Basket Talk

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Το… γεμάτο ποινικό μητρώο, ο ρόλος του πατέρα του και το βλέμμα στον ΠΑΟΚ! (video)

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Το… γεμάτο ποινικό μητρώο, ο ρόλος του πατέρα του και το βλέμμα στον ΠΑΟΚ! (video)
Μια πορεία αρκετά αμφιλεγόμενη. Δύσκολα παιδικά χρόνια, κατηγορίες, βία, αποκλεισμοί. Όλα τα έχει ζήσει ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ, που έχει δει το φως στην άκρη του τούυνελ να σβήνει αρκετές φορές. Τώρα είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει...

Ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ κοιτά να ξαναφτιάξει την ζωή του μετά τις κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία απέναντι στην σύντροφό του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η αγριότητα του γεγονότος είχε σοκάρει άπαντες και ήταν θέμα χρόνου να τελειώσει άδοξα η καριέρα του στο NBA. Τώρα έχει το βλέμμα του στραμμένο προς το επόμενο βήμα που ακούει στο όνομα «ΠΑΟΚ» με σκοπό να μπει και πάλι στον… σωστό δρόμο και να κάνει ξανά αυτό που αγαπάει. Να παίζει μπάσκετ.

O νέος Τζέιμς Χάρντεν, όπως τον αποκαλούσαν στους Χιούστον Ρόκετς, βρισκόταν στο ζενίθ της καριέρας του, όταν ο ίδιος έβαλε τα… χεράκια του κι έβγαλε τα… ματάκια του. Η μεταγραφή του από τους Καβαλίερς στους Ρόκετς «εκτόξευσε» την καριέρα του κι από έναν αναπληρωματικό γκαρντ των 23.2 λεπτών μέσο όρο, μετατράπηκε σε έναν απαραίτητο «πενταδάτο» παίκτη των 32.2 λεπτών συμμετοχής.

Μια καριέρα που δεν ξεκίνησε ιδανικά, ταίριαξε σχεδόν απόλυτα με την πολυτάραχη και γεμάτη δυσκολίες ζωή του παίκτη πλέον του ΠΑΟΚ. Στον οργανισμό του Χιούστον φαινόταν πως θα έβρισκε την υγειά του, όμως η μοίρα είχε άλλα σχέδια.

dm_231017_NBA_Today_Kevin_Porter_Jr_trade.jpg

Φαινόταν πως ο 23χροος άσος είχε βρει τις ισορροπίες του και ο ίδιος είχε δηλώσει πως η ομάδα αυτή του έσωσε την ζωή μιας και πάλευε με το «τέρας» της κατάθλιψης κατά την περίοδο που αγωνιζόταν για τους Κλίβελαντ Καβαλίερς και μέχρι και το να κάνει αυτό που αγαπά, δηλαδή να παίζει μπάσκετ είχε μετατραπεί σε άθλο.

Οι Ρόκετς έδωσαν στον νεαρό σταρ αυτό που χρειαζόταν. Αυτοπεποίθηση και κίνητρο κι εκείνος πήρε την ομάδα από το χέρι και αναδείχθηκε ως ο απόλυτος πρωταγωνιστής της την σεζόν 2022-23 με 19.2 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 5.7 ασίστ ανά παιχνίδι.

Όμως τα πράγματα δεν συνεχίστηκαν το ίδιο ιδανικά. Οι δαίμονες που τον κυνηγούν από μικρό παιδί δεν άργησαν να εμφανιστούν ξανά και να μετατραπούν σε ωμή βία προς την σύντροφό του και παίκτρια του WNBA, Κάισρ Γκόντρεζικ, σοκάροντας όλον τον πλανήτη.

Βέβαια αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Πόρτερ Τζούιορ εμφάνισε τέτοιες συμπεριφορές. Το ποινικό του μητρώο είναι αρκετά γεμάτο με το πρώτο περιστατικό να λαμβάνει χώρα το 2019, όταν εκείνος βρισκόταν στο κολέγιο. Έκτοτε, ακολουθεί μία σειρά παραβατικών συμπεριφορών, όπως οπλοκατοχή, επίθεση προς μία γυναίκα, κατοχή μαριχουάνας, τσακωμοί με ανθρώπους των Καβς κλπ. με τη λίστα να είναι μεγάλη με αποκορύφωμα το πρόσφατο βίαιο συμβάν.

Το πρόβλημα της επιθετικότητας του Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ και της διαχείρισης του θυμού του είναι φανερό. Μάλιστα, έχει παρακολουθήσει και συγκεκριμένα προγράμματα με στόχο την αυτοβελτίωσή του. Όμως πόσο εύκολα επηρεάζεται ένα παιδί από το οικογενειακό του περιβάλλον για να οδηγηθεί σε τέτοιες ακραίες συμπεριφορές;

Σαφώς δε μιλάμε για κάτι «κληρονομικό», ούτε είναι ο κανόνας, όμως σίγουρα η οικογένεια παίζει κι αυτή τον ρόλο της στην διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού. Ο 23χρονος γκαρντ μεγάλωσε αρκετά φτωχικά και σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών βίωσε την τραγική απώλεια του πατέρα του, ενώ η μητέρα του πάλεψε κι αυτή στην ζωή της μιας και οι γονείς της ήταν χρήστες ουσιών.

