Football Talk

ΑΕΚ: Όλα όσα μας έχει δείξει η ιστορία και ο… εύκολος δρόμος

ΑΕΚ: Όλα όσα μας έχει δείξει η ιστορία και ο… εύκολος δρόμος
Υπάρχει η ήττα της ΑΕΚ από τον Βόλο, η κριτική στον Αλμέιδα, τους παίκτες και τη διοίκηση – Υπάρχουν όμως και άλλα πολλά πράγματα στον μικρόκοσμο αυτής της ομάδας…
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Η ΑΕΚ ήταν κακή με τον Βόλο. Δεν μπορούσε να δημιουργήσει, έκανε μόλις μεγάλη ευκαιρία για γκολ, είχε άλλες δυο – τρεις υποψήφιες φάσεων, έχασε εντός έδρας, το σύστημα με τρεις στην άμυνα δεν τράβηξε, ο Αλμέιδα έχει τεράστιες ευθύνες για τις πρώτες απώλειες βαθμών, όπως και η διοίκηση που δεν του έφερε όλους τους παίκτες που θέλει νωρίτερα. Αυτός ο μικρός πρόλογος θα μπορούσε να γραφτεί και ως γενικό κομμάτι και να κλείσω εδώ. Να μη γραφτεί τίποτα άλλο. Ο εύκολος δρόμος. Γιατί τι λαχταρούν πολλοί; Την έντονη κριτική ό,τι κι αν γίνει. Είναι πάρα πολύ εύκολο να κάνεις κριτική στον άλλον… Όχι στον εαυτό σου. Είναι πολύ εύκολο να βλέπεις μόνο το λάθος και όχι το σωστό. Στον άλλον, όχι στον εαυτό σου. Είναι πολύ εύκολο να ρίχνεις «κατάρες». Στους άλλους, όχι στον εαυτό σου. Είναι, όμως συνάμα, πολύ δύσκολο, στις μέρες μας, να κρατάς τα προσχήματα και να βλέπεις το δέντρο και όχι το δάσος. Ο πρόλογος ήταν το δέντρο. Πάμε να δούμε και το δάσος…

Τα λόγια στις πρώτες γραμμές είναι όλα αλήθεια. Όντως η ΑΕΚ το Σάββατο ήταν μία ομάδα ασύνδετη, χωρίς καθαρό μυαλό, που πουλούσε μπάλες και δεν μπορούσε να αναπτυχθεί σωστά παίζοντας με τη μπάλα κάτω. Σέντρες, σέντρες, σέντρες. Το γεγονός ότι η ΑΕΚ σε δυο ματς ως τώρα στο πρωτάθλημα δεν έχει κάνει πολλές φάσεις (και ας έβαλε τρία γκολ στη Λαμία) είναι το πιο ανησυχητικό ως τώρα. Δεν είναι η ήττα από το Βόλο αυτή καθ’ αυτή. Είναι ότι η ΑΕΚ δεν έχει το μυαλό μέσα στο παιχνίδι να βρει με υπομονή και ψυχραιμία να δημιουργήσει πολλές φάσεις γκολ. Ούτε από τα στημένα, ούτε σε σετ παιχνίδι. Από τη μία είναι λογικό κι αυτό: βρισκόμαστε την αρχή της σεζόν, η ομάδα σαφέστατα δεν είναι έτοιμη και επιπλέον ο Αλμέιδα δοκιμάζει ένα ιδιαίτερο σύστημα που για να «δέσει» θέλει πάρα πολύ χρόνο.

Ο ντόρος για το σύστημα

Πολύς λόγος γίνεται για το σύστημα. Λογικό κι αυτό από τη μία, από τη στιγμή που δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα χθες. Όμως πάμε να τα ξαναπούμε, όσο πιο απλά γίνεται: τα προηγούμενα χρόνια όλοι έλεγαν (και σωστά) ότι η ΑΕΚ έχει σοβαρό θέμα τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά. Ότι της λείπουν παίκτες που να κάνουν τη διαφορά και ότι δεν παίζει με επιθετικό πνεύμα. Το 3-1-4-1-1 του Αλμέιδα είναι φουλ επιθετικό σχήμα. Πιο επιθετικό δεν γίνεται! Λέγεται επίσης λόγος για τα μπακ – χαφ, που χθες ήταν ο Τσούμπερ και ο Άμραμπατ και μετά μπήκε από δεξιά ο εξαιρετικός Γκατσίνοβιτς. Καταρχάς, όπως παίζει η ΑΕΚ απέναντι σε αυτές τις ομάδες όπως ο Βόλος (ταμπούρι πίσω) δεν μιλάμε για μπακ – χαφ. Ο Τσούμπερ και ο Άμραμπατ έπαιζαν το ύψος της επίθεσης! Ποια… μπακ έκανε η ΑΕΚ τους εξτρέμ της; Ποτέ δεν έγινε μπακ ο Τσούμπερ με τον Άμραμπατ. Ο Βίντα από δεξιά και ο Χατζισαφί από αριστερά ως πλάγιοι αμυντικά, γίνονταν μπακ και έμενε πίσω μόνο ο Τζαβέλλας! Η ΑΕΚ δηλαδή έκανε επίθεση με εννέα παίκτες ενεργούς σε πολλές περιπτώσεις! Αν αυτό δεν είναι φουλ επίθεση, τι είναι; Και πλάτος προσπαθούσε να δώσει και να παίξει ποδόσφαιρο. Δεν της βγήκε τίποτα, γιατί και ο Βόλος ήταν εξαιρετικός αμυντικά και στις αλληλοκαλύψεις.

