Από την συνεργασία του με τους προπονητές που πέρασαν από τον σύλλογο και τις πολλές μεταγραφές, μέχρι τις ευρωπαϊκές νίκες, τους στόχους που υπήρχαν και την βελτίωση των Ακαδημιών.
«Στην κάθε ομάδα που δούλεψα, έχω μόνο καλές αναμνήσεις, γιατί αυτό μένει στο τέλος. Όταν είσαι σε μεγάλες ομάδες, θα πρέπει να ξέρεις ότι θα δεχτείς τη μεγαλύτερη κριτική μετά τον πρόεδρο».
33 παίκτες, έξι προπονητές: Τι κέρδισε ο Παναθηναϊκός: «Καταρχήν θα μιλήσουμε για τους προπονητές: Το νούμερο που εγώ είχα είναι 4 και όχι 6. Δεν είναι ένα νούμερο που μας τιμά, γιατί κάθε ομάδα πρέπει να έχει μία σταθερότητα. Αυτό δεν επετεύχθη κι αυτός είναι ο πιο σοβαρός λόγος που ο Παναθηναϊκός δεν πήρε το Πρωτάθλημα. Προπονητικά δεν καταφέραμε να βρούμε αυτό το όνομα που θα δώσουν μία σταθερότητα και ηρεμία. Το τελευταίο πρόβλημα του Παναθηναϊκού, θεωρώ πως δεν ήταν καν πρόβλημα, ήταν το ρόστερ του».
Για το τι Παναθηναϊκό βρήκε: «Πήγα σε μία δύσκολη στιγμή, γιατί ο Παναθηναϊκός είχε χάσει το Πρωτάθλημα στα τελευταία παιχνίδια με τον covid. Σε ένα κλίμα απογοήτευσης, για το τι φταίει. Και μία από τις αποφάσεις που πήρε το κλαμπ, ήταν πως πρέπει να έρθει ένας αθλητικός διευθυντής, γιατί ο σύλλογος ήταν τότε υποστελεχωμένος. Πριν τον Γιοβάνοβιτς ήταν στις χαμηλές θέσεις, που δεν του αρμόζει. Όταν πήγα εγώ, έλεγαν όλοι γιατί χάθηκε το Πρωτάθλημα, μία τόσο μεγάλη ευκαιρία. Η ανάλυση που γινόταν εσωτερικά, είναι ότι ο Παναθηναϊκός στο τέλος του δρόμου και ειδικότερα στον β' γύρο, υπολειπόταν και σε ποσότητα και σε ποιότητα της ΑΕΚ. Άρα ο Παναθηναϊκός εκείνη τη στιγμή έπρεπε με απόφαση του κ.Αλαφούζου να αυξήσει το μπάτζετ. Άρα θα πρέπει να έρθουν και καλύτεροι ποδοσφαιριστές και περισσότεροι. Τότε ο Αλαφούζος μου είπε πως θα πρέπει ο Παναθηναϊκός να είναι πάση θυσία στους ευρωπαϊκούς ομίλους».
Για τη συνύπαρξη με τον Γιοβάνοβιτς: «Είχα πάρα πολύ καλή συνεργασία. Και με τον Γιοβάνοβιτς και με τον οποιονδήποτε προπονητή συνεργάστηκα, όλοι οι παίκτες που ήρθαν υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του προπονητή».
Για την αποχώρηση του Γιοβάνοβιτς κι αν τη γνώριζε: «Είναι αστείο, που έχει ειπωθεί και γραφτεί, ότι ο τεχνικός διευθυντής δεν γνώριζε. Αν δεν γνώριζε, πρέπει να φύγει. Εγώ σαν επαγγελματίας, ποτέ δεν θα έβγαινα να πω ότι αυτή την απόφαση την πήρε ο πρόεδρος, αν δεν το έλεγε ο ίδιος. Επειδή όμως το θέμα το άνοιξε ο ίδιος, ναι, ήταν προσωπική του απόφαση, αλλά η δική μου εισήγηση ήταν αρνητική, να μη φύγει».
Για το πού θα έφτανε οι Παναθηναϊκός αν δεν έφευγε ο Γιοβάνοβιτς: «Ο Παναθηναϊκός εκείνη τη χρονιά δεν ξέρω αν θα έπαιρνε το Πρωτάθλημα, αλλά σίγουρα δεν θα έβγαινε 4ος. Σε ένα ρόστερ που κατά 70% είχε μάθει να δουλεύει με τον Γιοβάνοβιτς, τα αποδυτήρια ήταν σοκαρισμένα. Έχασε χρόνο η ομάδα».
