Μια Φώτο μια Ιστορία

Τα «μωρά» του Άγιαξ που έκαναν τον Φαν Χάαλ να… ίπταται!

Τα «μωρά» του Άγιαξ που έκαναν τον Φαν Χάαλ να… ίπταται!

24 Μαΐου 1995: Στην Βιέννη επικρατούσε το άρωμα του… ποδοσφαίρου, με τον Άγιαξ και την Μίλαν να αποτελούν το ζευγάρι του τελικού, της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, με τα… μωρά του Άμστερνταμ να «κλέβουν» την παράσταση!

Γράφει ο Δημήτρης Φεραδούρος

Μίλαν και Άγιαξ ήταν το ζευγάρι του τελικού του Champions League το 1995, αλλά είχαν ανοίξει επίσης την αυλαία των ομίλων.  Στον 4ο όμιλο μαζί με τον Άγιαξ και την Μίλαν βρισκόταν η ΑΕΚ και η Σάλτσμπουργκ. Οι Ολλανδοί τερμάτισαν πρώτοι, στον όμιλο, με την Μίλαν να ακολουθεί, ενώ οι Αυστριακοί και η «ένωση», τρίτοι και τέταρτη αντίστοιχα!

Ο Άγιαξ είχε να κατακτήσει ευρωπαϊκό διασυλλογικό πρωτάθλημα από την εποχή του Γιόχαν Κρόιφ (1971, 1972, 1973), δηλαδή κάτι παραπάνω από μια εικοσαετία, αλλά με δεδομένο πως είχε επιβληθεί εις διπλούν επί της Μίλαν στην Ρώμη και το Άμστερνταμ στην φάση τον ομίλων, όδευε προς τον τελικό με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Ο προπονητής του «Αίαντα», Λουίς Φαν Χάαλ, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν είχε επιλέξει να παρατάξει μια νεανική ενδεκάδα, με παίκτες προερχόμενους από τις ακαδημίες, πλαισιωμένη από δύο έμπειρους ποδοσφαιριστές: τον Φράνκ Ράικαρντ και τον Γιάρι Λιτμάνεν. Το αποτέλεσμα; Έφτασε έως και τον τελικό αήττητη!

Στον τελικό η Μίλαν επιδίωξε να μην αφήσει τον αντίπαλο της να αναπτύξει το παιχνίδι του, με στόχο τις αντεπιθέσεις! Η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην ανάπαυλα χωρίς σκορ. Έτσι πήγαινε και το δεύτερο μισό του αγώνα, με τον Πάτρικ Κλάιφερτ να έχει διαφορετική άποψη θέλοντας να «λήξει» την αναμέτρηση.

Στο 85ο λεπτό η αμυντική γραμμή των Ιταλών επιχειρώντας να στήσει παγίδα τεχνητού οφσάιντ, απέτυχε, με αποτέλεσμα ο 18χρονος τότε Ολλανδός να βρεθεί σε εξαιρετικά απειλητική θέση. Σκόραρε, λύτρωσε την ομάδα του Άμστερνταμ δίνοντάς της τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης και έγινε ο νεότερος σκόρερ σε τελικό Champions League, σε ηλικία 18 ετών και 327 ημερών, ρεκόρ που κατέχει μέχρι και σήμερα.

Το γκολ δεν έφερε μόνο το τρόπαιο για τους Ολλανδούς, αλλά έφερε και την αντίδραση του προπονητή του Άγιαξ, Λουίς Φαν Χάαλ, να μένει χαραγμένη στην ιστορία, κάνοντας ένα άλμα ενθουσιασμού προκαλώντας τα μίντια να τον χαρακτηρίζουν… καρατέκα!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0