Retro Stories

Ο Γιώργος Δούρος στο BN Sports, για το Fair Play του Ντέμη: «Με ρώτησε ‘αν βάλω κι άλλο γκολ δε θα μπορώ να πάω στην κερκίδα να πανηγυρίσω;’» (video)

Ο Γιώργος Δούρος στο BN Sports, για το Fair Play του Ντέμη: «Με ρώτησε ‘αν βάλω κι άλλο γκολ δε θα μπορώ να πάω στην κερκίδα να πανηγυρίσω;’» (video)

Στις 10 Μαΐου του 2000, 23 χρόνια πριν, ο Ντέμης Νικολαΐδης απέδειξε ότι είναι προσωπικότητα μιας άλλης εποχής, πιο ρομαντικής, όταν παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια του τελικού Κυπέλλου της ΑΕΚ κόντρα στον Ιωνικό και ενώ το σκορ ήταν 0-0, ότι σκόραρε με το χέρι ζητώντας από τον Γιώργο Δούρο να ακυρώσει το γκολ. Ο πρώην διαιτητής έκανε λόγο για την «πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας του», μιλώντας στο BN Sports, ενώ επίσης σχολίασε την έλευση elite (και μη) διαιτητών στην Ελλάδα!

Σχετικά Άρθρα


Συνέντευξη στον Χρήστο Παπαδόπουλο


Μια από τις περηφάνιες των φιλάθλων της ΑΕΚ, που συχνά πυκνά φέρνουν στο προσκήνιο των επιχειρημάτων τους για την ομάδα της… καρδιάς τους, είναι η διαφορετικότητα.

Μια τέτοια στιγμή «χάρισε» ο Ντέμης Νικολαΐδης στους «κιτρινόμαυρους» στις 10 Μαΐου του 2000, όταν μπροστά στο διακύβευμα ενός Κυπέλλου Ελλάδος, προτίμησε να θέσει σε προτεραιότητα την ηθική και τις αξίες.

Πώς έγινε αυτό; Ο επιθετικός του «δικεφάλου» ανοίγει το σκορ στο 32’ με τη χρήση του χεριού του, σε μια κίνηση «κεφαλιά-ψαράκι». Ο Ντέμης απέδειξε ότι είναι επαγγελματίας… ερασιτέχνης, εραστής του ποδοσφαίρου των αξιών και του δικαίου που έμαθε να παίζει από μικρός, και αμέσως σήκωσε το χέρι του για να εξηγήσει στον Γιώργο Δούρο, διαιτητή του αγώνα, ότι έχει πετύχει γκολ με αντικανονικό τρόπο. Φυσικά, το ποδόσφαιρο τον δικαίωσε, καθώς μετά το πέρας του 90λέπτου, η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, το 12ο στη συλλογή της!

aek-kip5.jpg

Ο πρώην διαιτητής μίλησε στο BN Sports για εκείνη την ημέρα, εκθειάζοντας τον Νικολαϊδη για την ενέργειά του, η οποία αργότερα τιμήθηκε από την Διεθνή Επιτροπή Fair Play.

«Ενώ το σκορ δεν είχε ανοίξει και ήταν στο 0-0, με κεφαλιά… ψαράκι πετυχαίνει γκολ. Εγώ ως όφειλα κοιτάζω τον αρμόδιο βοηθό και δείχνει προς τη σέντρα. Από τη θέση που είμαι, βλέποντας κάθετα τη φάση από πίσω, δεν είμαι σε θέση να δω αν έχει επιτευχθεί το γκολ με παράνομο τρόπο. Δείχνω λοιπόν σέντρα, με περικυκλώνουν πολύ γρήγορα, αλλά κόσμια, οι παίκτες του Ιωνικού και με ενημερώνουν ότι η μπάλα μπήκε με το χέρι» θυμάται ο Γιώργος Δούρος.

