Box to Box

Το «τυχερό» 7 «Νουρέγιεφ», Μπάνε και Σπανούλη και οι φανέλες που (κακώς) δεν τιμήθηκαν ποτέ

Το «τυχερό» 7 «Νουρέγιεφ», Μπάνε και Σπανούλη και οι φανέλες που (κακώς) δεν τιμήθηκαν ποτέ

Η αλήθεια είναι ότι στα μέρη μας δεν το… έχουμε και τόσο σύνηθες να τιμάμε την ιστορία μας. Όταν όμως το κάνουμε το κάνουμε σε όλο του το μεγαλείο και με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο. Έτσι περιμένω ότι θα συμβεί τόσο το προσεχές Σάββατο στην Πυλαία όσο και στις 17 Σεπτέμβρη στο ΣΕΦ για Μπάνε Πρέλεβιτς και Βασίλη Σπανούλη από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό αντίστοιχα.

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Μου φαίνεται περίεργο λοιπόν που εν έτει 2023 κοτζάμ ΠΑΟΚ και κοτζάμ Ολυμπιακός δεν είχαν έως τώρα αποσύρει τη φανέλα κάποιου παίκτη που τίμησε την ομάδα τους. “Ευκαιρίες” υπήρχαν αν όχι πολλές σίγουρα αρκετές στο παρελθόν. Από την άλλη όμως οι διοικήσεις πάντα σκέφτονταν και το “τι θα πει ο κόσμος”. Sorry αλλά δεν μπορώ να χωνέψω ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει αποσύρει τη φανέλα του Παναγιώτη Φασούλα με το 13. Ναι, του “προδότη” που πήγε στον Ολυμπιακό και “μας πούλησε”. Ή ο Ολυμπιακός του Ζάρκο Πάσπαλι και ας έπαιξε όλες κι όλες τρεις χρονιές στα ερυθρόλευκα. Ναι, αυτού που “πήγε στον εχθρό και μας έβαλε και νικητήριο καλάθι μέσα στο ΣΕΦ”. Ή ο Άρης του Παναγιώτη Γιαννάκη για να τη βάλει δίπλα σε αυτή του Γκάλη. Ναι, του “φραγκοφονιά που έβγαλε μια περιουσία από την ομάδα”.

Ό,τι και αν λέει ο κόσμος, σεβαστό μέχρι ενός ορίου, η ιστορία έχει γράψει και δεν ξεγράφει. Ότι η “αράχνη” ήταν ο πύργος του ΠΑΟΚ για κοντά μια δεκαετία, ότι ο Ζάρκο πήρε μια ανυπόληπτη ομάδα και την έβαλε στα σαλόνια της Ευρώπης, ότι ο “δράκος” έγινε σύνθημα και πανηγύρισε τόσους τίτλους στα κιτρινόμαυρα. Ξέρω, πολλοί θα βρείτε χίλιους λόγους να διαφωνήσετε αλλά τα γεγονότα, οι τίτλοι και το legacy που άφησε ο καθένας από τους τρεις παραπάνω δεν ξεγράφει κατά την ταπεινή μου άποψη.

Το έγραψα το παράπονό μου και συνεχίζω στο τώρα, στο σήμερα. Με τη βραδιά του Μπάνε και τη βραδιά του Βασίλη. Δύο από τα τυχερά 7αρια του ελληνικού μπάσκετ που θα συνθέσουν μία ξεχωριστή τριάδα με το προηγούμενο και μοναδικό μέχρι σήμερα Νο7 που είχε αποσυρθεί από άλλη ελληνική ομάδα. Αυτό του “χορευτή” όχι των παρκέ (αυτά σκάρτα τα πρόλαβε…) αλλά των πλαστικών δαπέδων Κώστα Πετρόπουλου. Του “Νουρέγιεφ” του ελληνικού μπάσκετ, η φανέλα του οποίου είχε αποσυρθεί πριν πολλά χρόνια και -εδώ είναι ένα ακόμη παράδοξο σε σύγκριση με άλλες ελληνικής ομάδες- δεν είναι η μοναδική που έχει αποσύρει ο Απόλλων. Κι αυτό γιατί το 2019 έπραξε το ίδιο με το Νο5 προς τιμή του Νίκου Αργυρόπουλου.

