Sports Βusiness

Από τους Γκούροβιτς & Γιάριτς στον Σαντ-Ρος και τον Ανγκόλα - Ιστορίες πώλησης παικτών στους «πλούσιους» της Euroleague

Από τους Γκούροβιτς & Γιάριτς στον Σαντ-Ρος και τον Ανγκόλα - Ιστορίες πώλησης παικτών στους «πλούσιους» της Euroleague

Με αφορμή την περίπτωση του Μπράιαν Ανγκόλα, το BN Sports θυμάται ιστορίες πώλησης παικτών ελληνικών ομάδων στους...πλούσιους της Euroleague.


Το έντονο φλερτ της Μακάμπι Τελ Αβίβ με τον Μπράιαν Ανγκόλα της ΑΕΚ, το οποίο με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι δύσκολα θα καταλήξει σε...γάμο, λόγω της πεισματικής άρνησης της «Ένωσης», έφερε στο μυαλό μας άλλες περιπτώσεις παικτών ελληνικών ομάδων, από το πρόσφατο ή μακρινό παρελθόν, που μεταπήδησαν σε μεγάλους Ευρωπαϊκούς συλλόγους, μετά την καταβολή ενός μεγαλύτερου ή μικρότερου buy-out. 

Η αναδρομή θα ξεκινήσει από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα και θα καταλήξει στις πιο μακρινές και ενδεχομένως ξεχασμένες ιστορίες.

carter_lavrio_1.jpg

Τάισον Κάρτερ, Λαύριο – Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (2021), 50.000 ευρώ

Λίγες μέρες πριν μας αποχαιρετήσει το 2021, ο Τάισον Κάρτερ, ένα ακόμα από τα λαβράκια που ανακαλύπτει κατά καιρούς ο Χρήστος Σερέλης, «εγκατέλειψε» την πρώτη επαγγελαμτική του ομάδα, το Λαύριο, για να γίνει κάτοικος Αγίας Πετρούπολης και παίκτης της Ευρωλιγκάτης Ζενίτ του Τσάβι Πασκουάλ. Η ρωσική ομάδα κατέβαλε ένα ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ για να κάνει δικό της τον 23χρονο Αμερικανό γκαρντ, με τον οποίο υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι και το καλοκαίρι του 2023.

 sant_roos_aek.jpg

Χάουαρντ Σαντ-Ρος, ΑΕΚ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2020), 500.000 ευρώ

Μισό εκατομμύριο είχε ξοδέψει έναν χρόνο νωρίτερα η ΤΣΣΚΑ Μόσχας για να κάνει δικό της τον Χάουαρντ Σαντ Ρος, ο οποίος πραγματοποιούσε εντυπωσιακές εμφανίσεις με την ΑΕΚ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο BCL. H...επένδυση της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη δεν έπιασε τόσο, αφού στο φινάλε της σεζόν ο Κουβανός έμεινε ελεύθερος από τον ρωσικό σύλλογο και έκτοτε έχει επιστρέψει στη χώρα μας για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Όσον αφορά όμως την «Ένωση», εκείνα τα χρήματα είχαν αποδειχτεί σωτήρια και είχαν διευκολύνει την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας για κάποιους μήνες.

vezenkov_printezis_aris_olympiacos.jpg

Σάσα Βεζένκοφ, Άρης – Μπαρτσελόνα (2015), 315.000 ευρώ

Ένα ποσό της τάξης των 315.000 ευρώ είχε δαπανήσει η Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2015 για να αποκτήσει τον Σάσα Βεζένκοφ. Τα νούμερα του 20χρονου τότε Βούλγαρου φόργουορντ με τη φανέλα του Άρη προκαλούσαν μεγάλη αίσθηση. Σε 37 παιχνίδια της Basket League τη σεζόν 2014-15 ο Σάσα είχε συνολικά 622 πόντους, 270 ριμπάουντ, 60 ασίστ και 40 κλεψίματα, ενώ ακόμα κατέκτησε το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη του ελληνικού πρωταθλήματος για τρίτη διαδοχική χρονιά! Στους «Μπλαουγκράνα» έμεινε μέχρι το 2018, όταν ο Σβέτισλαφ Πέσιτς αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο. Ο Ολυμπιακός δεν έχασε την ευκαιρία και πλέον έχει στο δυναμικό του ένα από τα καλύτερα «4» της Ευρώπης.

