Μια Φώτο μια Ιστορία

Το πιο διάσημο μπαλόνι που νίκησε τη… Λίβερπουλ και τον Ρέινα! (video)

Το πιο διάσημο μπαλόνι που νίκησε τη… Λίβερπουλ και τον Ρέινα! (video)

17 Οκτωβρίου 2009: η εστία του τερματοφύλακα της ΛίβερπουλΠέπε Ρέινα, παραβιάστηκε επειδή ο Ισπανός μπέρδεψε την μπάλα με ένα… μπαλόνι θάλασσας! Σε ένα γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει απο λάθος του διαιτητή μεχρι τις απειλές στον 16χρονο που εριξε το μπαλόνι στο γήπεδο αυτή είναι η ιστορία του πιο περίεργου γκολ στην ιστορία της Premier League! 

Γράφει ο Παναγιώτης Ιωάννου

Υπάρχουν γκολ που όσα χρόνια και αν περάσουν παραμένουν μαγικά. Ανεπανάληπτα. Κανένα ελιξίριο λήθης δεν μπορεί να τα θάψει στο χρονοντούλαπο. Ένα τέτοιο σημειώθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2009 στο πλαίσιο της ένατης αγωνιστικής του αγγλικού πρωταθλήματος, όταν ο κυνηγός της Σάντερλαντ Ντάρεν Μπεντ σκόραρε εναντίον της Λίβερπουλ με τη βοήθεια ενός μπαλονιού.

Στο πέρασμα των χρόνων έχουν μπει εκατομμύρια γκολ και είναι σίγουρο ότι στο μέλλον οι φίλαθλοι θα γίνουν μάρτυρες πολλών ακόμη. Ένα πράγμα όμως φαντάζει σχεδόν βέβαιο: Μοιάζει απίθανο να κατακυρωθεί γκολ σαν και αυτό του επιθετικού της Σάντερλαντ Ντάρεν Μπεντ, ο οποίος πέτυχε με τη συνδρομή ενός μπαλονιού το μοναδικό γκολ κόντρα στη Λίβερπουλ, στο «Στάδιο του Φωτός».

Το ρολόι σημάδευε το 5’ του αγώνα, τη στιγμή που ο Άγγλος φορ αφύλακτος εξαπέλυσε από την καρδιά της μεγάλης περιοχής ένα συρτό δυνατό σουτ. Ο τερματοφύλακας των «φιλοξενούμενων», Πέπε Ρέινα, φαινόταν εκ πρώτης όψεως να ελέγχει την πορεία της μπάλας, εντούτοις η τελευταία χτύπησε ξαφνικά σε μια φουσκωτή μπάλα θαλάσσης στη μικρή περιοχή. Ως αποτέλεσμα, ο γκολκίπερ αιφνιδιάστηκε και ξεγελάστηκε. Κάπως έτσι επιχείρησε να αποκρούσει το μπαλόνι, ενώ η κανονική μπάλα κατέληξε στα δίχτυα!



Το παράδοξο έγκειται στο ότι ο διαιτητής της συνάντησης, Μάικ Τζόουνς, δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό. Διέταξε λοιπόν το παιχνίδι να συνεχιστεί, μετρώντας το γκολ για τις «μαυρόγατες».

«Ετοίμασε το φέρετρό σου»! 

Ειρωνεία της τύχης πως ο 16χρονος τότε «δράστης»Κάλουμ Κάμπελ, εκ των υστερών αποδείχθηκε πως υποστήριζε φανατικά τη Λίβερπουλ. Το έκανε «για να διασκεδάσει», όπως εξήγησε μεταγενέστερα. «Όταν έφτασα μετά το συμβάν στο σπίτι μου, κατευθύνθηκα προς τον κήπο κάνοντας εμετό. Σωματικά ήμουν πραγματικά άρρωστος», διηγείτο.

Σημειωτέον ότι η εν λόγω ήττα έφερε τότε το συγκρότημα του Ράφα Μπενίτεθ επτά βαθμούς μακριά από την κορυφή

Πάντως, οι φίλοι των «κόκκινων» δεν πρέπει να εκτίμησαν ιδιαίτερα το χιούμορ του, αφού μια ημέρα αργότερα ακολούθησαν απειλές για τη ζωή του «φυσικού αυτουργού». «Ένας φίλαθλος μού είπε να ετοιμάσω το φέρετρό μου», περιέγραφε.

