Μια Φώτο μια Ιστορία

Κύπελλο Ελλάδας: Ο πρώτος τελικός που πήγε στα πέναλτι και η γούρικη φανέλα για τον ΠΑΟΚ που... απέρριψε η Νιούκαστλ! (video)

Κύπελλο Ελλάδας: Ο πρώτος τελικός που πήγε στα πέναλτι και η γούρικη φανέλα για τον ΠΑΟΚ που... απέρριψε η Νιούκαστλ! (video)
16 Ιουνίου 1974: Στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας, ο ΠΑΟΚ θα κατακτούσε το δεύτερο Κύπελλο Ελλάδος στην ιστορία του, επικρατώντας του Ολυμπιακού στον πρώτο τελικό που κρίθηκε ποτέ, στη χώρα μας, στη διαδικασία των πέναλτι!

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Ένας συγκλονιστικός τελικός, με δύο ομάδες που εκείνα τα χρόνια διεκδικούσαν πρωτάθλημα και Κύπελλο, με τον Ολυμπιακό να είναι στο καλύτερο σημείο της τριετίας του, υπό οδηγίες του Λάκη Πετρόπουλου. Μόλις είχε κατακτήσει το δεύτερο σερί πρωτάθλημα, με 102 γκολ στο ενεργητικό του και μόλις 14 τέρματα παθητικό. Δέχτηκε μία ήττα σε 34 (!) ματς: από τον ΠΑΟΚ. στην Τούμπα (0-1).

Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ από άποψης τίτλων μεγάλωνε. Είχε περάσει μία δύσκολη 10ετία στα 60s, αλλά με παίκτες όπως ο Δημήτρης Παρίδης, ο Χρήστος Τερζανίδης, Κούλης Ιωσηφίδης, ο Κούλης Αποστολίδης, ο Σταύρος Σαράφης, ο Αχιλλέας Ασλανίδης και φυσικά ο Γιώργος Κούδας, είχε ήδη πάρει το Κύπελλο, λυγίζοντας τον Παναθηναϊκό του Φέρεντς Πούσκας και του Μίμη Δομάζου το 1972. Όταν αφίχθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Λες Σάνον, παλιός άσος της Λίβερπουλ με προπονητική θητεία σε Μπέρι και Μπλάκπουλ από το 1966 μέχρι το 1970, ο ΠΑΟΚ απογειώθηκε παιζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα το κλασσικό αγγλικό 4-4-2, με εκπληκτικό ποδόσφαιρο!

Δεν είναι τυχαίο ότι από το 1970 μέχρι το 1974 έλαβε μέρος σε όλους τους τελικούς Κυπέλλου, ενώ το ίδιο συνέβη το 1977 και το 1978. Η συγκομιδή του, πάντως, ήταν φτωχή, με μόνο δύο τρόπαια στα υπέρ του. Επίσης, μόνο στον πρώτο τελικό απ’ αυτούς αντιμετώπισε στη Θεσσαλονίκη τον Άρη. Όλους τους υπόλοιπους τους έπαιξε στο Λεκανοπέδιο. Φυσικά ήταν τόσο καλή ομάδα που διεκδικούσε κάθε χρόνο το πρωτάθλημα, το οποίο και κατέκτησε όταν πλέον είχε φύγει ο Σάνον. Τη σεζόν 1975-76 είχε έρθει στον πάγκο μία μυθική φυσιογνωμία, ο Ούγγρος προπονητής, Γκιούλα Λόραντ.

Σε εκείνον τον τελικό του 1974, οι παίκτες του «δικεφάλου» φόρεσαν τις ειδικές εμφανίσεις που τους είχε φέρει από την Αγγλία ο Λες Σάνον. Ήταν από την εταιρεία BUKTA και τις είχε απορρίψει η Νιούκαστλ έναν μήνα νωρίτερα, αν και είχαν φτιαχτεί ειδικά για αυτήν και τον τελικό του FA CUP εναντίον της Λίβερπουλ. Ωστόσο ο προπονητής της Νιούκαστλ, Τζο Χάρβει, θεώρησε πως δεν είχαν καλή αύρα και τις απέρριψε. Τελικό αποτέλεσμα στον τελικο: 3-0 για τους reds!

O Σάνον τις έφερε, ο ΠΑΟΚ τις φόρεσε και δικαιώθηκε! Ο Γιάννης Διακογιάννης πίσω από το μικρόφωνο της μετάδοσης από ΕΙΡΤ και ο Ελβετός διαιτητής Βάλτερ Χίνγκερμπιχλερ στη σέντρα, σ’ ένα ματς με 30.000 θεατές που είχαν κατακλύσει τις εξέδρες του Σταδίου της Νέας Φιλαδέλφειας. Οι 12.000 εξ’ αυτών ήταν φίλοι του συλλόγου της Θεσσαλονίκης.

Το ματς οδηγήθηκε στην ημίωρη παράταση, έπειτα από ένα εντυπωσιακό 2-2 στην κανονική διάρκεια. Σκόρερ ήταν οι Παρίδης - Τριαντάφυλλος, Ασλανιδης (πέναλτι), Κρητικόπουλος. Το σκορ δεν άλλαξε και έτσι, οι δύο ομάδες θα γίνονταν οι πρώτες ελληνικές που θα έλυναν τις διαφορές τους στον τελικό, στα πέναλτι.

Το χαρτάκι του Σάνον στον Ελβετό διαιτητή έγραφε: Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Αναστασιάδης και Παρίδης, όμως ο μοναδικός αγγλομαθής άσος του ΠΑΟΚ, ο Κούλης Αποστολίδης, έπεισε πρώτα τον προπονητή του κι έπειτα τον Χίνγκερμπιχλερ να αναλάβει εκείνος την τελευταία εκτέλεση!

Το χαμένο πέναλτι του Γιώργου Κούδα δεν αποδείχθηκε μοιραίο, αφού προηγουμένως είχαν αστοχήσει ο γκολκιπερ Λευτέρης Πουπάκης και ο Δημήτρης Περσίδης από πλευράς Ολυμπιακού. Η εκτέλεση του Αποστολίδη χάρισε στον ΠΑΟΚ τον τίτλο που ήταν ο δεύτερος στην ιστορία του στο Κύπελλο Ελλάδας και πανηγυρίστηκε έξαλλα με τους παίκτες του «Δικεφάλου» να φορούν τις γούρικες φανέλες, που είχε απορρίψει η Νιούκαστλ!

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0