jaaber_tsartsaris_calathes_armani_pao.jpg

 

Ιμπραήμ Τζάαμπερ, Πανιώνιος - Βίρτους Ρόμα (2008), 400.000 ευρώ

Το Αιγάλεω αποτέλεσε την πρώτη επαγγελαμτική στέγη του Ιμπραήμ Τζάαμπερ μετά το κολλέγιο, όμως ο Πανιώνιος ήταν εκείνος που βγήκε κερδισμένος από την μετακόμισή του στην Ιταλία. Ο «Ιστορικός», με τον Ηλία Λιανό στο τιμόνι, απέκτησε τον Αμερικανό/Βούλγαρο γκαρντ το καλοκαίρι του 2008 και τον μοσχοπούλησε στη Βίρτους Ρόμα έναντι 400.000 ευρώ.

watson_panionios_1.jpg

Τράβις Ουάτσον, Πανιώνιος - Φορτιτούντο Μπολόνια (2005), 150.000 ευρώ

Λίγα χρόνια νωρίτερα, ο Πανιώνιος είχε βγει κερδισμένος από μία ακόμα αγοραπωλησία με ιταλική ομάδα. Πιο συγκεκριμένα, το 2005, η Φορτιτούντο Μπολόνια είχε διαθέσει 150.000 ευρώ για να αποκτήσει τον Τράβις Ουάτσον, τον οποίο η ελληνική ομάδα σκόπευε έτσι κι αλλιώς να διώξει.

zisis_bourousis_aek.jpg

 

Νίκος Ζήσης, ΑΕΚ – Μπενετόν Τρεβίζο (2005), 350.000 ευρώ

Δεν ήταν όμως μόνο ο Ουάτσον που μετακινήθηκε από την Ελλάδα στη γειτονική Ιταλία εκείνη τη χρονιά. Το ίδιο είχε συμβεί και με τον Νίκο Ζήση που ναι μεν είχε αποχωρήσει από την ΑΕΚ, όμως η «Ένωση» αρνήθηκε να παραχωρήσει το letter of clearance του Έλληνα γκαρντ όταν προέκυψε το ενδιαφέρον της Μπενετόν Τρεβίζο του Ντέιβιντ Μπλατ και τελικά έβαλε στα ταμεία της 350.000 ευρώ για να κάνει πίσω.

gurovic_peristeri.jpg

 
jaric_peristeri.jpg

Μίλαν Γκούροβιτς, Περιστέρι – Μπαρτσελόνα (1998), 2 δις δραχμές & Μάρκο Γιάριτς, Περιστέρι - Φορτιτούντο Μπολόνια (1998), 1,2 δις δραχμές

 

Οι πρώτες μεγάλες μεταπώλήσεις έγιναν το σωτήριο 1998, όταν το Περιστέρι συμφώνησε με την Μπαρτσελόνα έναντι 2 δις δραχμών για την παραχώρηση του Μίλαν Γκούροβιτς ή Μαλατρά, όπως ήταν το ελληνικό του επίθετο, αλλά και με τη Φορτιτούντο Μπολόνια για τη μετακόμιση του Μάρκο Γιάριτς ή Λάτση αν προτιμάτε, από την οποία αποκόμισε άλλα 1.2 δις δραχμές. Παρά τον πακτωλό χρημάτων που μπήκαν στα ταμεία και παρά την παρουσία της ομάδας των δυτικών προαστίων στην Euroleague τη σεζόν 2000-01, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Το Περιστέρι το 2004 υποβιβάστηκε, ενώ τη σεζόν 2006-07 έφτασε μέχρι τη Β'Εθνική, αφού τα λεφτά κατέληξαν σε λάθος τσέπες.

Βασιλική Καραμούζα 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0