Μια Φώτο μια Ιστορία

Έμπαινε Γιούτσο: Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού με τη νίκη στην Ιταλία επί της Κάλιαρι με σφραγίδα Λάκη Πετρόπουλου

Έμπαινε Γιούτσο: Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού με τη νίκη στην Ιταλία επί της Κάλιαρι με σφραγίδα Λάκη Πετρόπουλου

27 Σεπτεμβρίου του 1972: Ο Ολυμπιακός υπογράφει μία από τις πιο «χρυσές» σελίδες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς πετάει εκτός Κυπέλλου UEFA την Κάλιαρι.

Γράφει ο Νότης Χάλαρης

«Οι ημίθεοι του Ολυμπιακού με καρδιά χιλίων λεόντων κατεσπαράξαν μέσα στη Σαρδηνία τις τίγρεις της Ιταλίας», ήταν το πρωτοσέλιδο που έπαιζε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, λίγες ώρες μετά την επική πρόκριση του Ολυμπιακού, στον πρώτο γύρο της UEFA.

thumbnail_IMG_4097.jpg

Οι «ερυθρόλευκοι», είχαν κληρωθεί να αντιμετωπίσουν μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ιταλίας και της Ευρώπης, την Κάλιαρι. Το ρόστερ του ιταλικού συλλόγου τρόμαζε, με τις μονάδες που είχε μέσα. Ταυτόχρονα, είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα το 1970 ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, είχε τερματίσει στην 2η θέση.

Φυσικά, δεν περνάει απαρατήρητη η μορφή του Λουίτζι Ρίβα, ο οποίος αποτελεί τον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία της Ιταλίας ενώ, παράλληλα, είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τους «ατζούρι». Ο Ολυμπιακός ήταν το αουτσάιντερ αλλά στο πρώτο ματς, τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά.

thumbnail_IMG_4102.jpg

Σε ένα στάδιο που είχε γεμίσει από 40 χιλιάδες θεατές στις εξέδρες, η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη και οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να πάρουν μία πολύ σημαντική νίκη με 2-1 χάρη στα γκολ των Γιούτσο και Ιβ Τριαντάφυλλου, με τον Ντομενγκίνι να μειώνει απλώς στο 66’. Αυτό το σκορ, μπορεί να έδινε ένα προβάδισμα στον Ολυμπιακό, όμως το φαβορί παράμενε η Κάλιαρι.

Στις 27 Σεπτέμβρη, ο ελληνικός σύλλογος ταξιδεύει στην Σαρδηνία για να αγωνιστεί στο καυτό «Stadio Sant'Elia». Δεν ήταν απλώς το πόσο δύσκολο ρόστερ είχε η Καλιάρι, αλλά το γεγονός πως καμία ελληνική ομάδα δεν είχε κερδίσει μέσα στην Ιταλία. Ταυτόχρονα, στην Ιταλία, ταξίδεψαν δύο χιλιάδες φίλους του Ολυμπιακού με πλοίο ώστε να στηρίξουν την ομάδα τους.

Στο 8ο λεπτό, ο Νίκος Γιούτσος ήταν εκείνος που έστειλε στον 7ο ουρανό κάθε οπαδό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι Πειραιώτες ανοίγουν το σκορ μέσα στην Ιταλία και παίρνουν ένα τεράστιο προβάδισμα για μία ιστορική πρόκριση. Μέχρι το τέλος του αγώνα, δεν άλλαξε απολύτως τίποτα, με τον Ολυμπιακό να πανηγυρίζει την παρθενική νίκη ελληνικού συλλόγου στη γειτονική χωρά.

Για να έρθει αυτή η μεγάλη δυάδα νικών, χρειάστηκε το άψογο στήσιμο του αείμνηστου Λάκη Πετρόπουλου, ο οποίος «κλείδωσε» τους Ιταλούς και πρόσφερε τη νίκη στον ελληνικό σύλλογο. Πίσω στην Ελλάδα, περίμεναν τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, σχεδόν 5.000 οπαδοί των «ερυθρολεύκων» για να υποδεχθούν την ομάδα.

thumbnail_IMG_4100.jpg

Η κλήρωση για τον δεύτερο γύρο, δεν ήταν ούτε και τότε υπέρ του Ολυμπιακού, αφού απέναντί του, βρέθηκε η πανίσχυρη Τότεναμ. Στο πρώτο ματς στο Λονδίνο, οι «ερυθρόλευκοι» λύγισαν με 4-0 και στη ρεβάνς έφυγαν με το κεφάλι ψηλά, νικώντας με 1-0.

Στη φωτογραφία, φαίνονται οι Γιώργος Δεληκάρης και Λοσάντα να συγχαίρουν τον σκόρερ των δύο αναμετρήσεων, Νίκο Γιούτσο μετά τη νίκη μέσα στη Σαρδηνία.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0