Για την έλευση του Τερίμ: «Ο Τερίμ ήταν τεράστιο όνομα προπονητικά. Αλλά επειδή στο ποδόσφαιρο κρινόμαστε όλοι από τα αποτελέσματα και ήρθε για να πάρει το Πρωτάθλημα, δεν το πήρε, ήρθε 4ος, άρα απέτυχε».
Για το αν έπαιξε καλό ποδόσφαιρο ο Παναθηναϊκός επί θητείας του: «Όταν χάνεις ένα Πρωτάθλημα την τελευταία στιγμή και μάλιστα με προβάδισμα 12 βαθμών, αυτό είναι κάτι που μένει στην ομάδα. Αυτό ήταν ένα θέμα που είχε δημιουργηθεί, προκαλεί στο μυαλό αμφιβολίες. Κάναμε φανταστικά προκριματικά το καλοκαίρι. Άρα ο πρώτος στόχος επετεύχθη και αρχίσαμε στο Πρωτάθλημα. Εκεί είχαμε σκαμπανεβάσματα, κυρίως στα ντέρμπι. Στη συνέχεια είχαμε αποκλεισμό από τη συνέχεια του Europa, με εντός έδρας ήττα από τη Χάιφα. Ήταν ένα πρότζεκτ που είχε τα πάνω και τα κάτω του, ήταν στον τρίτο του χρόνο. Οπότε μέχρι τη στιγμή της αλλαγής υπήρχαν τα ups and downs αλλά το πρόσημο ήταν θετικό».
Για το πόσο δύσκολο ήταν να πάει κάποιος παίκτης στον Παναθηναϊκό: «Ο Παναθηναϊκός είναι τόσο μεγάλη ομάδα που όταν λες το όνομα "Παναθηναϊκός", όλοι είναι θετικοί. Στο πρώτο διάστημα δεν πήγαμε να πάρουμε παίκτες από την Παρί όπως φέτος με τον Σάντσες. Αυτό έγινε σταδιακά, όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Αλλά το brand name του Παναθηναϊκού ακόμα και στις δύσκολες μέρες του, είναι τεράστιο».
Για την υπόθεση του Μαουρίσιο Σάρι: «Είναι ένα τεράστιο όνομα, τεράστιος προπονητής. Συνήθως αυτά τα ονόματα είναι πολύ δύσκολο να έρθουν στον Παναθηναϊκό, παρά ταύτα εκείνη την εποχή στοχεύσαμε σε αυτά τα ονόματα. Δεν ήταν μία κουβέντα η οποία έγινε ένα ραντεβού και ο κ.Σάρι είπε "ευχαριστώ, δεν έρχομαι". Άκουσε τι δίναμε, ίσως δώσαμε και παραπάνω από όσα έπρεπε. Το προσπαθήσαμε υπέρ του δέοντος, ο Παναθηναϊκός όφειλε να το προσπαθήσει γιατί θα ήταν πολύ καλή επιλογή για τον σύλλογο. Δεν προχώρησε και πήγαμε στο plan b και c. Δεν ήταν οικονομικό το θέμα που δεν ήρθε, υπήρχαν κάποια προβλήματα στην προσωπική του ζωή που τον κράτησαν εκεί».
Για το αν η επιλογή του μετά τον Σάρι ήταν ο Αλόνσο: «Δώσαμε πάρα πολύ χρόνο σε αυτή την επιλογή, στο διάστημα αυτό, καταλαβαίνετε ότι κάποια ονόματα τα χάσαμε. Το plan b χάθηκε. Ναι, επικοινωνιακά και με βάση τα βιογραφικά, είναι πολύ μεγάλη η διαφορά. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ο κουβάς των προπονητών που έρχονται στην Ελλάδα είναι νέοι που έρχονται και τους πιστεύεις, άλλοι που είναι σε μία πτώση στην καριέρα τους και θέλουν να αναγεννηθούν και κάποιοι που είναι στα κάτω τους και λες "μήπως με την εμπειρία τους μπορέσουμε να κάνουμε κάτι...". Ο Αλμέιδα και ο Αλόνσο είναι στην κατηγορία που δεν έχουν εμπειρία και τους πιστεύεις για να κάνουν κάτι. Εμείς τότε με τον Σάρι πήγαμε στον κουβά των προπονητών που συνήθως δεν έρχονται στην Ελλάδα. Ο Αλόνσο ήταν νέος προπονητής, με επιτυχίες εκεί που βρισκόταν. Με ποδοσφαιρικά κριτήρια ήρθε. Πίστευα ότι μπορούσε να επαναφέρει την ομάδα στην κορυφή. Το πλάνο που είχε ο Αλόνσο ήταν καλό αλλά αργό και ο Παναθηναϊκός δεν είχε χρόνο. Ο Αλόνσο ήταν δική μου επιλογή και δική μου ευθύνη που δεν βγήκε. Η πίεση του Παναθηναϊκού νομίζω ότι τον κατάπιε. Δεν μπόρεσε να σηκώσει το βάρος του Παναθηναϊκού».
