Football Talk

Η έτοιμη για μεγάλα πράγματα ΑΕΚ και πού χρειάζεται βελτίωση (video)

Η έτοιμη για μεγάλα πράγματα ΑΕΚ και πού χρειάζεται βελτίωση (video)
Ο τρόπος που προσέγγισε και κέρδισε και την Τράμπζονσπορ η ΑΕΚ, τι παρουσίασε ο Αλμέιδα, τι έδειξαν οι παίκτες και τα «κακώς κείμενα» εντός κι… εκτός γηπέδου που διορθώνονται.
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Τέλος τα φιλικά για την ΑΕΚ! Τώρα έρχονται τα καλά με τα πρώτα επίσημα ματς και τις ευρωπαϊκές μάχες. Η ΑΕΚ είναι καλά! Είναι έτοιμη αγωνιστικά και πνευματικά να μπει στο γήπεδο και να διεκδικήσει τις πιθανότητές της για πρόκριση στους ομίλους του ChampionsLeague. Είδαμε και στην Τραπεζούντα και στο φιλικό με την Τραμπζονσπόρ πως η δουλειά που έχει γίνει από τον Ματίας Αλμέιδα και τους συνεργάτες του είναι ξανά πολύ υψηλού επιπέδου.

Τέτοια παιχνίδια είναι καθαρά για τους προπονητές, να διαβάζουν πράγματα, να δοκιμάζουν, να δίνουν χρόνο σε παίκτες. Τα επίσημα ματς είναι τελείως διαφορετικά. Όμως δεν γίνεται να μην νιώθει ασφάλεια ο κόσμος βλέποντας αυτή την ΑΕΚ σε όλα τα της τα φιλικά προετοιμασίας να βγάζει ουσία, ομοιογένεια, αυτοματισμούς, επιθετικότητα, πλάνο και διάρκεια.

Η ΑΕΚ αν εξαιρέσουμε το πρώτο φιλικό με τη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, όπου έπαιξε ουσιαστικά με τη δεύτερη ομάδα, από τη στιγμή που μπήκαν οι διεθνείς και προχώρησε ο καιρός παρουσιάζει σταθερότητα και αγωνιστική συνέπεια. Η ομάδα στα τέσσερα επόμενα φιλικά έβαλε 14 γκολ και δέχθηκε μόλις ένα! Λέει πολλά αυτή η επίδοση, τόσο για την επίθεση, όσο και για την άμυνα.

Η ΑΕΚ  στην Τραπεζούντα ήταν ξανά απολαυστική, αν εξαιρέσουμε το πρώτο 20λεπτο, όπου υπήρξε ο τραυματισμός του Βίντα και μέχρι να «διαβαστεί» το παιχνίδι της Τραμπζονσπόρ, είχε κάποια θεματάκια αμυντικά. Βασικά το πρόβλημα ήταν στις δεύτερες ή τρίτες μπάλες που δεν τις έπαιρναν οι παίκτες του Αλμέιδα με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να ανακτούν γρήγορα τις επιθέσεις τους.

Από τη στιγμή που η ΑΕΚ «διάβασε» τον αντίπαλό της και άρχισε να παίρνει τον έλεγχο του αγώνα, μάλλον «σβηστά» έβαλε τρία γκολ, ενώ έχασε ευκαιρίες και πέναλτι για ένα σκορ ακόμη μεγαλύτερο.


Δυο ήταν τα «αρνητικά» από χθες: Αυτό το πρώτο 20λεπτο που δεν μπήκε καλά στο παιχνίδι η ΑΕΚ – κάτι που είχε γίνει και στον Βόλο-, όπως και η αντίδραση των παικτών σε κάποια στημένα της Τραμπζονσπόρ. Πράγματα που διορθώνονται φυσικά.

Τα θετικά πολλά περισσότερα. Η επίθεση πραγματική «φωτιά» και το ευχάριστο είναι πως έχει βελτιωθεί και η αποτελεσματικότητα των παικτών. Δεν χάνονται δηλαδή τόσες πολλές ευκαιρίες μέχρι να έρθει το πρώτο γκολ. Η ΑΕΚ δείχνει να έμαθε πως να «σκοτώνει» τον αντίπαλο, αλλά ας το περιμένουμε να το δούμε αυτό και στα επίσημα, όπου η πίεση θα είναι σαφώς μεγαλύτερη. Ο Λιβάι Γκαρσία «καυτός», ο Τσούμπερ στήριγμα ουσιαστικό, ο Πινέδα να παίζει χθες στο… 50% και να κάνει τη διαφορά. Ο Ελίασον απρόβλεπτος και επιτέλους και σκόρερ. Τα κεντρικά χαφ της ΑΕΚ (Σιμάνσκι – Γιόνσον) είναι το «κλειδί» για πολλά. Όταν και οι δυο άρχισαν να πατούν καλύτερα στο γήπεδο η ΑΕΚ πήρε τον άξονα, σταμάτησε τις επιθέσεις της Τραμπζονσπόρ και άρχισε να μεταφέρει περισσότερο τη μπάλα στην περιοχή των Τούρκων. Όσο οι ΣιμάνσκιΓιόνσον παίρνουν τις δεύτερες και τρίτες μπάλες στον άξονα η ΑΕΚ είναι ασταμάτητη: δεν δέχεται επιθέσεις και χτυπάει ταχύτατα στη μετάβαση! Το δεύτερο και το τρίτο γκολ που πέτυχε χθες ήταν η αποθέωση της δουλείας του Αλμέιδα. Και το πιο σημαντικό; Το δεύτερο γκολ ήρθε από τους «βασικούς» και το τρίτο ήρθε από τους «αναπληρωματικούς»!



