Μια Φώτο μια Ιστορία

Πιτ Φρέιτς: Έκανε viral το ice bucket challenge και βοήθησε να συγκεντρωθούν 115 εκατ. δολάρια για την έρευνα του ALS

Πιτ Φρέιτς: Έκανε viral το ice bucket challenge και βοήθησε να συγκεντρωθούν 115 εκατ. δολάρια για την έρευνα του ALS
Ιούλιος 2014: Ο Πιτ Φρέιτς, πρώην αθλητής του μπέιζμπολ κάνει το ice bucket challenge στο Fenway Park της Βοστώνης, μια συνήθεια που αργότερα γίνεται viral, ξεπερνώντας τα αμερικάνικα σύνορα και αποτελεί αφορμή για τη συγκέντρωση ενός πολύ μεγάλου χρηματικού ποσού, το οποίο διατίθεται για την έρευνα του ALS. 
Γράφει η Βασιλική Καραμούζα

Η ζωή του Πιτ Φρέιτς άλλαξε άρδην όταν στις 13 Μαρτίου του 2012 έμαθε ότι πάσχει από τη νόσο του  Lou Gegrig ή αλλιώς Πλάγια Αμυοτροφική Σκλήρυνση (ALS),  η οποία προσβάλλει τα νεύρα, οδηγώντας σε πλήρη παράλυση, ενώ ο εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

Αναζητώντας λύση στο πρόβλημά του ο Φρέιτς έπεσε πάνω σε τοίχο, μιάς και δεν υπάρχει θεραπεία για την εν λόγω πάθηση και ο προβλεπόμενος χρόνος ζωής του ασθενή μετά τη διάγνωση είναι δύο με πέντε χρόνια.

Κάπου εκεί ήρθε η ιδέα του αυτομπουγελώματος με παγωμένο νερό με παγάκια (σσ. ice bucket challenge). Η μέθοδος της δημόσιας ψυχρολουσίας για φιλανθρωπικό σκοπό ήταν ήδη μια τάση που διαδιδόταν ραγδαία στις ΗΠΑ. Όποιος αρνούταν να ανταποκριθεί στο challenge, έπρεπε να προσφέρει 100 δολάρια στην οργάνωση για την έρευνα και την καταπολέμηση της ασθένειας. 

Η εν λόγω πρόκληση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και γιγαντώθηκε μέσα από την τεράστια δυναμική των social media. Aμέτρητοι διάσημοι ανά τον πλανήτη δέχτηκαν την πρόκληση. Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Μπιλ ΓκέιτςΡονάλντοΝεϊμάρ, Τζένιφερ Λόπεζ, Lady GagaΛεμπρόν ΤζέιμςΌπρα Γουίνφρεϊ είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Τελικά, η καμπάνια που ξεκίνησε από τον Φρέιτς έφτασε να συγκεντρώσει περισσότερα από 115 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε διάστημα 8 εβδομάδων το καλοκαίρι του 2014, όπως ανακοίνωσε η ίδια η ALS Association. 

Σε ότι αφορά τον ίδιο τον Φρέιτς, εκείνος έχασε τη μάχη με τη ζωή πέντε χρόνια αργότερα, το Δεκέμβριο του 2019, αλλά πάντα να μνηνονεύεται για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή την ανίατη ασθένεια.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0