Μια Φώτο μια Ιστορία

Η βραδιά που η Μπαρτσελόνα ξόρκισε τους εφιάλτες της!

Η βραδιά που η Μπαρτσελόνα ξόρκισε τους εφιάλτες της!

20 Μαΐου 1992: Η βολίδα του Ρόναλντ Κούμαν «έσπασε» την κατάρα των τελικών για την Μπαρτσελόνα και τινάζει τα δίχτυα της Σαμπντόρια.

Γράφει ο Δημήτρης Μανάκος

Πέρασαν 29 χρόνια από το βράδυ που η Μπαρτσελόνα κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το Κύπελλο Πρωταθλητριών, εξιλεώνοντας τον εαυτό της για τις δύο αποτυχημένες απόπειρες απέναντι στη Στεάουα Βουκουρεστίου το 1986 και στην Μπενφίκα το 1961.

Ο Γιόχαν Κρόιφ είχε δημιουργήσει μια ομάδα με νοοτροπία νικητή. Παρότι βρήκε στον τελικό απέναντι της, την πολύ δυνατή πρωταθλήτρια Ιταλίας Σαμπντόρια, η οποία είχε στις τάξεις της αστέρια όπως οι Βιάλι, Μαντσίνι, Παλιούκα και Λομπάρντο, κατάφερε να επικρατήσει. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο τεχνικός των Ιταλών, Βουγιαντίν Μποσκόφ, που αποκαλείτο η «αλεπού των πάγκων», μπόρεσε να εγκλωβίσει το δημιουργικό παιχνίδι των ποδοσφαιριστών του Κρόιφ και κυρίως του Στόιτσκοφ, σε ένα ματς που έλαμψε με την ποιότητα του, ο νεαρός Πεπ Γκουαρδιόλα

Εκείνη τη σεζόν δοκιμάστηκε πειραματικά η φάση των προημιτελικών σε δύο ομίλους, με τον Παναθηναϊκό του Βασίλη Δανιήλ να προκρίνεται και να παλεύει με αντιπάλους τον πρωταθλητή Ευρώπης, Ερυθρό Αστέρα, την Άντερλεχτ και τη Σαμπντόρια!

Με τέσσερις ισοπαλίες, δύο εκ των οποίων εναντίον των μετέπειτα φιναλίστ Ιταλών (0-0 στο ΟΑΚΑ και 1-1 στη Γένοβα), η ελληνική ομάδα είχε πολύ αξιοπρεπή παρουσία! 

Ο τελικός είχε ως ξεκάθαρο φαβορί την Μπαρτσελόνα, δίχως αυτό, όμως, να σημαίνει πως η Σαμπντόρια παραδόθηκε άνευ όρων. Έστειλε άλλωστε με τον αμυντικό τρόπο παιχνιδιού της το ματς στην παράταση, άντεξε στο πρώτο τέταρτο αυτής, στοχεύοντας στη διαδικασία των πέναλτι, αλλά «υπέκυψε» στη συνέχεια.

IMG_2472_1.jpg

Ο Ρόναλντ Κούμαν, νυν προπονητής της Μπαρτσελόνα, ήταν αυτός που με ένα φανταστικό σουτ στο 112’ έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Λούκα Παλιούκα, γράφοντας το 1-0, και έδωσε το έναυσμα για τους τρελούς πανηγυρισμούς στη Βαρκελώνη

Οι Καταλανοί θα έπαιρναν άλλα τέσσερα τρόπαια, όλα τη δεκαετία 2005-2015, ο Γκουαρδιόλα θα τους «καθοδηγούσε» στα δύο από αυτά, αλλά εκείνο το βράδυ στο Wembley θα είναι πάντα το σημαντικότερο για τους φίλους τους, αφού ξόρκισαν τους εφιάλτες του παρελθόντος!

Για τον Κρόιφ η λονδρέζικη Αρένα θα παρέμενε πάντα συνδεδεμένη με το όνομα του, καθώς εκεί πήρε και το πρώτο του ως παίκτης το 1971 με τον Άγιαξ εναντίον του Παναθηναϊκού. Το Μάρτιο του 2016 έφυγε από τη ζωή, αλλά η κληρονομιά που άφησε υπάρχει μέσω των μαθητών του!

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0