Η… αδικία με τον Μιχάλη Κασάπη, η σχέση με τους ποδοσφαιριστές και η ευχή στους διαιτητές του «σήμερα»

Ο άνθρωπος που κλήθηκε να διαιτητεύσει τον τελικό και να πάρει μια δύσκολη απόφαση που μπορεί να «στιγμάτιζε» την καριέρα του μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Μιχάλη Κασάπη, ο οποίος πρώτος του αποκάλυψε ότι ο Ντέμης του έκανε νόημα να ακυρώσει το γκολ. Ο Δούρος είπε τα εξής: «Παραδίπλα μου είναι ο Μιχάλης ο Κασάπης ο οποίος γυρίζει και μου λέει ‘Γιώργο το έχει βάλει με το χέρι, στο δείχνει κιόλας’. Πράγματι εστιάζω στην εστία, είναι εκεί ο Ντέμης ο Νικολαΐδης και μου δείχνει ότι έχει χρησιμοποιήσει το χέρι του και έχει βάλει το γκολ παράνομα. Δε θέλεις κάτι παραπάνω εκείνη τη στιγμή, ο άνθρωπος που πετυχαίνει το γκολ που ανοίγει το σκορ για λογαριασμό της ομάδας του σε έναν τελικό Κυπέλλου, ουσιαστικά σου λέει ότι είναι άκυρο.»

Ο Δούρος δε δίστασε να αναφερθεί στην -τρόπον τινά- αδικία στον Μιχάλη Κασάπη και για τη σχέση που διατηρεί με τους πρωταγωνιστές του τότε: «Το γεγονός ότι βραβεύτηκε ο Ντέμης, είναι γιατί έκανε την κίνηση που ήταν ορατή από όλους, αλλά θεωρώ ότι είναι άδικο για τον Κασάπη. Είναι η σχέση που δημιουργείς με τους ποδοσφαιριστές. Ακόμα και τώρα, διατηρώ σχέσεις μέσω των social media με όλους τους παίκτες της εποχής.»

«Αυτή η σχέση η διαχρονική είναι το μεγαλείο του διαιτητή και εύχομαι όλοι οι διαιτητές να πετυχαίνουν. Είναι σαν να σου λέει και ο παίκτης ότι ‘δεν είσαι κάτι άλλο, δεν είσαι χωροφύλακας στο γήπεδο, είσαι ένας από εμάς’».


Η απίστευτη ατάκα που του είπε ο «τρελαμένος» Ντέμης Νικολαΐδης

Ο Νικολαΐδης είναι γνωστός για τα «κιτρινόμαυρα» αισθήματά του. Άλλωστε, δεν κρύφτηκε και ποτέ, ποιος μπορεί να ξεχάσει τους αμέτρητους πανηγυρισμούς του στα κάγκελα της Σκεπαστής; Άλλον έναν αντίστοιχο πανηγυρισμό θα βλέπαμε και στον τελικό του 2000, αν δεν τον «κιτρίνιζε» ο Δούρος, λόγω της προσπάθειάς του να βάλει γκολ με το χέρι: «Μόλις του έβγαλα την κίτρινη κάρτα, το πρόβλημά του δεν ήταν η κάρτα, ήταν ότι ‘αν βάλω κι άλλο γκολ δε θα μπορώ να πάω στην κερκίδα να πανηγυρίσω;’, του λέω ‘δε θα μπορείς γιατί θα σου βγάλω δεύτερη κίτρινη κάρτα’. Εν τέλει το παιχνίδι ήρθε 3-0, καθαρό σκορ υπέρ της ΑΕΚ, και φύγαμε όλοι αγκαλιασμένοι από το γήπεδο. Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας μου, μετά το περιστατικό με τον Τζιοβάνι και τον Κυριάκο.»

Έλληνες, ξένοι και… elite διαιτητές

Φτάνοντας στο σήμερα, καταλήξαμε να μιλάμε για την γενικότερη κατάσταση στη διαιτησία της Ελλάδας, όπου κάθε εβδομάδα ασχολούμαστε με το αν ο διαιτητής του τάδε ντέρμπι θα είναι elite ή όχι. «Δε μπορεί να είναι κανείς περήφανος που έρχονται ξένοι διαιτητές, μη γελιόμαστε τώρα. Ακόμα και που είναι επιβεβλημένο σε κάποια παιχνίδια να έρχονται ξένοι διαιτητές υψηλού κύρους, προκειμένου και τα παιχνίδια να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπέρ του δικαίου εννοώ, αλλά και οι Έλληνες διαιτητές να παραδειγματίζονται, να διδάσκονται, αν εξαιρέσεις αυτό, δε μπορώ να το κατανοήσω. Είναι ποτέ δυνατόν ένας ποδοσφαιριστής ή ένας διαιτητής να εξελιχθεί όταν δεν αγωνίζεται;» είπε ο Δούρος εκφράζοντας τη θλίψη του για την τωρινή κατάσταση.

