Football Talk

Η εξέλιξη στην προετοιμασία με Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό και αυτοί που έκαναν το «κλικ» (video)

Η εξέλιξη στην προετοιμασία με Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό και αυτοί που έκαναν το «κλικ» (video)

Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας για τον Παναθηναϊκό ολοκληρώθηκε στην Αυστρία με τους «πράσινους» να επιστρέφουν με χαμόγελα και πολλά θετικά πρόσημα στις αποσκευές τους.

Γράφει ο Δημήτρης Φεραδούρος

Τρίτη διαδοχική χρονιά με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην τεχνική ηγεσία στον Παναθηναϊκό και κάθε χρόνο η κατάσταση βελτιώνεται, με το σύλλογο να δυναμώνει σε πολλά επίπεδα. Η ποιοτική αναβάθμιση των «πράσινων» είναι δεδομένη και τα πράγματα στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας ήταν πολύ… ανεβασμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στο Μπαντ Έρλαχ της Αυστρίας, οι «πράσινοι» έμειναν περισσότερο από δυο εβδομάδες. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα αποτελέσματα των φιλικών παιχνιδιών δεν είναι άξια αναφοράς, αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε όμως είναι ο πληθωρισμός στο σκοράρισμα, με την ομάδα να βρίσκει μερικά… εύκολα γκολ, πράγμα που την περσινή σεζόν δεν έδειξε να αποτελεί στοιχείο της!

 Σκοπός της ομάδας και του προπονητή ήταν μέσα σε αυτά τα παιχνίδια να δοκιμαστούν πράγματα, να δεθεί το σύνολο και να βρεθεί η απαραίτητη χημεία. Όπως είναι αναμενόμενο, κάθε χρόνο οι συνθήκες στις προετοιμασίες είναι καλύτερες χρονιά με τη χρονιά. Για να μην γυρίσουμε μέχρι την πρώτη σεζόν του Γιοβάνοβιτς που δεν είχε καμία εμπλοκή μέχρι τότε, πέρσι η ομάδα βρισκόταν σε ανοικοδόμηση βασικών πυλώνων. Προετοιμασία δεν έκαναν ούτε ο Σπόραρ, ούτε ο Μπερνάρντ που κατά τη διάρκεια της σεζόν αποτέλεσαν βασικά κομμάτια στην ενδεκάδα της ομάδας.

Οι φετινές προσθήκες των Ζέκα, Μλαντένοβιτς και Τζούριτσιτς, όπου οι δύο τελευταίοι υπολογίζονται να παίρνουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής από τον πρώτο, εντάχθηκαν στο σύνολο και έπαιξαν παιχνίδια. Προφανώς δεν είναι μόνο η προετοιμασία που θα ενταχθεί ένας ποδοσφαιριστής, αλλά αυτός είναι και ο όρος της συγκεκριμένης διαδικασίας, να δοκιμαστούν πράγματα, να πειραματιστεί και να δει τι νέο μπορεί να φέρει στην ομάδα.

Δεν είναι δυνατόν όλα να δουλεύουν στην εντέλεια και έτσι φέτος δεν έλειψαν και αρνητικά, καθώς η ομάδα στους μεταγραφικούς στόχους καθυστέρησε χρονικά και τα δύο στόπερ που θέλει να αποκτήσει, όπως επίσης και η προσθήκη του Βιλένα άργησαν. Η αργοπορία ορίζεται σχετικά με το ότι θα ήταν καλό να βρίσκεται ολόκληρη η ομάδα σύσσωμη, χωρίς κενά στις θέσεις. Παρόλα αυτά, είναι γνωστό πως ο Ιούνιος δεν είναι εύκολος μεταγραφικός μήνας.

Οι θέσεις τις οποίες έψαχνε περαιτέρω ενίσχυση μέσα στην προετοιμασία του ήταν σε πρώτο λόγο η θέση του κεντρικού αμυντικού και σε συνέχεια ενός κεντρικού μέσου. Τα πράγματα δεν κύλησαν ακριβώς όπως θα ήθελαν ή περίμεναν οι «πράσινοι» με τη θέση του στόπερ να μένει ανοιχτή ακόμη και σήμερα και να χρειάζεται δύο προσθήκες παικτών. Οι βασικοί κάτοχοι της συγκεκριμένης θέση βέβαια υπάρχουν (Σένκεφελντ και Μάγκνουσον), αναζητείται όμως το βάθος. Όσο για το κέντρο, η προσθήκη του Τόνι Βιλένα μόνο χαμόγελα θα μπορούσε να φέρει, καθώς η ομάδα εξασφάλισε έναν πολύ μαχητικό παίκτη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αυτοί έκαναν τη διαφορά

