Football Talk

ΑΕΚ – αφιέρωμα: Όλα τα Κύπελλα Ελλάδας που έχει κατακτήσει (video)

ΑΕΚ – αφιέρωμα: Όλα τα Κύπελλα Ελλάδας που έχει κατακτήσει (video)

Το BN Sports κάνει αναδρομή στις 15 κατακτήσεις Κυπέλλων στην ιστορία της ΑΕΚ.

AEK στα 99 χρόνια ζωής της έχει κατακτήσει 15 Κύπελλα Ελλάδος και διεκδικεί τώρα το 16ο. Η πρώτη της κατάκτηση ήρθε το 1932 και η τελευταία το 2016. Ολοι οι τίτλοι έχουν γραφτεί φυσικά στην Ιστορία. Υπάρχουν όμως κάποιοι τελικοί που η ΑΕΚ επικράτησε οι οποίοι πραγματικά δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ. Το BN Sports κάνει αναδρομή στα 15 Κύπελλα Ελλάδος που έχουν βρει κάτοχο την ΑΕΚ και αντλώντας πληροφορίες και από το επίσημο site της ΠΑΕ (aekfc.gr) σας τους παρουσιάζει:

1932: Το πρώτο Κύπελλο

Το πρώτο Κύπελλο Ελλάδας κατακτήθηκε από την ΑΕΚ στις 8 Νοεμβρίου του 1931, όμως έχει μείνει στην ιστορία ως το Κύπελλο του 1932, αφού διεξήχθη στη διάρκεια της σεζόν 1931-32. Ο πανίσχυρος Αρης του Κλεάνθη Βικελίδη κατέβηκε στην Αθήνα για τον Τελικό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αλλά η ΑΕΚ, με προπονητή τον Θέμο Ασδέρη, ήταν καλύτερη και νίκησε 5-3 με δύο γκολ του Ηλία Ηλιάσκου, ένα του Κώστα Νεγρεπόντη (που αμέσως μετά, στα 35 του, κρέμασε τα παπούτσια του) ένα του Ντίνου Μπαλτά και ένα αυτογκόλ του Οικονόμου. Ο 20χρονος Νίκος Κίτσος του Αρη κατέχει ακόμα το «ρεκόρ» να έχει φύγει ηττημένος από Τελικό στον οποίο πέτυχε τρία γκολ!

Η σύνθεση της ΑΕΚ στον Τελικό: Γιάμαλης, Μάλλιος, Νταϊσπάγγος, Αργυρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος, Νεγρεπόντης, Μπαλτάς, Τζιραλίδης Ι., Ηλιάσκος, Τζιραλίδης Π..

1932.jpg

Το νταμπλ του 1939

Η σεζόν που η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο της νταμπλ. Λίγες ημέρες πριν τον διπλό τελικό Πρωταθλήματος με τον Ηρακλή, όπου τελικά η ΑΕΚ επικράτησε κατακτώντας το πρωτάθλημα, έπαιξε τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας κερδίζοντας με 2-1. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με τον Ιωαννίδη, όμως ο Αλέκος Χατζησταυρίδης ισοφάρισε στο 43’ και ο Βασίλης Μανέττας σημείωσε το νικητήριο γκολ στο 73’. Προπονητής ο σπουδαίος Κώστας Νεγρεπόντης.

Η σύνθεση της ΑΕΚ στον Τελικό: Ρίμπας, Γάσπαρης, Σέλτσικας, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας, Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Τζανετής, Μαρόπουλος, Μανέττας

1939.jpg


1949: Το πρώτο μεταπολεμικό Κύπελλο

Η ΑΕΚ έχοντας προπονητή τον Αγγλο Τζακ Μπίμπι και τους «προπολεμικούς» Μαρόπουλο και Τζανετή στη δύναμή της να καθοδηγούν μια νεανική ομάδα γεμάτη ταλέντο, απέκλεισε, σε αγώνα νοκ άουτ, στον ημιτελικό τον Ολυμπιακό και πήγε τελικά δύο φορές στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για τον Τελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Ο πρώτος αγώνας διεκόπη στο 109’ λόγω… σκότους με το σκορ στο 0-0 και την ΑΕΚ να παίζει με εννέα παίκτες λόγω τραυματισμών του Ξένου (από το 2ο λεπτό!) και του Μάγειρα (που δεν έπαιξε άλλον αγώνα μετά από αυτόν). Ετσι ορίστηκε επαναληπτικός μετά από δύο εβδομάδες. Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό με 2-1 στην παράταση, με σκόρερ και των δύο γκολ τον Θεσσαλονικιό Παναγιώτη Πατάκα που ήταν στρατευμένος εκείνη την εποχή και δεν είχε παίξει σε κανέναν άλλον αγώνα εκείνης της περιόδου!

