Football Talk

Supercopa de Espana: Ισπανικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στο Ριάντ, με El Clasico, αλλά χωρίς Μέσι! (video)

Supercopa de Espana: Ισπανικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στο Ριάντ, με El Clasico, αλλά χωρίς Μέσι! (video)
Το φετινό Supercopa de Espana είναι ιδιαίτερο. Δεν θα λείπει μόνο ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά και ο Λιονέλ Μέσι πλέον! Το ισπανικό ποδόσφαιρο επιστρέφει στη Σαουδική Αραβία, σε ένα Final-4 που δεν θυμίζει τους διπλούς τελικούς του παρελθόντος, αλλά πληροί όλες τις προϋποθέσεις, για να προσφέρει ανάλογες συγκινήσεις!

Ισπανικό Super Cup, 7.000 χιλιόμετρα μακριά από την Ισπανία; Κι όμως, κάτι που έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας κάποτε, τα χρήματα το έκαναν δυνατό.

Από το 2019, έως και το 2029, ο θεσμός λαμβάνει χώρα στη Σαουδική Αραβία, μέσω μίας συμφωνίας που θα αποφέρει 250-320 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, χωρίς να συνυπολογίζονται τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλάζοντας παράλληλα την μορφή του, σε ένα είδος Final-4, όπου δύο μονοί ημιτελικοί (12-13/01), ανοίγουν τον δρόμο για τον επίσης μονό και μεγάλο τελικό της 16ης Ιανουαρίου!

Η περσινή σεζόν, λόγω κορονοϊού, μπορεί να αποτέλεσε την εξαίρεση και να έγινε στην Ανδαλουσία, αλλά η συμφωνία παρέμεινε συμφωνία. Κάπως έτσι, η Ατλέτικο Μαδρίτης ως πρωταθλήτρια, η Μπαρτσελόνα ως κυπελλούχος και οι Ρεάλ Μαδρίτης και Αθλέτικ Μπιλμπάο ως αυτές που έφτασαν ως την «πηγή» χωρίς να πιούν νερό, πήραν τον δρόμο προς το Ριάντ. Εκεί, όπου γίνει το πρώτο El Clasico της χρονιάς, ενώ για πρώτη φορά από το 2010, δεν θα έχει ούτε Κριστιάνο Ρονάλντο ή Λιονέλ Μέσι!


Το momentum είναι.. λευκό!

Αν κρίνει κανείς την παρούσα κατάσταση των ομάδων, το φαβορί για την κατάκτηση είναι ξεκάθαρο και δεν είναι ούτε η πρωταθλήτρια, ούτε η κυπελλούχος Ισπανίας κατά την περσινή περίοδο. Αντιθέτως, είναι η Ρεάλ Μαδρίτης!

Το σύνολο του Κάρλο Αντσελότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, κάτι που απέδειξε και στην τελευταία αγωνιστική της La Liga, απέναντι στη Βαλένθια, της οποίας επικράτησε με 4-1 (08/01). Ηγείται του βαθμολογικού πίνακα, ούσα στο +5 από τη δεύτερη Σεβίλλη -με ένα παιχνίδι περισσότερο- και εν γένει, παρουσιάζει κατά μήκος της σεζόν, ένα σαφώς πιο σοβαρό πρόσωπο από αυτό των υπόλοιπων τριών ομάδων που συμμετάσχουν στο Supercopa de Espana! Όσον αφορά τη συνάντηση με την Μπαρτσελόνα; Το momentum, σίγουρα την ευνοεί!


Οι «μπλαουγκράνα» προσπαθούν να γυρίσουν σελίδα υπό τις οδηγίες του Τσάβι και να δώσουν λύση στα οικονομικά-αγωνιστικά προβλήματά τους, αλλά δυσκολεύονται. Αποδείχτηκε περίτρανα και απέναντι στη Γρανάδα, όταν «πέταξαν» για τρίτη φορά εντός της σεζόν δύο βαθμούς, δεχόμενοι γκολ από το 85ο λεπτό και μετά. Οι πιθανότητες, βάσει της εικόνας τους, δεν είναι υπέρ τους στα ημιτελικά, αφού η Ρεάλ Μαδρίτης δείχνει πιο έτοιμη, αλλά η ιδιαιτερότητα του El Clasico απαγορεύει να τους ξεγράψει κανείς.

