Face to Face

Ο Γιάκομπ Γιόχανσον στο BN Sports: «Στον Φράνσον βλέπω εμένα - Ο Πογέτ κερδίζει τους παίκτες!» (video)

Ο Γιάκομπ Γιόχανσον στο BN Sports: «Στον Φράνσον βλέπω εμένα - Ο Πογέτ κερδίζει τους παίκτες!» (video)
Τρία χρόνια μετά την αποχώρησή του, η ΑΕΚ ακόμη αναζητά έναν χαφ που θα του «μοιάζει»! Ο Γιάκομπ Γιόχανσον, μιλώντας στο BN Sports, δίνει αρκετές πιθανότητες να τον βρήκε, στο πρόσωπο του Αλεξάντερ Φράνσον, που αποτέλεσε την αφορμή, ώστε ο τελευταίος Σουηδός που αγαπήθηκε τόσο από τους φίλους της «Ένωσης», να θυμηθεί κάθε κιτρινόμαυρη -και μη- στιγμή που βίωσε, στην καριέρα του.
Σχετικά Άρθρα
Συνέντευξη στον Φάνη Τσοκανά
 
Η εξωτερίκευση των συναισθημάτων δεν έμοιαζε να είναι το δυνατό του «χαρτί». Πανηγυρισμοί συχνά ανέκφραστοι. Η λύπη και η χαρά μερικές φορές, χωρούσαν στο ίδιο βλέμμα. Όποιος επιχειρήσει να αναζητήσει φωτογραφίες του που αποτύπωσαν ακραίες αντιδράσεις, θα βρει ελάχιστες.

Η ίδια ηρεμία εντός κι εκτός γηπέδου.Ένας εξαιρετικός χαρακτήρας, που ενστερνίστηκε τον σκανδιναβικό τρόπο ζωής και παιχνιδιού. Ένας ποδοσφαιριστής που βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια μακριά από την ΑΕΚ, αλλά η ποιότητά του αποτελεί ακόμη ζητούμενο. Ένας άνθρωπος που από τις πρώτες του λέξεις, καταφέρνει να κάνει τον συνομιλητή του να νιώσει εξίσου άνετα, με τον εκάστοτε χαφ που είχε για παρτενέρ στο «χορτάρι». Ο Γιάκομπ Γιόχανσον!
 
Η έλευση του Αλεξάντερ Φράνσον έφερε αβίαστα το όνομά του ξανά στο προσκήνιο: «Ναι, αλλά θα αποδειχθεί ένας νέος Γιόχανσον;» Είναι πολύ νωρίς για να δοθεί απάντηση, αλλά υπάρχει καταλληλότερος από τον ίδιο τον Γιόχανσον για να τοποθετηθεί επ' αυτού;
 
Το BN Sports επικοινώνησε με τον τελευταίο Σουηδό που αγαπήθηκε τόσο πολύ από τους φίλους της ΑΕΚ και αυτός με τη σειρά του μίλησε τόσο για το νέο μεταγραφικό απόκτημα της «Ένωσης», όσο και για καθετί που βίωσε στα «κιτρινόμαυρα». Το γκολ του Χάρα, το Κύπελλο Ελλάδας το 2016, ο νέος προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, Γκουστάβο Πογέτ και οι τραυματισμοί που τον έκαναν να «κρεμάσει» τα παπούτσια του, μόλις στα 31 του χρόνια.
 Γιόχανσον: «Συγκεντρωμένος στην ΑΕΚ» | Gazzetta
-Ποια η άποψή σου για τον Αλεξάντερ Φράνσον;
«Θα έλεγα ότι είναι ένας μέσος πολύ εργατικός, που έχει, παράλληλα, εξαιρετική επαφή με την μπάλα. Μου θυμίζει αρκετά τον εαυτό μου. Είναι ο παίκτης που θα κάνει τη βρόμικη δουλειά στο κέντρο, θα φέρει κατοχές στην ομάδα του, αλλά θα βοηθήσει και στην κυκλοφορία».
 
-Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του παιχνιδιού του;
«Δεν συνεισφέρει τόσο στο σκοράρισμα, καθώς δεν είναι τόσο επιθετικογενής και δεν θα πατήσει περιοχή εύκολα. Επικεντρώνεται περισσότερο στα αμυντικά του καθήκοντα και την ασφαλή κυκλοφορία της μπάλας».
 
-Ήρθε σε επαφή μαζί σου για να μάθει περισσότερα για την ΑΕΚ;
«Όχι, δεν έτυχε να μιλήσουμε. Δεν τον γνωρίζω τόσο καλά. Πάει καιρός από όταν υπήρξαμε είτε συμπαίκτες στα κατώτερα κλιμάκια της Εθνικής Σουηδίας, είτε αντίπαλοι».