Η σύνθεση της ΑΕΚ στον επαναληπτικό Τελικό: Ταβλάς, Παραγιός, Γούλιος, Παπαθεοδώρου, Τζανετής, Πούλης, Λαζαρίδης, Ξένος, Εμμανουηλίδης, Μαρόπουλος, Πατάκας.

1949.jpg


1950: Δεύτερη σερί κατάκτηση

Μία ΑΕΚ σχεδόν ίδια (με ιδιο προπονητή και ρόστερ) κατέκτησε και το Κύπελλο του 1950. Για να φτάσει στον τελικό απέκλεισε κατά σειρά τους Ολυμπιακό, Απόλλωνα και Παναθηναϊκό και στον τελικό βρήκε τον Αρη, τον οποίο κέρδισε άνετα 4-0 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στο πρώτο ημίχρονο με τους Μαρόπουλο, Γούλιο η ΑΕΚ έκανε το 2-0 και πέτυχε άλλα δυο γκολ στο δεύτερο μέρος με τον επιθετικό Μανώλη Κουντούρη σε αντεπιθέσεις. Θα μπορούσε να έχει κάνει νταμπλ η ΑΕΚ που είχε αναδειχθεί και πρωταθλήτρια Αθηνών, αλλά δεν μπόρεσε να διεκδικήσει τον εθνικό τίτλο, καθώς το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ματαιώθηκε λόγω της καθυστερημένης λήξης των τοπικών διοργανώσεων.

Η σύνθεση της ΑΕΚ στον Τελικό: Δελαβίνιας, Παραγιός, Γούλιος, Παπαθεοδώρου, Τζανετής, Πούλης, Λαζαρίδης, Εμμανουηλίδης, Μαρόπουλος, Πατάκας, Κουντούρης.

1950.jpg


1956: Κύπελλο κόντρα στον πανίσχυρο Ολυμπιακό της εποχής

Το Κύπελλο του 1956 είχε μεγάλη αξία καθώς κατακτήθηκε κόντρα στον πολύ δυνατό Ολυμπιακό εκείνης της εποχής. Ο Κώστας Νεστορίδης είχε πάει στην ΑΕΚ το 1955 από τον Πανιώνιο, αλλά είχε «διετή αποκλεισμό» και δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής. Ετσι την ιστορία έγραψαν οι Σεραφείδης, Παραγυιός, Καρακατσάνης, Τσαγγάρης, Ζωγράφος, Πούλης, Εμμανουηλίδης, Κανάκης, Χανιώτης, Σταματιάδης και Κουρτίδης, νικώντας με 2-1 τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο Γιάννης Χανιώτης που είχε σκοράρει σε όλους τους γύρους του Κυπέλλου άνοιξε το σκορ, αλλά ο Δαρίβας ισοφάρισε. Τη νίκη έδωσε το μεγάλο αστέρι εκείνης της ενδεκάδας, ο αείμνηστος Γιάννης Κανάκης, με ασύλληπτο σουτ!

1956.jpg

1964: Κυπελλούχος χωρίς… Κύπελλο

Κυπελλούχος χωρίς… Κύπελλο η ΑΕΚ. Νίκησε στον ημιτελικό τον Πιερικό και προκρίθηκε στον Τελικό, όμως δεν τον έπαιξε ποτέ. Τα πρωτοφανή για την εποχή επεισόδια που διέκοψαν τον άλλο ημιτελικό ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και που άφησαν εικόνα καταστροφής στο γήπεδο της Λεωφόρου, οδήγησαν την ΕΠΟ στην απόφαση να μην ορίσει επαναληπτικό, να μην διοργανώσει Τελικό και να αναγνωρίσει ως Κυπελλούχο την ΑΕΚ, δηλώνοντάς την και στο επόμενο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

