Football Talk

Το αντίο στον Μίμη Παπαϊωάννου, απάντησε στο «τι είναι το ποδόσφαιρο;» (video)

Το αντίο στον Μίμη Παπαϊωάννου, απάντησε στο «τι είναι το ποδόσφαιρο;» (video)
Η ζωή «τρέχει». Υπάρχουν σημεία, όμως, στα οποία οφείλεις να στέκεσαι με δέος. Και αυτά θα σε ανταμείψουν.
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Δεν θυμάμαι πότε άκουσα για πρώτη φορά το όνομα του Μίμη Παπαϊωάννου. Πότε είδα για πρώτη φορά φωτογραφία του ή βίντεο με κάποιο γκολ του. Θυμάμαι, όμως, πολύ καθαρά, ποια ήταν η πρώτη μεγάλη εντύπωση που μου έκανε. 

«Μα καλά, να φωνάζει "Ολυμπιακός" ανάμεσα από τον ύμνο της ΑΕΚ, αυτός που τον πρωτοτραγούδησε;»

Ναι, γιατί η παρέα του «παραπονέθηκε» και δεν ήθελε να της χαλάσει το χατίρι. Έστω κι αν ήταν μια παρέα τηλεοπτική.

Άλλη γενιά, άλλα ήθη, άλλα έθιμα.



Πέραν της σύσσωμης οικογένειας της ΑΕΚ και του διοικητικού της ηγέτη, Δημήτρη Μελισσανίδη, το πρωί της Παρασκευής (17/03) στον ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια, πέρασαν μπροστά από τα μάτια μου, οι μεγαλύτεροι εκπρόσωποι αυτών των εποχών.


Νεστορίδης, Μαύρος, Μπάγεβιτς, Δομάζος, Αντωνιάδης, Σαργκάνης, Νικολάου, Μανωλάς ήταν μόνο μερικές από τις εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου που έδωσαν το «παρών». Λες και για κάποιες ώρες, ο χρόνος γύρισε πίσω σε άλλες δεκαετίες, κάνοντας, παράλληλα, τους μεγάλους, ξανά παιδιά.

Άνθρωποι πενήντα ετών, ρωτούσαν με αγωνία: «Πέρασε ο Μαύρος; Ήρθε ο Μπάγεβιτς; Πω, πω, κοίτα, ο Δομάζος! Κύριε Αντωνιάδη, έχασα πριν λίγες ημέρες τη μητέρα μου και είχε ένα άλμπουμ γεμάτο φωτογραφίες σας, από την πορεία του Παναθηναϊκού ως το Wembley. Να σας έχει ο Θεός καλά!»

ipiccy_image_2_1.jpg

Αν αλλάξει κανείς τα ονόματα, πόσο διαφέρουν από τις αντιδράσεις των νυν πιτσιρικάδων;
 
Πέραν της δεδομένης συγκίνησης και του συναισθηματικά φορτισμένου σκηνικού, το πρωί της Παρασκευής στάθηκε η αφορμή για να δοθεί απάντηση στην ερώτηση, τι είναι πραγματικά το ποδόσφαιρο: το μυστικό της νεότητας! 
 
Μία «γέφυρα» ανάμεσα σε παιδική ηλικία και ενηλικίωση, που στην εικόνα των ινδαλμάτων, ακόμα κι αν γέρασες μαζί τους, κάνεις τη διαδρομή από τη μία πλευρά στην άλλη σε δευτερόλεπτα. Αν το πίστευα μία φορά πριν φύγω από το σπίτι μου για τη Νέα Φιλαδέλφεια, τώρα που επέστρεψα, το πιστεύω εκατό.

Βέβαια, μες τις πολλές, μεγάλες και μικρές, διαφορές των εποχών, υπάρχει μία που κρύβει όλο το «ζουμί» της αλλαγής, αλλά καλύτερα, ας μείνει για το υστερόγραφο.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου «έφυγε» αφήνοντας πίσω του παρακαταθήκη, αθλητική και κοινωνική, δεσμούς αγάπης με την ΑΕΚ, τον κόσμο της και την ελληνική κοινωνία γενικότερα. Και όλοι μαζί -και ο καθένας ξεχωριστά- βρήκαν τον τρόπο να πουν για ύστατη φορά «ευχαριστώ» για την προσφορά του, στο τελευταίο «αντίο».

Υ.Γ. 22 Σεπτεμβρίου του 2021, ημέρα μίας παρατήρησης/συμβουλής φυλαχτό.

Ο συγχωρεμένος Στέλιος Σεραφείδης βγήκε από το νοσοκομείο και έφυγε «τρέχοντας» για το ΟΑΚΑ, για να δει το ΑΕΚ-Λαμία. Το ματς τελείωσε, το έγραψα, το ανέβασα και μετά από λίγο, χτύπησε το τηλέφωνο.

«Τι ακριβώς κάνεις; Η είδηση του Σεραφείδη, πάνω από το ματς!

Αντιλαμβάνεσαι τι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Ποιος από όλους αυτούς που έβαλες πάνω από τον Σεραφείδη, θα έβγαινε από το νοσοκομείο και θα έτρεχε κοντά στην ΑΕΚ;»


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0