Επειδή εύκολα μπορεί να παρερμηνευτούν τα πάντα πλέον, προσοχή: δεν γράφω ότι είναι ιδανικό αυτό το σύστημα για την ΑΕΚ! Μπορεί να γίνει στο μέλλον. Και όντως στα ντέρμπι μπορεί το πρόβλημα και αμυντικά με τόσο επιθετικογενείς παίκτες στα πλάγια να είναι τεράστιο. Όμως ας το δούμε τότε αυτό κι αν υπάρξει θέμα, γιατί στα ντέρμπι θαρρώ η ΑΕΚ θα βρει περισσότερους χώρους. Αναφερόμαστε στο τώρα. Και τώρα η ΑΕΚ δεν έχασε από το Βόλο επειδή είχε αμυντικό πρόβλημα. Εχασε επειδή είχε τη μπάλα στα πόδια της και δεν ήξερε τι να την κάνει. Αυτό είναι πιο σοβαρό και επιβάλλεται ο Αλμέιδα να το λύσει… χθες. Επιμένω, πως με αυτή τη σούπερ επιθετική διάταξη η ΑΕΚ τον… Γενάρη ή τον Φλεβάρη μπορεί να πετάει φωτιές επιθετικά και να βάζει 4-5 γκολ. Αλλά θέλει πολλή δουλειά και χρόνο να «δέσει». Ο εύκολος δρόμος είναι η απαξίωση. Άλλο η στεναχώρια, που είναι λογική να έχει ποτιστεί μέσα μας. Άλλο η απαξίωση. Ο Αλμέιδα δεν είναι «κολλημένος». Ή μάλλον θα το θέσω αλλιώς: είναι πολύ νωρίς για να τον βγάλουμε «κολλημένο» σε παίκτες ή συστήματα τον προπονητή.  Παρεμπιπτόντως για χθες φέρει σαφέστατα ευθύνες και ως προς την αδυναμία της ΑΕΚ να φτιάξει φάσεις και ως προς τις αλλαγές του. Σε όποια κατάσταση κι αν είναι δεν βγάζεις και Πινέδα και Μάνταλο από το γήπεδο όταν κυνηγάς το σκορ, έχοντας επί της ουσίας μόνο τον Γκατσίνοβιτς δημιουργό.

Οι σφαλιάρες και η ιστορία των άλλων

Η ΑΕΚ έχει φάει αδιανόητες σφαλιάρες την τελευταία 4ετία! Αδιανόητες! Υπομονή δυστυχώς δεν υπάρχει. Ο κόσμος με την πρώτη ευκαιρία ξεσπάει. Όμως επιβάλλεται να δοθεί χρόνος και να βρεθεί η υπομονή απ’ όλους μας, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, στον προπονητή και τους παίκτες. Θυμίζω: Τους πρώτους μήνες στην πρώτη θητεία του Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ δεχόταν τη μία σφαλιάρα πίσω από την άλλη. Την έστρωσε μετά την ομάδα ο Ρουμάνος. Στον Ολυμπιακό ο Μαρτίνς ήταν στην πόρτα της εξόδου τρεις φορές τους πρώτους μήνες της θητείας του, όταν κέρδιζε πολλά ματς με γκολ στις καθυστερήσεις, έχοντας και τις γκέλες του. Τη συνέχεια την ξέρουμε. Ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς πέρυσι μέτρησε 10 ήττες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Τη συνέχεια τη θυμόμαστε. Και μη μου πείτε ότι και οι τρεις παραπάνω είχαν πολλούς καλύτερους παίκτες απ’ ότι έχει η ΑΕΚ τώρα. Έκαναν λίγη υπομονή και δικαιώθηκαν. Υπάρχουν και αντίστροφα παραδείγματα φυσικά. Όμως θαρρώ πως με τον Αλμέιδα πρέπει να κάνουμε υπομονή και όσο αυτός δουλεύει στα Σπάτα, η διοίκηση να κάνει κι αυτή τη δουλειά της σωστά σε καθημερινή βάση.

Σε επίπεδο ρόστερ η ΑΕΚ έχει σαφέστατα ανάγκη για έναν ακόμα στόπερ, για δεξί μπακ και αριστερό θα πω εγώ (κι ας μην παίζει με πλάγια μπακ τώρα ο Αλμέιδα) για επιθετικό και για 10αράκι, για το κάτι πολύ παραπάνω… Δεν μπορούν να γίνουν όλα, όμως, μέσα σε ένα καλοκαίρι. Το παν για την ΑΕΚ είναι να γίνει ΟΜΑΔΑ! Να αποκτήσει ταυτότητα! Και για να συμβεί αυτό θες χρόνο και πάρα πολλή δουλειά. Το πρωτάθλημα δεν χάθηκε επειδή έχασε η ΑΕΚ τη 2η αγωνιστική από τον Βόλο. Ούτε θα έπαιρνε αν κέρδιζε αυτό το παιχνίδι. Το θέμα είναι να μη χαθεί η ελπίδα, η πίστη και το μυαλό μας επειδή έχουμε φάει πολλές αγωνιστικές σφαλιάρες τα τελευταία χρόνια και έχουμε ανάγκη γρήγορης επιστροφής.

Και κάτι τελευταίο: ποτέ η ΑΕΚ στην ιστορία της δε νικήθηκε από κανέναν όταν ήταν ενωμένη… Και δυστυχώς σπάνια ήταν ενωμένη! Ας τη σεβαστούμε όλοι λίγο παραπάνω… Ας την βάλουμε… λίγο πιο ψηλά από το «εγώ» μας!  Και δεν εξαιρώ κανέναν!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0