1964.jpg


1966: Το κενό νόμου και η κατάκτηση άνευ αγώνα

Κυπελλούχος χωρίς αγώνα η ΑΕΚ το 1966. Συγκεκριμένα το «κενό νόμου» στην προκήρυξη Κυπέλλου της ΕΠΟ, η οποία δεν αποσαφήνιζε αν οι αγώνες ανάμεσα σε ομάδες βορρά και νότου πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά στον βορρά, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει πολύ και εν τέλει να μην διεξαχθεί ποτέ η αναμέτρηση της Καβάλας με την ΑΕΚ. Η «Ενωση» πήρε την πρόκριση όταν η Καβάλα δεν «κατέβηκε» να αγωνιστεί στο Καυταντζόγλειο (που είχε επιλεγεί από την ομοσπονδία ως… σολομώντεια λύση) όμως ήταν ήδη Ιούλιος και ο Ολυμπιακός είχε αφήσει ελεύθερους τους παίκτες τους να κάνουν διακοπές, ώστε να αρχίσει τον Αύγουστο η προετοιμασία της ομάδας του για το επερχόμενο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η ΑΕΚ προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να γίνει ο Τελικός, αλλά κατέκτησε τον τίτλο χωρίς αγώνα.

1966.jpg


1978: Το τελευταίο νταμπλ

Το 1978 η ΑΕΚ του Μπάρλου κατάκτησε το τελευταίο ιστορικά νταμπλ και για να φτάσει σε αυτή την επιτυχία είχε αποκλείσει Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, ενώ κέρδισε και τον ΠΑΟΚ στον τελικό. Ο Παναθηναϊκός έχασε με 1-0 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με το ιστορικό 6-1 στον ημιτελικό της Νέας Φιλαδέλφειας και ο ΠΑΟΚ με 2-0 στον τελικό του Σταδίου Καραϊσκάκη. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς που είχε χάσει τους πρώτους μήνες της καριέρας του στην ΑΕΚ λόγω τραυματισμού, άρχισε να παίζει όταν ξεκινούσαν οι αγώνες του Κυπέλλου τον Δεκέμβριο. Σκόραρε σε όλους τους αγώνες, συμπεριλαμβανομένου και του Τελικού, τον οποίον «σφράγισαν» με τα γκολ τους αυτός και ο Θωμάς Μαύρος.

Η σύνθεση του τελικού: Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Βιέρα, Τάσος (46’ Λ Παπαδόπουλος) Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Παπαϊωάννου (85’ Τόσκας) Μαύρος.


1983: Η πρώτη κούπα στο ΟΑΚΑ και τα «πέτρινα» χρόνια

Η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο το 1983 σε χρόνια που χαρακτήρισαν «πέτρινα». Με τον αείμνηστο Μιχάλη Αρκάδη στη θέση του προέδρου και με προπονητή τον Αυστριακό Χέλμουτ Σενέκοβιτς, η Ένωση, πάλεψε για το πρωτάθλημα μέχρι το τέλος, όμως το έχασε από τον Ολυμπιακό. Στο Κύπελλο ωστόσο τον απέκλεισε στα προημιτελικά με δύο νίκες (2-1 και 1-0 με σκόρερ όλων των γκολ τον Μαύρο που είχε σημειώσει συνολικά 12 στη διοργάνωση). Ακολούθησε η ανατροπή στα ημιτελικά με τον Ηρακλή (ήττα με 3-1 στη Θεσσαλονίκη, νίκη με 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια) και η νίκη με 2-0 επί του ΠΑΟΚ στον πρώτο Τελικό που διεξήχθη ποτέ στο ΟΑΚΑ, με σκόρερ τους Μαύρο και Βλάχο. Η σύνθεση του Τελικού: Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65’ Τζιράκης) Αρδίζογλου, Μπαλής, Δίντσικος (78’ Ράντονιτς) Κώττης, Βλάχος, Μαύρος


1996: Το μοναδικό Κύπελλο του Μπάγεβιτς!

