Καρώ Σημαία

Sir Frank Williams: Η εμβληματική μορφή της Formula 1 που κέρδισε τις πολυεθνικές και το σεβασμό όλων (video)

Sir Frank Williams: Η εμβληματική μορφή της Formula 1 που κέρδισε τις πολυεθνικές και το σεβασμό όλων (video)
Η Formula 1 θρηνεί το χαμό του ανθρώπου που δημιούργησε την ομάδα η οποία κυριάρχησε για 20 χρόνια στο σπορ και μπήκε… σφήνα στις παραδοσιακές δυνάμεις. Ο Sir Frank Williams έχασε την τελευταία μάχη του σε ηλικία 79 ετών αλλά όλοι θα τον θυμούνται για τις νίκες που πήρε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

Γράφει ο Κώστας Ψάρρας

Ένας άνθρωπος που έζησε μέσα στην έκρηξη της παγκοσμιοποίησης και στη δημιουργία πολυεθνικών εταιρειών, κατάφερε να δημιουργήσει μία ομάδα η οποία έμελλε να κυριαρχήσει για 20 χρόνια στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ο Frank Williams δεν ήταν γόνος ζάμπλουτης οικογένειας, ούτε στηρίχτηκε στα εκατομμύρια μίας μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας. Η οξυδέρκειά του, το πάθος του για τα αυτοκίνητα και το σωστό timing ήταν αυτά που τον έφεραν στη Formula 1. Και όχι απλά τον έφεραν, τον έκαναν πρωταγωνιστή.

FFSemOBXwAYAh-3.jpg

H δημιουργία μονοθεσίου και η είσοδος στη Formula 1

Ο Sir Frank Williams ήταν οδηγός αγώνων και μηχανικός που δεν μπόρεσε να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο οδηγώντας. Αυτό δεν τον πτόησε και το 1966 σε ηλικία 24 ετών αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δικό του μονοθέσιο. Η συμμετοχή σε μικρότερες κατηγορίες του έδωσε την τεχνογνωσία και την εμπειρία που χρειαζόταν μέχρι να βρει τις κατάλληλες συνθήκες για να κάνει το… άλμα. Κι αν το πρώτο εγχείρημά του το 1969 με… δανεικό μονοθέσιο στη Formula 1 δεν πέτυχε λόγω οικονομικών δυσκολιών, ο ίδιος δεν εγκατέλειψε ποτέ το πλάνο της επιτυχίας.

Η δημιουργία της ιστορικής Williams

To 1977 μαζί με τον εξαιρετικό μηχανικό, Πάτρικ Χεντ αποφάσισαν να δημιουργήσουν την ομάδα που έμελλε να γράψει ιστορία στη Formula 1 και να πρωταγωνιστήσει για 20 χρόνια στο σπορ. Χρειάστηκαν μόλις δύο χρόνια για να πανηγυρίσουν την πρώτη νίκη στο βρετανικό gp του 1979 και ένα χρόνο αργότερα κατέκτησαν το πρώτο τους πρωτάθλημα. Η ομάδα συντηρήθηκε από μεγάλες χορηγικές συμφωνίες και φυσικά από τις επιτυχίες. Οι 16 Παγκόσμιοι τίτλοι (9 στους κατασκευαστές και 7 στους οδηγούς) και 114 νίκες, καθιστούν τη Williams τη 2η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του σπορ, πίσω μόνο από τη Ferrari. Μπροστά από τη McLaren, τη Lotus, τη Mercedes και τη Red Bull, δηλαδή εταιρείες δισεκατομμυρίων.

Το ατύχημα που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι

Το 1986 ο Sir Frank Williams παρακολουθούσε τις δοκιμές της Williams και στην επιστροφή ενώ ήταν συνοδηγός είχε την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του. Το αυτοκίνητο αναποδογύρισε και ο ίδιος καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι. Το πάθος του για ζωή ήταν τέτοιο που δεν πτοήθηκε. Συνέχισε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, να βρίσκεται στο γκαράζ της Williams, να διοικεί την ομάδα που εκτοξεύτηκε τη δεκαετία του ’90. Νέλσον Πικέ, Νάιτζελ Μάνσελ, Αλέν Προστ και φυσικά ο Άιρτον Σένα οδήγησαν για τον Sir Frank. 

Ο θάνατος του Άιρτον Σένα και η τελευταία χρονιά της κυριαρχίας

Η Williams ήταν το κυρίαρχο μονοθέσιο από το 1992 ως το 1994 και ο Sir Frank ήθελε να πάρει πρωτάθλημα και με τον Άιρτον Σένα. Ο Βραζιλιάνος μετακόμισε από τη McLaren στη Williams το 1994 αλλά αυτή η συνεργασία έμελλε να είναι μοιραία. Το δυστύχημα του Σένα στην Ίμολα συγκλόνισε όλο τον πλανήτη, η… σκιά για τη σπασμένη κολώνα του τιμονιού θα μείνει για πάντα αλλά ο Sir Frank Williams κατάφερε να το ξεπεράσει και αυτό. Τι κι αν έχασε τα δύο επόμενα πρωταθλήματα, τι κι αν ο Μίχαελ Σουμάχερ είχε αρχίσει να κυριαρχεί στο σπορ. O Williams δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.

Πρωταθλήματα με Χιλ και Βιλνέβ

Το 1996 και το 1997 δεν είχε τους κορυφαίους πιλότους στην ομάδα του, δεν είχε πια Μάνσελ, Προστ, Πικέ και Σένα. Είχε όμως ένα μονοθέσιο που ήταν κυρίαρχο και ο ίδιος διαχειρίστηκε με μαεστρικό τρόπο όλες τις καταστάσεις. Πανηγύρισε 2 ακόμη τίτλους και αυτοί αποδείχτηκαν οι τελευταίοι για τη Williams. Η McLaren επέστρεψε, η Ferrari έφτιαξε τη… δυναστεία της με τον Σουμάχερ και ο Sir Frank δεν μπορούσε να βρει τρόπο να ξανακάνει την ομάδα του κυρίαρχη. 

Το αποτυχημένο… πείραμα με την Claire και η πώληση

Αν και οι οικονομικές δυσκολίες ήταν τεράστιες, τελικά έμεινε στο σπορ μέχρι to 2013 όταν αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω και να αφήσει στην κόρη του, Claire, τις τύχες της ομάδας. Το εγχείρημα δεν ήταν επιτυχημένο και αποδείχθηκε ότι η παρουσία του Sir Frank ήταν κομβική. Το 2020 η εταιρεία εν μέσω τεράστιων οικονομικών δυσκολιών πωλήθηκε στην Dorilton Capital η οποία διατήρησε το ιστορικό όνομα της ομάδας. 

Ο Sir Frank Williams σε ηλικία 79 ετών έχασε την τελευταία του μάχη αλλά όλοι θα τον θυμούνται ως νικητή. 


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0