5882426.jpg

- Για τον διαιτητή του ντέρμπι «αιωνίων» που προκάλεσε τα παράπονα της… πράσινης ΠΑΕ:

«Είδαμε τον Μπριχ χθες για παράδειγμα. Κορυφαίος. Δεν υπάρχει Έλληνας διαιτητής που να μην κάθισε να δει τον Μπριχ και να παραδειγματιστεί από μια διαιτησία υψηλού επιπέδου. Δε σημαίνει ότι δε θα υπάρξουν λάθη. Ούτε λέω ότι οποιοσδήποτε υψηλού κύρους διαιτητής δεν κάνει λάθη. Δεν πιστεύω ότι είναι πέναλτι στον Σπόραρ, τουλάχιστον τηλεοπτικά που το είδα από 2-3 λήψεις πιστεύω ότι δεν είναι πέναλτι. Αλλά δεν έχει σημασία αυτό.

Εμένα με νοιάζει να κάτσει ο Έλληνας διαιτητής να δει έναν διαιτητή και να παραδειγματιστεί, αυτό το καταλαβαίνω. Να κάτσει όμως και να δει έναν υποδεέστερο αυτού, που έχουμε δει χίλιους μύριους, ε δεν καταλαβαίνετε ότι αποκαρδιώνεται ο διαιτητής;»

- Υπάρχει μεγαλύτερο άγχος όταν «σφυράς» κάποια ομάδα των play offs, σε αντίθεση με κάποια μικρότερου μεγέθους, που αγωνίζεται στα play out;

«Το ίδιο άγχος ακριβώς είναι της ανόδου με την πτώση και για τις ομάδες και για τους διαιτητές. Είτε παίζεις έναν που θέλει τον τίτλο είτε έναν ο οποίος δε θέλει να πέσει. Και μάλιστα βλέπουμε και ομάδες όπως ο Ιωνικός, που σε ήττα δίνουν και συγχαρητήρια σε ανακοινώσεις για τη διαιτησία!

Δε διαιτητεύεις κανέναν Μαρινάκη και κανέναν Μελισσανίδη, διαιτητεύεις έντεκα παίκτες από τη μία ομάδα και έντεκα από την άλλη. Τι είδους φόβο να έχεις; Μια φάση ή είναι παράβαση ή δεν είναι. Και μάλιστα τώρα με τη χρήση του VAR, απενοχοποιείσαι κιόλας. Δεν παίζεις κανέναν Μαρινάκη και κανέναν Μελισσανίδη, τουλάχιστον στη δική μου τη συνείδηση.»

ΑΕΚ- Ιωνικός 3-0 (38' Νικολαϊδης, 77' Πέτκοφ, 83' Μαλαδένης)

ΑΕΚ (Γιάννης Παθιακάκης): Ατματσίδης, Λάκης, Κασάπης, Δέλλας, Καψής, Ζήκος, Πέτκοφ, Τσίριτς (71' Καραγιάννης), Νικολαϊδης, Σ. Κωνσταντινίδης (82' Μαλαδένης), Καλιτζάκης (84' Σαβέβσκι).

Ιωνικός (Όλεγκ Μπλαχίν): Στρακόσια, Χάουγκλαντ, Παχατουρίδης (71' Γυριχίδης), Οφρυδόπουλος (76' Λεντέσμα), Ξανθόπουλος, Νταρακλίτσας, Αφάς, Κομπαγιάσι (58' Μουτσοντρίγκο), Δεληγιάννης, Μπρούστερ, Ρόμπερτς.

Γήπεδο: ΟΑΚΑ

Διαιτητής: Γιώργος Δούρος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0