-Στη δική σου περίπτωση; Ήταν εύκολη απόφαση;
«Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο. Είναι ένα μεγάλο βήμα να αφήσεις τη χώρα σου, για να παίξεις εκτός συνόρων. Ήξερα πως η ΑΕΚ είναι ένας μεγάλος και ιστορικός σύλλογος. Ευτυχώς, από την πρώτη ημέρα ένιωσα ευπρόσδεκτος από τον κόσμο. Επιστρέψαμε στη Super League και απόλαυσα το διάστημα που πέρασα τόσο στην ΑΕΚ, όσο και στην Ελλάδα γενικότερα».
 
-Σε συμβούλεψε κάποιος πριν έρθεις;
«Υπήρξαν παίκτες που είχαν περάσει από την Ελλάδα και την Αθήνα συγκεκριμένα, αλλά όχι από την ΑΕΚ. Ο Μίκαελ Νίλσον, ο Ματίας Μπιάρσμιρ, ο Μάρκους Μπεργκ είναι μερικοί από αυτούς που μίλησα».

 

-Ο Φράνσον θα βρει πολλούς παλιούς συμπαίκτες σου στην ΑΕΚ.
«Είναι αλήθεια, αλλά δεν βρίσκομαι σε επαφή με τους τότε συμπαίκτες μου αυτήν την περίοδο».
 
-Υπήρξε κάποιος που ξεχώριζες ποιοτικά;
«Δύσκολη ερώτηση. Είχαμε πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, από τους οποίους ξεχώριζα τον Πέτρο Μάνταλο. Προφανώς ήταν εξαιρετικός επιθετικά, αλλά αμυντικά δεν μπορούσε να συνεισφέρει τόσο. Πολύ καλός ήταν και ο Μπαρμπόσα, αλλά δεν μπορώ να διαλέξω μόνο έναν. Κάποιον θα αδικήσω. Επίσης, ήμουν πολύ καλός φίλος με τον Άνταμ Τζανετόπουλο, αλλά έχουμε καιρό να μιλήσουμε»
 
-Πριν λίγες ημέρες μας μίλησε, καθώς έστειλε την ομάδα του στα ημιτελικά του Κυπέλλου!
«Αλήθεια; Καθόλου άσχημα! Χαίρομαι πολύ. Πάντα τον πίστευα. Ξέρω ότι είναι πολύ ταλαντούχος παίκτης και έχει πολύ μέλλον μπροστά του!»
 3_83.jpg
-Επίσης, αναλαμβάνει την Εθνική Ελλάδας ο άλλοτε προπονητής σας στην ΑΕΚ, ο Γκουστάβο Πογέτ.
«Μου άρεσε πάρα πολύ τόσο ως προσωπικότητα, όσο και ως προπονητής. Είναι τρομερά έμπειρος, λόγω και της σπουδαίας ποδοσφαιρικής καριέρας του. Το μεγαλύτερό του προσόν είναι ότι ξέρει πώς να παίρνει το μέγιστο από τους παίκτες του, όντας γεμάτος ενέργεια, την οποία μεταφέρει στους παίκτες του. Σε αυτό βοηθάει πολύ ότι έχει νέες και ξεκάθαρες ιδέες για το ποδόσφαιρο. Έχω μόνο καλές αναμνήσεις και καλά λόγια να πω, για τον κύριο Πογέτ».
 
-Γενικότερα, τι συναισθήματα σου άφησε αυτή η τριετία στην ΑΕΚ;
«Έζησα πολύ όμορφες στιγμές στην Ελλάδα. Όπως προείπα, ήταν ένα μεγάλο βήμα για εμένα κι ευτυχώς τόσο εγώ, όσο και η ομάδα, τα πήγαμε καλά. Η ατμόσφαιρα, οι οπαδοί, όλα είχαν τη δική τους σημασία για εμένα και αναγνωρίζω πως στην ΑΕΚ πιθανότατα πέρασα το πιο μεστό -ποδοσφαιρικά- διάστημα της καριέρας μου».
 
-Η καλύτερή σου ανάμνηση;
«Η κατάκτηση του Κυπέλλου το 2016. Ήμουν μαζί με την ομάδα σε όλη την πορεία της προς τον τίτλο, σε αντίθεση με το πρωτάθλημα της τελευταίας μου σεζόν στην ΑΕΚ, το οποίο προφανώς και χάρηκα πολύ, αλλά έχασα ένα μεγάλο μέρος του λόγω τραυματισμού. Δυστυχώς δεν είχε κόσμο στο ΟΑΚΑ, αλλά μας αποζημίωσε ο κόσμος που μας περίμενε. Ηταν απίστευτο συναίσθημα, όταν φτάσαμε με το πούλμαν»

 

-Η χειρότερη;
«Η ήττα απέναντι στον Ολυμπιακό, στο παιχνίδι που κρίθηκε από ένα γκολ με το χέρι στο τελευταίο λεπτό. Το θυμάμαι πολύ καλά αυτό το παιχνίδι του Κυπέλλου. Είχα μόλις λίγους μήνες στην ομάδα, αλλά έπαιξα. Ήταν ένα σκληρό αποτέλεσμα, αλλά είναι το μόνο που ξεχωρίζω ως άσχημη στιγμή, στα χρόνια που έμεινα στην ΑΕΚ».
 