Μετά το Κύπελλο του 1983 χρειάστηκε να περάσουν 13 ολόκληρα χρόνια για να στεφθεί ξανά Κυπελλούχος η ΑΕΚ! Ήταν το 1996 και η εκπληκτική ΑΕΚ της εποχής πήρε μία κούπα που… έμοιαζε με Πρωτάθλημα! Μπορεί ο τίτλος να χάθηκε τελικά από τον Παναθηναϊκό, όμως η ΑΕΚ έφτασε στον τελικό παίζοντας σούπερ μπάλα: Απέκλεισε με 3-1 (εκτός) και 1-1 (εντός) τον Ολυμπιακό, με 3-1 (εντός) και 2-2 (εκτός) τον Παναθηναϊκό, με 5-0 και 1-0 τον αξιόμαχο Αθηναϊκό της εποχής εκείνης στον ημιτελικό και έφτασε στο αποκορύφωμα του ποδοσφαιρικού ρεσιτάλ της με το 7-1 στον Τελικό του ΟΑΚΑ επί του πολύ ισχυρού Απόλλωνα (που στον 2ο ημιτελικό είχε νικήσει τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα) με Ντέμη Νικολαϊδη, Μπάρνιακ, Κόλα, Βελέντζα κ.α. Ο Τσιάρτας είχε πετύχει τρία γκολ, ο Μπατίστα δύο και από ένα οι Κετσπάγια και Κωστής. Αυτό το Κύπελλο ήταν το ένα και μοναδικό που κατέκτησε η ΑΕΚ εκείνα τα χρόνια με τον Μπάγεβιτς προπονητή, καθώς εκείνο το καλοκαίρι του ’96 ο Σέρβος τεχνικός πήγε στον Ολυμπιακό.

Η σύνθεση της ΑΕΚ στον Τελικό: Ατματσίδης, Μπορμπόκης, Κωστένογλου (66’ Μαλαδένης) Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος, Κετσπάγια (66’ Κωστής) Σαβέβσκι, Μπατίστα, Τσάρτας, (83’ Β Καραγιάννης) Κασάπης.


1997: Δεύτερο Κύπελλο στη σειρά

Δεύτερο Κύπελλο στη σειρά για την ΑΕΚ με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο Στάδιο Καραϊσκάκη τον Απρίλιο του 1997. Λίγους μήνες μετά το Σούπερ Καπ, και με την ΑΕΚ να έχει αποκλείσει στα ημιτελικά τον Ολυμπιακό του Μπάγεβιτς, με νίκες σε Φιλαδέλφεια και Καραϊσκάκη, επέστρεψε στο Φάληρο για τον τελικό με τον ΠΑΟ. Το 0-0 παρέμεινε και στην κανονική διάρκεια και στην παράταση κι έτσι ο τελικός πήγε στα πέναλτι. Στη διαδικασία αυτή ο Κριστόφ Βαζέχα σημάδεψε το δοκάρι, ο Ηλίας Ατματσίδης ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι και η ΑΕΚ πήρε το Κύπελλο με 5-3.

Η σύνθεσή της ΑΕΚ στον Τελικό: Ατματσίδης, Μπορμπόκης, Κασάπης, Μανωλάς, Κωστένογλου, Μαχαιρίδης, Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Κωστής (82’ Κοπιτσής) Μπατίστα (89’ Μαρτσέλο-120’ Ντόμπος).


2000: Το fairplayτου Νικολαΐδη

Η ΑΕΚ έχοντας αποκλείσει τον Ολυμπιακό με το επιβλητικό 3-0 στον προημιτελικό στη Νέα Φιλαδέλφεια, συνέχισε με δύο νίκες επί του Πανιωνίου στα ημιτελικά και αντιμετώπισε στο τελικό του ΟΑΚΑ τον Ιωνικό. Ο Ντέμης Νικολαΐδης έγινε το κεντρικό πρόσωπο της βραδιάς όταν υπέδειξε από μόνος του στον διαιτητή Δούρο πως είχε σκοράρει με το χέρι (με αποτέλεσμα να μην μετρήσει το γκολ που μόλις είχε σημειώσει). Ο ίδιος παίκτης πάντως άνοιξε το σκορ για την ΑΕΚ λίγο πριν το ημίχρονο και στην επανάληψη, ένα απευθείας φάουλ του Βούλγαρου Μίλεν Πετκόφ κι ένα πλασέ του Χρήστου Μαλαδένη ολοκλήρωσαν τον θρίαμβο της ΑΕΚ που κέρδισε 3-0.

Η σύνθεσή της AEK: Ατματσίδης, Δέλλας, Τσίριτς (70' Καραγιάννης) Νικολαΐδης, Ζήκος, Κασάπης, Κωνσταντινίδης (82' Μαλαδένης) Λάκης, Καλιτζάκης (85' Σαβέβσκι) Πέτκοφ, Καψής.