Το έτερο εισιτήριο για τον τελικό το διεκδικεί η Ατλέτικο Μαδρίτης με την Αθλέτικ Μπιλμπάο (13/01, 21:00). Η αρμάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε δεν βιώνει τις καλύτερες ημέρες της, με την υπόθεση-πρωτάθλημα να θεωρείται ήδη χαμένη, ενώ καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο των κατόχων του τροπαίου, Βάσκων, για να φτάσει στον μεγάλο τελικό. Είτε έχει γίνει αντιληπτό, είτε όχι, οι δύο ομάδες απέχουν μόλις πέντε βαθμούς στη φετινή La Liga, κάτι που αποδεικνύει πως οι διαφορές τους ποιοτικά είναι, δεδομένα, μεγάλες, αλλά στην πράξη η διαφορά αυτή δεν φαίνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό!

Εν κατακλείδι, οι ισορροπίες είναι λεπτές, ενώ ο τρόπος διάρθρωσης του θεσμού, μέσω μονών ημιτελικών, σίγουρα τον κάνει πιο αμφίρροπο. Είτε κρίνεται δίκαιο να συμμετάσχουν και άλλοι, πλην του πρωταθλητή και του κυπελλούχου, είτε όχι.

Er-CrpaXcAEO22Z.jpg


Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και μετά όλοι οι άλλοι...

Η περσινή κατάκτηση της Αθλέτικ Μπιλμπάο αποτέλεσε την εξαίρεση στον κανόνα που είχαν θέσει Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κάτι ανάλογο είχε πράξει και το 2015, όταν διέσυρε τους «μπλαουγκράνα» με συνολικό σκορ 5-1, φτάνοντας στο τρόπαιο μετά από τρεις δεκαετίες, αφού είχε να το αγγίξει από το 1984, όταν το κέρδισε αυτομάτως, έχοντας κατακτήσει το νταμπλ!

Με τον τρόπο αυτό, οι Βάσκοι ξεπέρασαν σε κατακτήσεις την Ατλέτικο Μαδρίτης, που έχει «κολλήσει» στα δύο Supercopa de Espana, αλλά απέχουν «χιλιόμετρα» από την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι «μπλαουγκράνα» βρίσκονται στην κορυφή με 13, την ώρα που οι «Μερένχες» μετρούν 12.

Ματς που δεν ξεθωριάζουν στον χρόνο

Προαναφέρθηκε μεν, δεν νοείται να λείπει από τη συγκεκριμένη λίστα, δε. Η πανηγυρική επιστροφή της Αθλέτικ Μπιλμπάο στις κατακτήσεις εν έτει 2015,  ήταν μία από τις εμβληματικότερες αναμετρήσεις της σύγχρονης εποχής, όταν υπό τις οδηγίες του Ερνέστο Βαλβέρδε, συνέτριψε την Μπαρτσελόνα με 4-0 εντός έδρας, πριν ακολουθήσει η ισοπαλία με σκορ 1-1, στο Καμπ Νόου.


Οι «μπλαουγκράνα» μπορεί να μην κατάφεραν να επιστρέψουν από το βαρύ 4-0 του Σαν Μαμές, αλλά πέντε χρόνια νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2010, γύρισαν από το 3-1 εις βάρος τους, απέναντι στη Σεβίλλη, μέσω ενός επιβλητικού 4-0, σε μία από τις πιο επικές ανατροπές του θεσμού.

Μεγάλος πρωταγωνιστής; Ποιος άλλος; Ο Λιονέλ Μέσι, που με χατ-τρικ χάρισε την «κούπα» στο σύνολο του Πεπ Γκουαρδιόλα.

«Σοκ» ωστόσο, δεν υπέστη μόνο η Μπαρτσελόνα. Το 2007 η σπουδαία Σεβίλλη του Χουάντε Ράμος, που εκτός από το Κύπελλο Ισπανίας, κατέκτησε και το Κύπελλο UEFA λίγους μήνες πριν, επικράτησε με 1-0 της Ρεάλ Μαδρίτης αρχικά στην έδρα της, αλλά το καλύτερο το φύλαγε για το Σαντιάγο Μπερναμπέου. Με το σκορ στο ημίχρονο να είναι στο 3-2 υπέρ των Ανδαλουσιανών, κατάφεραν να επικρατήσουν με 5-3, με τον Φρεντερίκ Κανουτέ να οργιάζει, αφού σημείωσε χατ-τρικ και «σφράγισε» το τρόπαιο για την ομάδα του!



Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0