Για το αν ο Αλόνσο άφησε «καμμένη γη»: «Δεν υπάρχει καμμένη γη. Αυτό το καμμένη γη που χρησιμοποιούμε στον Παναθηναϊκό, ισοπεδώνει τα πάντα. Μπορεί να μην πέτυχε στον Παναθηναϊκό, αλλά πήρε Champions League εκεί που ήταν, {ρωταθλήματα και χτίσαμε πέρυσι ένα πάρα πολύ καλό ρόστερ. Για μένα δεν υπάρχει καμμένη γη. Υπάρχει αποτυχία αλλά όχι καμμένη γη. Άφησε ένα πολύ καλό ρόστερ που χτίστηκε από εμένα και τον Αλόνσο. Έφυγε γιατί δεν μπορούσαμε να πάρουμε από τους ποδοσφαιριστές αυτό που θέλαμε. Ο προπονητής έφταιγε και έφυγε. Η κουβέντα της περσινής χρονιάς ήταν ότι ο Παναθηναϊκός είχε ένα πάρα πολύ καλό ρόστερ».
Για το τι είχε ο Βιτόρια που δεν είχε ο Αλόνσο: «Ήταν η πρώτη μας επιλογή. Ήταν επιλογή του κλαμπ συνολικά. Ήταν ο προπονητής με τη μεγαλύτερη εμπειρία, ένας έμπειρος προπονητής που στη μέση της χρονιάς θα μπορούσε να διαχειριστεί ένα ρόστερ που δεν ήταν δικό του. Δεν θα παρατούσε ποτέ τη χρονιά ο Παναθηναϊκός Οκτώβριο μήνα. Ήρθε ο Βιτόρια και μάλιστα στα πρώτα του ματς είχαμε ένα πολύ μεγάλο σερί νικών. Είχε να διαχειριστεί ένα ρόστερ που δεν ήταν δικό του, αλλά είχε την εμπειρία να το κάνει για να τρέξουμε τη χρονιά».
Για το αν τα είχαν κάνει όλα σωστά μέχρι τότε στο χτίσιμο: «Αν ήμασταν καλά, δεν θα πηγαίναμε στην απομάκρυνση του προηγούμενου προπονητή. Στο πρόσωπο του Βιτόρια βλέπαμε τον άνθρωπο που θα βάλει τα πράγματα σε μία σειρά για να προχωρήσει η ομάδα. Στη χρονιά που πέρασε, ο Παναθηναϊκός αδίκησε τον εαυτό του. Και αδικήθηκε σε κάποια παιχνίδια από τη διαιτησία, πιο χαρακτηριστικό το ματς των Σερρών. Αλλά θέλω να σταθώ περισσότερο στα δικά μας λάθη, αυτοκτονήσαμε. Όταν μπήκαμε στα Play-Offs και παίξαμε το παιχνίδι στο Καραϊσκάκη, χάσαμε κι από εκεί και πέρα κάναμε ένα focus στη διεκδίκηση της 2ης θέσης για να αξιολογήσουμε μετά την κατάσταση».