Ερευνώντας και κοιτάζοντας εις βάθος την προετοιμασία, μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό για τους ποδοσφαιριστές που έδωσαν μια… γλυκιά επίγευση. Αν ξεκινούσαμε από την θέση των αμυντικών σίγουρα η συζήτηση θα ξεκινούσε από τον νεοαποκτηθέντα, Φίλιπ Μλαντένοβιτς, ο οποίος έδειξε πως είναι ικανός να βάλει δύσκολα στον Χουάνκαρ και να τον κάνει να «τρέμει» η ψυχούλα του για το αν θα μπορέσει να διατηρήσει την θέση του βασικού. Ο Σέρβος αντιλήφθηκε από την αρχή τι θέλει ο προπονητής από εκείνον, ξεδίπλωσε τις ποδοσφαιρικές ικανότητες του και ενσωματώθηκε κανονικότατα με το σύνολο της ομάδας.

Παραμένοντας στα μετόπισθεν δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε αναφορά στο… νέο αστεράκι της ομάδας που έκανε τη διαφορά. Ο Έλτον Φικάι δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τα 18 του χρόνια και το πρωί της Τετάρτης (12/7) και αφού η αντρική ομάδα τον είδε στην Αυστρία, ο Παναθηναϊκός του έδωσε την ευκαιρία να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο και να τον «δέσει» στα πράσινα μέχρι το 2026. Τα στοιχεία του νεαρού Αλβανού στόπερ δεν είναι όπως κατλαβαίνουμε ικανά να του δώσουν χρόνο στην πρώτη ομάδα των «πράσινων», όμως το ταλέντο και τα χαρακτηριστικά που διαθέτει δεν είναι εύκολα να τα βρεις σε ένα 17χρονο παιδί.

Από τα δεξιά της άμυνας το… κάτι παραπάνω έκανε ο Γιώργος Βαγιαννίδης. Ο μπακ του Παναθηναϊκού με την παρουσία του, έδειξε το πόσο πολύ θέλει να υπάρχει και να εξελίσσεται μέσα στην ομάδα. Σίγουρα είχε πολύ πιο θετική παρουσία από τον Κώτσιρα, αλλά για το αν είναι στη θέση να του «κλέψει» τη θέση από το αρχικό σχήμα, μπορεί να μας απαντήσει μόνο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Τον είδαμε να σκοράρει δύο φορές στα φιλικά και η γενικότερη εικόνα του ήταν πολύ σημαντική και για εκείνον και για την ομάδα.

Συνεχίζοντας προς τα εμπρός, ασχολίαστη δεν μπορεί να μείνει η παρουσία των Αϊτόρ και Ζέκα. Ο πρώτος κατά την επιστροφή του στις προπονήσεις και τους αγώνες έδειξε… σαν να μην έλειψε ούτε μια μέρα. Νεύρο, ταχύτητα στη σκέψη και τις αποφάσεις, δυναμικότητα. Ο Αϊτόρ που γνώριζαν όλοι αγωνιστικά. Αυτό ήταν ένα πολύ ευχάριστο νέο για την ομάδα, καθώς ο Ισπανός έχει περάσει διάφορες καταστάσεις και από όλες έχει βγει νικητής. Όσον αναφορά τον Ζέκα, έδειξε στην αρχή διστακτικός, όμως όσο προπονούταν ξεκίνησε να απελευθερώνεται και να βελτιώνεται. Αυτό που κάνει ξεκάθαρο όμως είναι πως δεν ήρθε πίσω στην Ελλάδα ούτε για διακοπές, ούτε απλώς να κλείσει την καριέρα του. Θέλει να παίξει και να συμβάλει ενεργά στο αγωνιστικό.

 Καταλήγοντας στο επιθετικό κομμάτι είδαμε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Με βεβαιότητα η προσθήκη του Τζούριτσιτς θα φέρει μια απρόβλεπτη επιθετική εικόνα για τον Παναθηναϊκό, που αν συνδυάσουμε την παρουσία του Μπερνάρντ στην ίδια θέση το επίπεδο ανέβηκε κατακόρυφα. Ελπιδοφόρα βήματα βέβαια έγιναν και από τον Γερεμέγεφ, ο οποίος το πιο πιθανό είναι να πάρει την θέση του τρίτου επιθετικού, πίσω από τους Σπόραρ και Ιωαννίδη.

Η εξέλιξη στην ομάδα ερχόταν και πλέον η ποιότητα είναι ανεβασμένη για τα καλά. Ο Γιοβάνοβιτς γνωρίζει καλά τι θέλει και μαζί με την ομάδα ακολουθούν πιστά το πλάνο που θα επαναφέρει τον Παναθηναϊκό εκεί που αξίζει!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0