-Το καλοκαίρι του 2018 έφυγες, αναζητώντας μία νέα περιπέτεια σε ανώτερο πρωτάθλημα. Υπήρχε τίποτα που θα σε κρατούσε στην ΑΕΚ;
«Δεν το νομίζω. Απολαύσαμε την παραμονή μου στην ΑΕΚ και στην Ελλάδα, τόσο εγώ, όσο και η οικογένειά μου, αλλά θεώρησα πως είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Ήμουν 28 χρονών κι ένιωσα πως έπρεπε να τεστάρω τις δυνάμεις μου σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα, σε μία άλλη χώρα. Γνώριζα πως κάποια μέρα θα επιστρέψω στη Σουηδία, αλλά σε εκείνη την ηλικία έπρεπε να δοκιμάσω κάτι άλλο. Δεν νομίζω πως θα με κρατούσε κάτι στην Ελλάδα, παρότι δεν υπήρχε τίποτα λάθος ανάμεσα σε εμένα και στην ΑΕΚ. Απλώς ήθελα να φύγω».
 
-Υπήρξε προσέγγιση από άλλη ελληνική ομάδα;
«Θυμάμαι πως υπήρχαν κάποια ρεπορτάζ. Δεν ξέρω τι συζητήσεις μπορεί να είχαν γίνει, αλλά θα ήταν τεράστιο λάθος να πάω σε άλλον ελληνικό σύλλογο. Το είχα πει στον ατζέντη μου, πως δεν θα μπορούσα να το κάνω. Ήθελα να δοκιμάσουμε κάτι άλλο, εκτός Ελλάδας όμως. Δεν θα πήγαινα ποτέ σε άλλον σύλλογο.
 
-Μετάνιωσες ποτέ που έφυγες;
«Θα είχα μετανιώσει αν δεν έφευγα! Δεν έχει σημασία που τα πράγματα δεν πήγαν καλά στη Γαλλία, λόγω και των τραυματισμών. Ένιωσα πως εκείνη τη στιγμή, το να φύγω ήταν η σωστή απόφαση για την καριέρα μου, ασχέτως αν είχα και έχω υπέροχες αναμνήσεις από την ΑΕΚ».
 
-Και στα 31 σου χρόνια, έρχεται η απόφαση να αποσυρθείς, λόγω τραυματισμών.
«Ήταν πολύ δύσκολο. Παίζω ποδόσφαιρο από παιδί. Τόσες αναμνήσεις με τους συλλόγους και την εθνική ομάδα. Δεν είχα επιλογή, όμως. Με τόσους τραυματισμούς που είχα από το 2017, το κακό είχε παρατραβήξει. Ουσιαστικά δεν επανήλθα ποτέ. Αντιλήφθηκα πως δεν άξιζε τον κόπο. Βασικά, δεν ήξερα τι άλλο να κάνω για να σταματήσει ο πόνος. Όταν ήρθε ο τελευταίος τραυματισμός, οι γιατροί δεν ήξεραν τι άλλο να κάνουν για να με απαλλάξουν από τους πόνους. Ήταν μία δύσκολη απόφαση μεν, αλλά από την άλλη, δεν είχα επιλογή!»
 
-Βλέπεις το μέλλον σου δίπλα στο ποδόσφαιρο;
«Στην παρούσα φάση -τουλάχιστον- όχι. Δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν έχω το ενδιαφέρον να ασχοληθώ με κάτι σχετικό με το ποδόσφαιρο. Όπως προείπα, είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαι από παιδί, αλλά αυτήν τη στιγμή νιώθω την ανάγκη να κάνω άλλα πράγματα».
 
-Φεύγοντας, όμως, δεν πρόλαβες να δεις ολοκληρωμένο το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. 
«Θα ήταν πολύ ωραίο να έρθω για να δω ένα παιχνίδι! Σίγουρα θα το προσπαθήσω!» 
 
-Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις;
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τους πάντες για όσα μου προσέφεραν. Και οι φίλοι της ομάδας, και η ΑΕΚ ως σύλλογος. Όλοι ήταν πολύ ευγενικοί προς το πρόσωπό μου και παραμένω ευγνώμων, για το γεγονός πως με στήριξαν τόσο εντός, όσο κι εκτός αγωνιστικού χώρου».
 Γιόχανσον: «Έχω καλή επαφή με την Γκέτεμποργκ, είναι μια περίπτωση για το  καλοκαίρι»

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0