«Πού να φανταζόμουν τι θα συνέβαινε; Το έκανα μόνο και μόνο για λίγη διασκέδαση. Αν είχα τη δυνατότητα να γυρίσω το χρόνο πίσω και να πράξω κάτι διαφορετικό, δηλαδή να πετάξω την μπάλα στον κόσμο στις κερκίδες και όχι στον αγωνιστικό χώρο, θα το έκανα

Έκτοτε παρακολούθησα ξανά και ξανά το βίντεο με το περιστατικό, όμως ακόμη και σήμερα αδυνατώ να αντιληφθώ πώς έγινε. Η μητέρα μου εξακολουθεί να μου υπενθυμίζει ότι δεν φταίω. Αυτό οφείλω να πιστέψω και εγώ. Ο διαιτητής δεν θα έπρεπε ποτέ να μετρήσει αυτό το γκολΕλπίζω οι πραγματικοί οπαδοί να καταλάβουν και να με συγχωρέσουν. Η μπάλα θαλάσσης δεν ήταν καν δική μου. Το κοινό στις κερκίδες έπαιζε με αυτή. Κάποια στιγμή ήρθε προς το μέρος μου και την κλώτσησα στον αγωνιστικό χώρο. 

Έπειτα ο άνεμος την έφερε προς την εστία. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έμεινε εκεί. Δεν θα έπαιρνε σε έναν άνθρωπο περισσότερα από μερικά δευτερόλεπτα να τη μετακινήσει ή να την κλωτσήσει, αλλά κανείς δεν το έκανε», είχε υπογραμμίσει με απολογητικό ύφος στη «Mirror».    

Ο πατέρας του προσέθετε χαρακτηριστικά: «Εάν πρέπει να κατηγορήσουμε κάποιον, αυτή είναι η ασφάλεια του γηπέδου, η οποία δεν φρόντισε να απομακρυνθεί το μπαλόνι εγκαίρως».

«Δεν γνωρίζαμε τον κανονισμό»

«Ειλικρινά σταθήκαμε πάρα πολύ άτυχοι. Έχασα από το οπτικό μου πεδίο την επίσημη μπάλα και έβλεπα μόνο την κόκκινη. Όταν έκανε το σουτ, πήγα για την κόκκινη μπάλα ενστικτωδώς, καθώς ήταν πιο κοντά σε μένα και η άλλη πέρασε από μπροστά μουΤα πάντα έγιναν πολύ γρήγορα», εξήγησε από την πλευρά του ο Ρέινα για το απίστευτο φιάσκο και πρόσθεσε:

«Αυτό δεν μου έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν στη ζωή μου. Δεν ήξερα τι να κάνω. Πολλά πράγματα περνούσαν από το μυαλό μου. Παρόλα αυτά, πραγματικά πίστεψα ότι το γκολ τελικά δυστυχώς θα μετρούσε και δεν θα βρισκόταν κανένας να μην το μετρήσει», υπογράμμισε ο άλλοτε τερματοφύλακας των «κόκκινων» και επέκτεινε το συλλογισμό του:

«Δεν γνωρίζαμε τον κανονισμό, διαφορετικά θα είχαμε διαμαρτυρηθεί. Ωστόσο, αυτό κάνει το λάθος του διαιτητή ακόμα πιο σοβαρό. Δεν το ξέραμε, γιατί δεν είναι η δουλειά μας. Όσο και αν γελάμε τώρα, εκείνη την ημέρα περάσαμε απαίσια».

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι μολονότι ο σκόρερ της αναμέτρησης έβαλε συνολικά 106 στην Premier League και τέσσερα ακόμη φορώντας το εθνόσημο, αυτό αποτελεί με διαφορά το διασημότερο

«Είναι το γκολ για το οποίο μου μιλούν όλοι. Όταν με σταματούν στο δρόμο, μου επισημαίνουν ότι θυμούνται την μπάλα θαλάσσης και οι άνθρωποι που αγαπούν τη Λίβερπουλ παραδέχονται ότι: ‘’Πότε δεν θα σε συγχωρήσω για αυτό’’», εξομολογήθηκε παλαιότερα στο «Sky Sports». 

Όσο για το πού είναι σήμερα η θρυλική φουσκωτή πλαστική μπάλα; Έχει πάρει τη θέση της στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου στο Μάντσεστερ

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0