Μια Φώτο μια Ιστορία

Στέλιος Μηγιάκης: Ο μοναδικός Έλληνας παλαιστής με χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιάδα

Στέλιος Μηγιάκης: Ο μοναδικός Έλληνας παλαιστής με χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιάδα
22 Ιουλίου 1980: Ο Μηγιάκης δεν κατέκτησε απλά το χρυσό μετάλλιο στην ελληνορωμαϊκή πάλη της Ολυμπιάδας της Μόσχας, αλλά κατάφερε 41 χρόνια μετά η τεράστια επιτυχία του να παραμείνει αξεπέραστη.

Γράφει ο Κυριάκος Δημητρόπουλος

Οι Αγώνες της 22ης Ολυμπιάδας διοργανώθηκαν για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση και συγκεκριμένα στη Μόσχα, όπου και διήρκεσαν από τις 19 Ιουλίου έως και τις 3 Αυγούστου 1980.

Σαν σήμερα, πριν από 41 χρόνια, ένας Έλληνας αθλητής κατάφερε κάτι το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει επαναληφθεί. Ο λόγος για τον Κρητικό Στέλιο Μηγιάκη -που γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1952 στο Ρέθυμνο- και κατέκτησε πανάξια το χρυσό μετάλλιο στα 62 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης!

Και δεν πρέπει να σταθούμε μονάχα στην αξία της τεράστιας αυτής νίκη, αλλά είναι απαραίτητο να αναφέρουμε πως ήταν και η τελευταία φορά που η Ελλάδα άκουσε τον Εθνικό Ύμνο της σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο συγκεκριμένο άθλημα, καθώς οι μετέπειτα 11 παλαιστές στη κατηγορία (και όλοι μεγάλα ονόματα του αθλήματος) που συμμετείχαν τα επόμενα χρόνια δεν κατάφεραν κάτι αντίστοιχο.

Τα όσα σπουδαία πέτυχε ο Μηγιάκης στη Μόσχα δεν γινόταν να περάσουν απαρατήρητα από τη χώρα του. Το σπίτι του στην Ηλιούπολη γέμισε συγγενείς και φίλους, ενώ οι καμπάνες στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας δεν σταμάτησαν να ηχούν.

Ήταν η πιο ωραία στιγμή της ζωής του, αφού χρόνια κούρασης και στερήσεων ανταμείφθηκαν. Ο θρύλος της ελληνορωμαϊκής πάλης εμφανίστηκε για τελευταία φορά ως αθλητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες, όπου ήταν και ο σημαιοφόρος της Ελλάδας, ενώ μετέπειτα συνέχισε την καριέρα του ως προπονητής της Εθνικής ομάδας, συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988.

Σήμερα, ο Στέλιος Μηγιάκης είναι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0