Basket Talk

Ολυμπιακός: Πλεονέκτημα έδρας στα play-offs της Euroleague σημαίνει πρόκριση κατά 67% (video)

Ολυμπιακός: Πλεονέκτημα έδρας στα play-offs της Euroleague σημαίνει πρόκριση κατά 67% (video)

Τα play-offs της Euroleague βρίσκονται προ των πυλών και η προϊστορία είναι με το μέρος του Ολυμπιακού. Το BN Sports ανατρέχει στις σειρές που οι «ερυθρόλευκοι» είχαν το πλεονέκτημα έδρας.

Σχετικά Άρθρα

Ο Ολυμπιακός ρίχνεται στη μάχη των play-offs της Euroleague, εκεί, όπου ως δεύτερος στην regural season της διοργάνωσης, θα αντιμετωπίσει την έβδομη Μονακό με πλεονέκτημα έδρας. Τι έκαναν οι «ερυθρόλευκοι» τα προηγούμενα χρόνια, βρισκόμενοι σε αντίστοιχη κατάσταση;

Η προϊστορία δείχνει ποσοστό επιτυχίας κατά 67%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στο Final 4 τις τέσσερις από τις έξι φορές που οι σειρές των play-offs άρχιζαν στο ΣΕΦ. Το BN Sports ανατρέχει σε κάθε από αυτές για να σας φωτίσει τη μνήμη.

Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης 3-1  (2008-09)

Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης έχουν αναμετρηθεί δύο φορές σε προημιτελική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Πιο πρόσφατη αυτή της σεζόν 2008-09, με την ελληνική ομάδα, καθοδηγούμενη από τον Παναγιώτη Γιαννάκη να αποκλείει τη «βασίλισσα» του Χοάν Πλάθα με 3-1 και να κλείνει εισιτήριο για το Βερολίνο, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός έραψε τελικά το 5ο του αστέρι.

Μοναδικός συνδετικός κρίκος εκείνης της ομάδας με το σημερινό σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα ο Γιώργος Πρίντεζης.



Ολυμπιακός – Πρόκομ 3-1 (2009-10)

Την αμέσως επόμενη σεζόν οι Πειραιώτες βρήκαν στο δρόμο τους την Πρόκομ, της οποίας και επικράτησαν με 3-1 για να δώσουν το «παρών» στο Final 4 του Παρισιού και τελικά να ηττηθούν από την Μπαρτσελόνα στον τελικό. Τζος Τσίλντρες και Κίντελ Γουντς είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε εκείνη τη σειρά, ενώ στα «ερυθρόλευκα» είχαν ποια ντυθεί οι Κώστας Σλούκας και Κώστας Παπανικολάου.

Ολυμπιακός – Σιένα 1-3 (2010-11)

Αξιομνημόνευτη αν μη τι άλλο η σειρά με την Σιένα, για τους λάθος όμως λόγους. Οι Πειραιώτες είχαν επικρατήσει με το ευρύ 89-41 -προηγήθηκαν με 47-9 (!) στο ημίχρονο- στο πρώτο ματς στο φαληρικό γήπεδο, όμως γνώρισαν βαρύ αποκλεισμό, με τους Ιταλούς να κάνουν τρεις διαδοχικές νίκες απέναντι στην ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς και να προκρίνονται στο F4 της Βαρκελώνης, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε την έκτη και τελευταία του ευρωπαϊκή κούπα.

Στην ομάδα του Σιμόνε Πιανιτζιάνι αγωνιζόταν τότε ο Νίκος Ζήσης, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στα ματς με τον Ολυμπιακό είχε ο Μαλίκ Χέρστον, ο οποίος μετέπειτα έπαιξε στη χώρα μας με τη φανέλα της ΑΕΚ (σσ. 2015-16).

Ολυμπιακός – Αναντολού Εφές 3-2 (2012-13)

Πέντε παιχνίδια χρειάστηκαν οι «ερυθρόλευκοι» για να κάμψουν την αντίσταση της Εφές στα play-offs της σεζόν 2012-13. Καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να κάνει break, οπότε το πλεονέκτημα έδρας όντως απέδωσε καρπούς για την ομάδα του Μπαρτζώκα, που έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής, έκανε το back-to-back (σσ. είχε προηγηθεί το θαύμα της Πόλης) και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης -για τρίτη φορά στην ιστορία της- μέσα στην «O2 Arena» του Λονδίνου, ρίχνοντας στο καναβάτσο τη Ρεάλ Μαδρίτης (σσ. 100-88).

Ολυμπιακός – Αναντολού Εφές 3-2 (2016-17)

Ξανά Εφές. Ξανά 3-2 υπέρ του Ολυμπιακού και τη σεζόν 2016-17. Μοναδική διαφορά το σπάσιμο έδρας εκατέρωθεν. Ο Βασίλης Σπανούλης είχε «κουβαλήσει» αρκετά στα δύο τελευταία ματς της σειράς και έστειλε την ομάδα του στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή τη φορά όμως η κατάληξη στο «Sinan Erdem» δεν ήταν ίδια με την προηγούμενη φορά, με την Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να γίνεται η πρώτη τουρκική ομάδα που κατακτά τον τίτλο της Euroleague, έχοντας μάλιστα στο στρατόπεδό της ένα πρώην και νυν «ερυθρόλευκο» παιδί, τον Κώστα Σλούκα. Να σημειώσουμε ακόμα, ότι αυτή ήταν η 9η κούπα του Σέρβου τεχνικού στη διοργάνωση.

Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις Κάουνας 1-3 (2017-18)

Πικρές αναμνήσεις έχει από την τελευταία του παρουσία σε play-offs ο Ολυμπιακός. Αυτή ήταν τη σεζόν 2017-18 και παρότι το σύνολο του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχε εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας ηττήθηκε με 3-1 από τη Ζαλγκίρις Κάουνας και έμεινε εκτός συνέχειας. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, έχοντας στο ρόστερ του παίκτες όπως ο Βασίλιε Μίτσιτς (περσινός MVP της διοργάνωσης), ο Μπράντον Ντέιβις και ο Κέβιν Πάνγκος κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στο Βελιγράδι -εκεί που θα διεξαχθεί και φέτος το Final 4- όμως εκεί θριάμβευσε η Ρεάλ, κατακτώντας το 10ο ευρωπαϊκό της τρόπαιο, έχοντας για MVP το wonderkid που ακούει στο όνομα Λούκα Ντόντσιτς.

Θα καταφέρει φέτος ο Ολυμπιακός να αλλάξει την ιστορία, αποκλείοντας τη νεοφώτιστη Μονακό και κλείνοντας μια θέση στο Βελιγράδι; Θα φανεί εντός των τεσσάρων αγωνιστικών γραμμών!

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0