795cb271816b407c.webp

Χρειάστηκε να παλέψει στην ζωή του, ενώ τίποτα δεν του ήρθε έτοιμο και σίγουρα ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό δεν βοήθησε. Ο πατέρας του έφυγε το 2004 από την ζωή από πυροβολισμούς προσπαθώντας να σώσει έναν φίλο του που μπλέχτηκε σε έναν καβγά.

Μάλιστα, πριν τον πρόωρο θάνατό του ο Κέβιν Πόρτερ Σίνιορ είχε κι εκείνος τα δικά του μπλεξίματα με το νόμο. Τον Αύγουστο του 1993 καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο ενός 14χρονου κοριτσιού και εξέτισε ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων. Τότε ο πατέρας του ήταν μόλις 19 χρονών, δηλαδή στην ίδια ηλικία που ο Πόρτερ Τζούνιορ έγινε ντραφτ στο NBA. Πώς τα φέρνει έτσι η ζωή…

NYPICHPDPICT000036352389.webp

Ο 23χρονος γκαρντ πάντως δεν χάνει ευκαιρία να θυμάται τον πατέρα του και να τον τιμά με τον τρόπο του. Καταρχάς, πήγε στο ίδιο σχολείο που πήγε κι εκείνος με σκοπό να συνεχίσει την κληρονομιά που άφησε πίσω του, ενώ επέλεξε το νούμερο «4» για την φανέλα του όταν έκανε το βήμα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου μιας και ήταν τεσσάρων χρονών όταν τον έχασε. Εννοείται πως και με το όνομά του και μόνο τον… κουβαλάει μαζί του κάθε μέρα, όπου βρεθεί, ενώ διορθώνει όποιον ξεχνάει να τον αποκαλέσει λέγοντας και το «Τζιούνιορ».

Θα έλεγε κανείς πως αυτές οι δυσκολίες τον έκαναν πιο δυνατό, ενώ του έδωσαν το κίνητρο να ακολουθήσει την αθλητική πορεία του πατέρα του, όμως τα… μπλεξίματα δε μπόρεσαν να φύγουν από το DNA του εν μία νυκτί κι έγιναν συνώνυμο με το όνομά του.

Πόσο εύκολο είναι περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας να… παραγράφουν; Έχει δικαίωμα ένας κακοποιητής να «ξαναφτιάξει» την ζωή του; Ερωτήματα των οποίων οι απαντήσεις… σηκώνουν πολλή συζήτηση. Το μόνο σίγουρο είναι πως στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού οι συμπεριφορές αυτές είναι απαγορευτικές ακόμη κι αν δεν αποδειχθεί η ενοχή του θύτη και ο αποκλεισμός από το NBA είναι μονοδρόμος. Σαφώς τον τελευταίο λόγο τον έχει η δικαιοσύνη και ο πραγματικός σωφρονισμός ενός ανθρώπου είναι πάντα ο απώτερος σκοπός.

Το πως ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ, μετά από όσες δυσκολίες έζησε και όσες δυσκολίες προκάλεσε συνέχισε να κυνηγά το όνειρο μιας καριέρας στο μπάσκετ είναι πραγματικά «θαύμα».

Ένας παίκτης που ήταν ο μοναδικός που έσπασε ένα ρεκόρ που κρατούσε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς σημειώνοντας 50 πόντους (με 9/15 τρίποντα) και μοιράζοντας 11 ασίστ πέντε μέρες μετά τα 21α γενέθλιά του σε 41 λεπτά απέναντι στους Μιλγουόκι Μπακς.

Κάπως έτσι ο γκαρντ που… λατρεύει να κυκλοφορεί με χρωματιστά Crocs που κάνουν τα πόδια του να ξεχωρίζουν από… χιλιόμετρο έγινε ο νεότερος παίκτης με ματς 50-10 στην ιστορία του NBA μέσα σε δύο χρόνια καριέρας.

Τώρα στον Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ δίνεται μία νέα ευκαιρία για μία καινούρια αρχή με τη φανέλα του «Δικέφαλου του Βορρά». Έψαχνε μια ομάδα για να παίξει, μιας και ήταν ανενεργός όλη τη χρονιά και τη βρήκε. Στο χέρι του είναι αυτό να είναι πραγματικά ένα νέο ξεκίνημα κι ένα βήμα πιο κοντά προς τον σωστό δρόμο.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0