Football Talk

Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ντιναμό Κιέβου: Οι αδελφοποιημένοι οπαδοί «ταγμένοι» στον φασισμό… (video)

Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ντιναμό Κιέβου: Οι αδελφοποιημένοι οπαδοί «ταγμένοι» στον φασισμό… (video)

Η σχέση των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και της Ντιναμό Κιέβου είναι ιδιαίτερα στενή. Τους ενώνουν, άλλωστε, οι νεοναζιστικές ιδεολογίες τους και γνωστές φράσεις, ενέργειες και συμβολισμοί, που χρησιμοποιούσε ακόμη και ο… Αδόλφος Χίτλερ στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Όλα όσα συνέβησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας (07/08), με τον τραγικό θάνατο του φίλου της ΑΕΚ, Μιχάλη, από οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, έχουν αφήσει μία... σκιά πάνω από τη χώρα μας.

Οι «BBB», όπως αποκαλούνται οι φανατικοί της κροατικής ομάδας, έχουν διάφορες ισχυρές σχέσεις με αρκετούς συλλόγους στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και με τον Παναθηναϊκό. Όμως αυτή με τη Ντιναμό Κιέβου αποκτά μία διαφορετική διάσταση λόγω και των αναμετρήσεων της με τον Άρη, για τα προκριματικά του Conference League, αλλά και του μηνύματος υποστήριξης που έστειλαν την Τετάρτη (09/08) στα «αδέρφια» τους.


Αμφότεροι ασπάζονται νεοναζιστικές ιδεολογίες και δεν φοβούνται να το κρύψουν. Είτε αυτό πρόκειται να συμβεί με πιο άδηλα μέσα, όπως τα γκράφιτι στους τοίχους των γραφείων τους, είτε με πιο έκδηλα, όπως με μία πορεία στους δρόμους του Μιλάνο, όπου οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ θα χαιρετούν όπως ο… Αδόλφος Χίτλερ.

Η συνεργασία των δύο γκρουπ έχει παρουσιαστεί ξανά στο παρελθόν, καθώς σε παιχνίδια των Κροατών με την Μέταλιστ Χάρκοβου και της Ντιναμό Κιέβου με την Κοπεγχάγη το 2019, οι οπαδοί ταξίδεψαν στο γήπεδο των «φίλων» τους και φρόντισαν να καταστήσουν την παρουσία τους αισθητή.

«Σκοτώστε τους Σέρβους», ήταν το κύριο σύνθημα που μπορούσε κανείς να διακρίνει στο γήπεδο στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα φορούσαν φανέλες με τη φράση: «Έτοιμοι για το σπίτι μας». Μία γνωστή έκφραση που χρησιμοποιούνταν στο ναζιστικό κράτος των Ούστασε, που είχε ιδρυθεί στην Κροατία κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Οι πεποιθήσεις τους κοινές, με αποκορύφωμα τα όσα βγήκαν στο «φως της δημοσιότητας» το 2018, μετά την εισβολή των αστυνομικών αρχών στα γραφεία του συνδέσμου της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Εκεί, εντοπίστηκαν όπλα, πυρομαχικά, ρόπαλα, μπαλακλάβες, ενώ οι τοίχοι ήταν «διακοσμημένοι» με γκράφιτι του Χίτλερ και του φασίστα Κροάτη ηγέτη, Άντε Πάβελιτς.

Από τη δική τους τη μεριά, οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό Κιέβου (ή αλλιώς «White Boys Club», έχουν στο σήμα τους την εικόνα του Βασιλιά Σβιάτοσλαβ, ο οποίος είχε δολοφονήσει ανθρώπους εβραϊκής καταγωγής τον 10ο αιώνα. Μία πράξη «ηρωισμού» στα μάτια των Ουκρανών ακροδεξιών, που τον αντιλαμβάνονται ως εθνικό πρότυπο για τα όσα έκανε…

KYIV.jpg

Τα περιστατικά πολλά και οι πράξεις και οι απόψεις τους ξεκάθαρες. Ο φασισμός στις δύο αυτές ομάδες φέρει πολλούς υποστηρικτές με κύριο μέλημα τους να τον περάσουν και στο ποδόσφαιρο...

Χρήστος Σκούρας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0