Για το αν υπήρχε σωστή λειτουργία σκάουτινγκ και κεντρική φιλοσοφία στο ποδοσφαιρικό τμήμα: «Φυσικά υπήρχε κεντρική φιλοσοφία. Αν κάποιος, με πρώτο εμένα, διαφωνεί σε αυτό που γίνεται, ας φύγει. Ας σηκωνόμουν να φύγω. Όταν βγαίνεις από την πόρτα, υπάρχει μία κεντρική ιδέα. Αν διαφωνείς, φεύγεις. Πάμε τώρα στο σκάουτινγκ: όταν ήρθα στον Παναθηναϊκό δεν υπήρχε τεχνικός διευθυντής, άρα δεν υπήρχε κάτι. Βρήκα ένα σκάουτινγκ που άρχιζε και τελείωνε στον Μάκη Λιβαθυνό. Έφερα δύο παιδιά γι' αυτό. Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στον Παναθηναϊκό μία τεράστια data base που έμεινε στην ομάδα. Το σκάουτινγκ είναι κάτι που εξελίσσεται. Το αν είναι χαμηλού ή υψηλού επιπέδου, το κρίνει η επιτυχία των μεταγραφών. Για μένα τα ποσοστά επιτυχίας του Παναθηναϊκού είναι πάρα πολύ καλά στις μεταγραφές. Το αν πάρεις από αυτούς τους παίκτες το 100% είναι άλλο θέμα. Δεν σημαίνει ότι είναι κακός ποδοσφαιριστής κάποιος που έχει παραστάσεις που δεν είχε κανείς στην Ελλάδα. Και βέβαια ήθελα να μεγαλώσω το σκάουτινγκ, να έρθουν και άνθρωποι που ήταν παλιά στον Παναθηναϊκό, αλλά για διάφορους λόγους δεν μπορούσαν να έρθουν. Αυτή τη στιγμή υπήρχε ένα "Χ" σκάουτινγκ στον Παναθηναϊκό κι απ' ό,τι μαθαίνω αυτή τη στιγμή έχει διαλυθεί. Το να ισοπεδώνουμε τους προηγούμενους για να πάμε σε ένα καινούργιο, τις δομές του Παναθηναϊκού δεν τις βοηθάει».
Για το αν ήταν καλά η δομή και η Ακαδημία του Παναθηναϊκού στα 2.5 χρόνια του: «Όταν εγώ ήρθα στον Παναθηναϊκό, γιατί εγώ δεν είμαι άνθρωπος που έρχομαι τη μία μέρα και διαλύω τα πάντα. Βρήκα μία ομάδα, μία Ακαδημία, δεν ήμασταν πολλά άτομα. Ήθελα τον χρόνο μου και στη Β' ομάδα και στην Ακαδημία. Ενημερώνομαι: τι είναι η Β' ομάδα στον Παναθηναϊκό. Δημιουργήθηκε λόγω του κύρους του Παναθηναϊκού. Είχε έξι παιδιά από τις Ακαδημίες κι έπρεπε να κάνει μεταγραφές για τις υπόλοιπες θέσεις. Άρα δεν είχε το υλικό για να στηρίξει μία Β' ομάδα. Και στοιχίζει 2 εκατ. Όταν λοιπόν δεν μπορείς να υποστηρίξεις μία Β' ομάδα, σημαίνει ότι έχεις πρόβλημα στην Ακαδημία σου. Εκεί λοιπόν πάρθηκε μία στρατηγική απόφαση, της κατάργησης της Β' ομάδας και να δοθούν αυτά τα χρήματα για την Ακαδημία σου και το προπονητικό κέντρο. Αποφασίσαμε να στηρίξουμε κάποια παιδιά, Κάτρης, Κυριόπουλος που θα γίνουν επαγγελματίες, θα δοθούν δανεικοί και θα επιστρέψουν στον Παναθηναϊκό. Απ' αυτή την απόφαση, που δεν είναι εύκολη, πάλι βγήκε κέρδος για τον Παναθηναϊκό. Από πέρυσι η Ακαδημία άρχισε να αναδιοργανώνεται. Κάναμε πέρυσι πρόταση στον κ.Ελευθεριάδη που ήταν στον ΟΦΗ, μας είπαν ότι είχε συμβόλαιο και δεν μπορούσε να έρθει εκείνη τη στιγμή. Άρχισε έτσι η αναδόμηση της Ακαδημίας από το μηδέν. Δεν επιλέξαμε να πάμε σε έναν τεχνικό διευθυντή Ακαδημίας απλά για να έχουμε. Ξέραμε ότι ο κ.Ελευθεριάδης θα είναι του χρόνου στην αγορά. Βάλαμε ανθρώπους του Παναθηναϊκού σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Λυπάμαι που το λέω αλλά ο Παναθηναϊκός είχε ανθρώπους μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Είδαμε στις κλήσεις της Εθνικής 6-7 παίκτες του Παναθηναϊκού που μέχρι τότε είχε 1-2. Αυτό το έργο χαίρομαι πάρα πολύ που φέτος ήρθε ο κ.Ελευθεριάδης και συνεχίζεται. Ο Κάτρης από τη στιγμή που δεν υπολογιζόταν για να παίξει στον Παναθηναϊκό, δεν μπορούσαμε να τον αφήσουμε στην τύχη του».