2002: Το κύπελλο… ρεβάνς κόντρα στον Ολυμπιακό

Μία εβδομά πριν η ΑΕΚ έχανε το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ στον «τελικό» πρωταθλήματος, γνωρίζοντας την ήττα με 4-3. Κόντρα στον ίδιο αντίπαλο όμως για τον τελικό του Κυπέλλου επέστρεψε στο ΟΑΚΑ (μόνιμη έδρα του αντιπάλου της εκείνα τα χρόνια) για να πάρει ρεβάνς. Και την πήρε. Νίκησε με 2-1, με όλα τα γκολ του αγώνα να σημειώνονται στο δεύτερο ημίχρονο. Οι «κιτρινόμαυροι» του Φερνάντο Σάντος  άνοιξαν το σκορ με τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη να σκοράρει στην επαναφορά της μπάλας από το πέναλτι που είχε στείλει στο δοκάρι ο Βασίλης Τσιάρτας (ανατροπή Ντέμη από Γεωργίου) και με τον Ίλια Ίβιτς να σκοράρει λίγα λεπτά πριν τη λήξη. Ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει και στην πορεία αποβληθεί για χτύπημα στον Κωνσταντινίδη ο Ζιοβάνι.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Χιώτης, Γεωργέας, Κασάπης (29’ Ξενίδης) Γκαµάρα, Καψής, Ζαγοράκης, Ζήκος, Λάκης Τσάρτας, Νικολαϊδης, Κωνσταντινίδης (81’ Ίβιτς).


2011: Επιστροφή σε τίτλους εννέα χρόνια μετά!

Χρειάστηκε να περάσουν μετά εννέα ολόκληρα χρόνια για να πανηγυρίσει ξανά η ΑΕΚ κάποιον τίτλο και δη αυτό του Κυπέλλου. Φτάσαμε στον τελικό του 2011, με την ΑΕΚ να κερδίζει στον Τελικό του ΟΑΚΑ 3-0 τον Ατρόμητο με τα γκολ των Λυμπερόπουλου, Καφέ και Μπαχά, όμως οι μεγάλοι σταθμοί της ΑΕΚ σε εκείνη την πορεία είχαν έρθει νωρίτερα. Στα προημιτελικά είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό με το γκολ του Ισπανού Μίτσελ με απευθείας φάουλ από περίπου 50 μέτρα στις καθυστερήσεις του αγώνα (νίκη με 0-2 στο πρώτο ματς, ήττα με 2-3 στο δεύτερο) ενώ στον επαναληπτικό ημιτελικό της Τούμπας είχε νικήσει τον ΠΑΟΚ με 1-0, με γκολ του Τραϊανού Δέλλα με κεφαλιά. Ο τελικός αυτός πάντως αμαυρώθηκε από σοβαρά επεισόδια.

Η σύνθεση της ΑΕΚ στον Τελικό: Σάχα, Γεωργέας, Καράμπελας, Μανωλάς, Δέλλας, Ντιόπ, Μάκος, Λαγός, Μπλάνκο (70’ Καφές) Σκόκο (33’ Μπαχά) Λυμπερόπουλος.


2016: Το Κύπελλο της επιστροφής

Φτάσαμε στο 2016. Η ΑΕΚ μετά από μία περιπέτεια δυο ετών στις από κάτω κατηγορίες, γύρισε και το «φώναξε» με την κατάκτηση του Κυπέλλου εκείνη τη σεζόν. Στο άδειο από φιλάθλους ΟΑΚΑ λόγω της σχετικής υπουργικής απόφασης, η ΑΕΚ κέρδισε τον Ολυμπιακό με 2-1, χάρις τα γκολ του Πέτρου Μάνταλου και του Ράφικ Τζεμπούρ, ο οποίος μείωσε αργά με τον Τσόρι Ντομίνγκες. Το 15ο Κύπελλο της ΑΕΚ είναι γεγονός, έχοντας σε εκείνο το ματς στον πάγκο της τον Στέλιο Μανωλά!

Η σύνθεση της ΑΕΚ στον Τελικό: Ανέστης, Γκάλο, Αρθο, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες. Γιόχανσον, Μάνταλος (81' Τζανετόπουλος) Αραβίδης (91' Πέκχαρτ) Βάργκας (58' Μπακάκης) Τζεμπούρ.



Θοδωρής Καρβουνιάρης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0