Retro Stories

Κυπελλούχος με... επτάρα: Η τελευταία παράσταση της μεγάλης ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς, λίγο πριν το επώδυνο «αντίο»! (video)

Κυπελλούχος με... επτάρα: Η τελευταία παράσταση της μεγάλης ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς, λίγο πριν το επώδυνο «αντίο»! (video)
Η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς, μία από τις πιο εντυπωσιακές ομάδες που παρουσιάστηκαν ποτέ στα ελληνικά γήπεδα, παραδίδει την τελευταία της μεγάλη παράσταση, μέσω εκείνου του επιβλητικού 7-1 επί του Απόλλωνα Αθηνών, στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας του 1996.
Ο «Δικέφαλος αετός» στη φανέλα, το Νίκος Γκούμας, μέχρι και τα κίτρινα παπούτσια του Ντανιέλ Μπατίστα. Σίγουρα τα '90s της ΑΕΚ ήταν κάτι το μοναδικό, τόσο από πλευράς τίτλων, όσο και από άποψη θεάματος. 
 
Αν τα τρία σερί πρωταθλήματα, από το 1992 έως το 1994 αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη του πρώτου, όσα διαδραματίστηκαν μία ημέρα σαν σήμερα (15/05) το 1996, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη του δεύτερου.

αεκ-1996.jpg
 
ΑΕΚ και Απόλλων Αθηνών συναντήθηκαν στο ΟΑΚΑ για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κι όσο κι αν το έργο της «Ένωσης» φάνταζε εύκολο, «κέρδισε» με το... σπαθί της τον τίτλο του φαβορί, έχοντας αποκλείσει τους δύο παραδοσιακούς αντιπάλους της, τον Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Εν τέλει, το ματς εξελίσσεται σε μία μοναδική παράσταση.
 
«Η ΑΕΚ παίζει φέτος το καλύτερο ποδόσφαιρο» ανέφερε ο Νίκος Σαργκάνης, που σχολίαζε την αναμέτρηση ως καλεσμένος της ΕΤ1, για να συμπληρώσει στη συνέχεια:
 
«Είναι ενέργειες που γίνονται με κομπιούτερ. Θαυμάζω τον τρόπο παιχνιδιού της. Έχουμε χρόνια να δούμε τέτοιο ποδόσφαιρο, αν και δεν νομίζω πως έχουμε από άλλη ελληνική ομάδα κάτι τέτοιο».
 
Πώς αλλιώς μπορούσε να αντιδράσει άραγε; Η «Ένωση» φιλοδωρεί τον Απόλλωνα με σχεδόν ένα γκολ ανά 15 αγωνιστικά λεπτά. Σταματά στα επτά, την ώρα που ο αντίπαλός της αρκείται απλώς στο γκολ της τιμής από τον Μπάρνιακ. Το ένα πραγματικά είναι πιο όμορφο από το άλλο. 
 
Από την «κρυμμένη» μπάλα των Σαβέβσκι-Τσιάρτα, έως την αριστουργηματική εκτέλεση του τελευταίου και την «οβίδα» του Μπατίστα. Οι λέξεις ωχριούν μπροστά στην εικόνα.
 
 
Το ΟΑΚΑ δονείται. Όχι μόνο από την κατάκτηση του Κυπέλλου, αλλά κυρίως λόγω Μπάγεβιτς, μιας και ο Σερβοέλληνας τεχνικός έχει από καιρό δηλώσει πως ο συγκεκριμένος τίτλος, θα ήταν το «διαβατήριο» παραμονής του στην ΑΕΚ
 
Ένα ασταμάτητο «Ντούσαν, Ντούσαν» ηχεί από τις εξέδρες, αφού ο «αρχιτέκτονας» αυτής της «χρυσής» φουρνιάς κρατά στα χέρια του το πολυπόθητο τρόπαιο. Εν τέλει, όμως, η ιστορία γράφεται αλλιώς.
 
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποχωρεί από τον πάγκο της ΑΕΚ για να αναλάβει τον Ολυμπιακό, μετά από μία ονειρεμένη οκταετία. Μία σχέση ατελείωτης αγάπης, τρέπεται σε απύθμενο μίσος, την ώρα που ένας νέος έρωτας γεννιέται, με τον ερχομό του Ντέμη Νικολαΐδη το ίδιο καλοκαίρι στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο.

μπαγεβιτς.jpg

Σε κάθε περίπτωση, είτε έγινε αντιληπτό, είτε όχι, την 15η Μαΐου του 1996, μία ΑΕΚ που έχει περάσει πλέον στη σφαίρα του «μύθου», δίνει την τελευταία της παράσταση. 
 
Μία παράσταση πιο ηχηρή, πιο επιβλητική, πιο μαγική από όσο χωρούσε ο ποδοσφαιρικός νους.
 
Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0