Στο παρελθόν λοιπόν όπως βλέπετε και στον σχετικό πίνακα οι φανέλες που αποσύρθηκαν από ομάδες μπάσκετ ήταν αρκετές. Κάποιες έγιναν στο μιλητό αφού δεν έγινε ποτέ κάποια ειδική εκδήλωση όπως για τον υπερ-σκόρερ του Ηρακλή Ντέιβιντ ΊνγκραμΈϊνκρουμ όπως ήταν η σωστή προφορά του ονόματός του). Ο “γηραιός” απέσυρε το 1992 το Νο6 που φόρεσε για 5 χρόνια το “διαμάντι” από τις ΗΠΑ αλλά λίγα χρόνια αργότερα το… έδωσε να το φορέσει ο Ουόλτερ Μπέρι

Για κάποιους, όπως τον άδικα και πρόωρα χαμένο Αλφόνσο Φορντ έγινε μετά θάνατον από δύο από τις εν Ελλάδι ομάδες του το Περιστέρι και τον Παπάγου. Το Περιστέρι ομοίως είχε αποσύρει επίσης μετά θάνατο (το 2010) τη φανέλα του Νίκου Φάσουρα που είχε φύγει από τη ζωή μόλις στα 42 του χρόνια. Η ΑΕΚ το έπραξε φέτος με το Νο13 στη μνήμη του επίσης πρόωρα χαμένου Στεφάν Γέλοβατς και παλαιότερα (2015) για τον “Παγκόσμιο” Γιώργο Αμερικάνο.

Ομοίως ο Πανιώνιος το Νο8 που φορούσε τη μοιραία βραδιά της 28ης Απριλίου 1993 ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς. Οι Νεοσμυρνιώτες, πάντως, χρωστάνε μια μεγάλη βραδιά προς τιμή του “μπέμπη” του ελληνικού μπάσκετ Φάνη Χριστοδούλου το Νο4 του οποίου είχε αποσυρθεί δίχως κάποια ξεχωριστή εκδήλωση πριν πολλά χρόνια. Τόσο το Νο4 όσο και το Νο8 βρίσκονταν κάποτε στην οροφή του κλειστού της Αρτάκης αλλά πλέον δεν υπάρχει ούτε καν το γήπεδο. Αυτό όμως είναι μία άλλη -πολύ- πονεμένη ιστορία...

Υπήρχαν και ακόμη πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως η πρόσφατη από τον Άρη που απέσυρε το Νο19 στη μνήμη του δολοφονημένου φιλάθλου της ομάδας Άλκη Καμπανού σε μία ξεχωριστή και έντονα φορτισμένη συγκινησιακά εκδήλωση πριν τον αγώνα με τον Ολυμπιακό την περσινή σεζόν.

Ουσιαστικά οι μοναδικοί παίκτες συν μία παίκτρια (Λολίτα Λύμουρα) που ήταν παρόντες στην τελετή απόσυρσης της φανέλας τους είναι μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού. Οι “πράσινοι” Φραγκίσκος Αλβέρτης (2009) και Δημήτρης Διαμαντίδης (2016) σε δύο ιστορικές και γεμάτες λάμψη βραδιές στο ΟΑΚΑ, ο Γιώργος Τρόντζος από την ΑΕΚ το 2016 και ο Νίκος Γκάλης για χάρη του οποίου “γκρεμίστηκε” το Αλεξάνδρειο το 2013. Ακόμη όμως και εκείνη η εκδήλωση έγινε με καθυστέρηση… 15 χρόνων αφού ο Άρης είχε αποσύρει επίσημα το θρυλικό Νο6 του “γκάγκστερ” από το 1998!

ΟΙ ΦΑΝΕΛΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ομάδα

Νο

Παίκτης

Παναθηναϊκός

4

Φραγκίσκος Αλβέρτης

 

13

Δημήτρης Διαμαντίδης

 

5

Λολίτα Λύμουρα

Αρης

6

Νίκος Γκάλης

 

19

Άλκης Καμπανός

ΑΕΚ

6

Γιώργος Τρόντζος

 

10

Γιώργος Αμερικάνος

 

13

Στεφάν Γέλοβατς

Πανιώνιος

4

Φάνης Χριστοδούλου

 

8

Σλόμπονταν Γιάνκοβιτς

Απόλλων Πάτρας

7

Κώστας Πετρόπουλος

 

5

Νίκος Αργυρόπουλος

Παπάγου

9

Αλφόνσο Φορντ

Περιστέρι

10

Αλφόνσο Φορντ

 

13

Νίκος Φάσουρας

Ηρακλής

6

Ντέιβιντ Ίνγκραμ

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0