Η προσέγγιση του Αλμέιδα  

Στο χθεσινό ματς επίσης είδαμε και τον τρόπο που σκέφτεται να παρατάξει την ΑΕΚ ο προπονητής στα παιχνίδια με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Οι Κροάτες έχουν ένα στυλ παιχνιδιού που θέλουν τη μπάλα στα πόδια τους, να «κοιμίζουν» τον αντίπαλο και να επιχειρούν να τον χτυπήσουν με κοντρολαρισμένες επιθέσεις και passinggame. Η ΑΕΚ δεν θα πιέζει συνεχώς πολύ ψηλά. Θα περιμένει τον αντίπαλο στα ¾ του γηπέδου και εκεί θα επιχειρεί να κλέβει μπάλες και να βρίσκει γήπεδο να δημιουργήσει.

Δυο πραγματάκια ακόμη για κλείσιμο, γιατί για τα αγωνιστικά θα τα πούμε και μέσα στην εβδομάδα: Το πολύ σημαντικό είναι πως ο Αλμέιδα έχει δημιουργήσει ένα τέτοιο σύνολο που για πρώτη φορά υπάρχει μεγάλη ασφάλεια άσχετα με το ποιος θα παίξει. Μόνο οι Γκαρσία και Πινέδα δείχνουν αναντικατάστατοι σε αυτή την ΑΕΚ κι αυτό ας μην το παίρνουμε και τόσο τοις μετρητοίς! Μία χαρά είχε παίξει η ΑΕΚ και χωρίς τον Πινέδα στα προηγούμενα φιλικά της.

Το τελευταίο έχει να κάνει με τον τραυματισμό του Βίντα. Αμέσως ένα τεράστιο άγχος δημιουργήθηκε σε αρκετό κόσμο, όπως φάνηκε σε σχόλια στα socialmedia. Η ΑΕΚ όντως πήρε ένα ρίσκο και δεν κατάφερε να πάρει κι άλλο στόπερ ως τώρα. Το προσπάθησε όμως. Έφερε παίκτη στην Αθήνα, μίλησε και με άλλους. Δεν τα κατάφερε να πάρει τους παίκτες που ήθελε. Συμβαίνουν αυτά. Ο Αλμέιδα ζήτησε να περιμένει τώρα η ομάδα, ώστε μέσα στον Αύγουστο να παλέψει για κάτι πολύ καλύτερο, απ’ ότι θα μπορούσε να πάρει τώρα. Το θέμα είναι καθαρά αριθμητικό. Όχι ποιοτικό! Μπήκε ο Μήτογλου στο 9’ χθες και ήταν εκπληκτικός! Ώριμος, με σωστές τοποθετήσεις, ήρεμος, καλός στις μονομαχίες του, άψογος στην κυκλοφορία της μπάλας. Αν δεν τα καταφέρει ο Βίντα μια χαρά θα σταθεί το παλικάρι! Από εκεί και μετά, αν χτύπα ξύλο, υπάρξει κι άλλο πρόβλημα, όντως τα πράγματα θα ζορίσουν. Όμως πρέπει επιτέλους να πειστούμε ότι η ΑΕΚ του Αλμέιδα δεν καταλαβαίνει από απουσίες! Οποιος και να παίξει θα σταθεί! Δεν υπάρχει… χαοτική διαφορά μεταξύ του «βασικού» και του «αναπληρωματικού». Το ότι έπρεπε η ΑΕΚ να πάρει στόπερ ή και φορ ακόμα σίγουρα συμφωνούμε. Δεν τα κατάφερε, περιμένει, ρισκάρει λίγο και θα κάνει τις μεταγραφές της μέσα στον Αύγουστο όπου τα πράγματα θα είναι πιο ευέλικτα με παίκτες οι οποίοι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο δεν τους έπειθες τόσο εύκολα.

Η ΑΕΚ είναι σε άριστο δρόμο σε όλα τα επίπεδα. Δεν θέλει ούτε άγχος, ούτε να μπει πίεση ντε και καλά μέσα μας. Και μία φορά να στραβώσει κάτι (μπάλα είναι), γρήγορα θα επανέλθει η ομάδα. Αυτό είναι το βασικό. Εκτός από τα δυο αγωνιστικά πραγματάκια (στημένα και να μπαίνει καλύτερα στα πρώτα λεπτά των αγώνων), βελτίωση χρειάζεται και η δική μας προσέγγιση σε κάποιες καταστάσεις που δείχνουν λίγο… ζόρικες!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0