω από τη μεσαία γραμμή. Διανύει μικρή απόσταση και με μια κάθετη πάσα μοιρογνωμόνιο κόβει την ανοχύρωτη άμυνα των αντιπάλων όπως το ξυράφι το χαρτί. Την ίδια στιγμή, ο Πελέ έχει φύγει μπροστά. Θαρρείς και οι δυο τους έχουν συνεννοηθεί με τηλεπάθεια.   

Ο πολύπειρος Ουρουγουανός γκολκίπερ, Λαντισλάο Μαζούρκιεβιτς, έχει αντιληφθεί προ πολλού τον κίνδυνο. Χωρίς δεύτερη σκέψη, πραγματοποιεί έξοδο πριν η μπάλα φτάσει στα πόδια του «δεκαριού» της «Επίλεκτης». Οι πιθανότητες σίγουρα δεν είναι με το μέρος του, αλλά πρόσκαιρα φαίνεται σαν να εκπληρώνει το σκοπό του.

Τότε, ω του θαύματος, ο Πελέ αφήνει την μπάλα να περάσει από μπροστά του, προσπερνάει τον αντίπαλο πορτιέρε σαν σταματημένο, τον οποίο στέλνει για… τσιγάρα, επιταχύνοντας από την άλλη πλευρά της μεγάλης περιοχής. «Τραβάει τη σκανδάλη», σουτάρει, εντούτοις ο Θεός του ποδοσφαίρου δεν του κάνει το χατίρι. Η μπάλα «γλείφει» το δεξί κάθετο δοκάρι και περνάει άουτ προς απογοήτευση εκατομμυρίων τηλεθεατών.

«Ονειρεύομαι πως η μπάλα πήγε στα δίχτυα»

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας περιγράφει χαρακτηριστικά στην αυτοβιογραφία του την οποία μετέφρασε στα ελληνικά ο Θανάσης Χειμωνάς:

«Τρέχοντας προς το αντίπαλο τέρμα, μετά από μια κάθετη μπαλιά, κορόιδεψα τον τερματοφύλακα, στέλνοντάς τον τελείως αλλού από εκεί που έπρεπε να βρίσκεται, κάνοντας μια προσποίηση προς τ’ αριστερά χωρίς να αγγίξω καθόλου την μπάλα που κατευθυνόταν δεξιά. Απέφυγα έτσι τον Μαζούρκιεβιτς και σούταρα, αλλά η μπάλα αργά-αργά και σαδιστικά κατέληξε άουτ. Θα ήταν τόσο ωραίο να έμπαινε το γκολ.  Ακόμη και σήμερα ονειρεύομαι κατά καιρούς πως η μπάλα πήγε στα δίχτυα».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0