Football Talk

Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα: Το ντροπιαστικό 11-1 του Φράνκο και η κεφαλιά στο Θεό του Κριστιάνο! (video)

Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα: Το ντροπιαστικό 11-1 του Φράνκο και η κεφαλιά στο Θεό του Κριστιάνο! (video)

Η Ρεάλ Μαδρίτης φιλοξενεί απόψε (02/03, 22:00) την Μπαρτσελόνα για τον πρώτο ημιτελικό του Copa Del Rey και εμείς θυμόμαστε τα πέντε κορυφαία ματς των δύο στη διοργάνωση.

Πάντοτε, ανεξαρτήτως εποχής, βαθμολογικής απόστασης, αγωνιστικής κατάστασης, τα «Clasico» μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα κερδίζουν τα βλέμματα. Όχι άδικα, όταν μιλάμε για τις δύο κορυφαίες ομάδες της Ισπανίας. Όχι άδικα, όταν μας έχουν χαρίσει συγκλονιστικά παιχνίδια.

Με αφορμή τον αποψινό (2/3, 22:00) πρώτο ημιτελικό μεταξύ τους στο Μπερναμπέου, το BN Sports σας παρουσιάζει τα πέντε πιο συναρπαστικά παιχνίδια τους στο θεσμό του κυπέλλου του Βασιλιά..


Το επικό 6-6 με δύο χαμένα πέναλτι και ήρωα τον Μπερναμπέου!

Απρίλιος του 1916. Η Ρεάλ Μαδρίτης φιλοξενεί τη Μπαρτσελόνα στον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου Ισπανίας. Σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι με 12 γκολ και δύο χαμένα πέναλτι (και τα δύο για τη Μπάρτσα), οι δύο αντίπαλοι μένουν στην επική ισοπαλία με 6-6

5fa530c3b3db7.jpeg

Τέσσερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο και ανάπαυλα με 2-2, ακόμη τόσα στο δεύτερο και το 4-4 οδηγείται στο έξτρα ημίωρο. Εκεί, ο θρυλικός Σαντιάγκο Μπερναμπέου δίνει προβάδισμα στη Ρεάλ (98'), όμως οι Καταλανοί το γυρίζουν σε 6-5. Το έπος ολοκληρώνεται με τον άνθρωπο του οποίου το όνομα κοσμεί το γήπεδο της «βασίλισσας». Ο Μπερναμπέου ισοφαρίζει σε 6-6 στο 119' και οι δύο ομάδες καλούνται να λύσουν τις διαφορές τους σε νέο παιχνίδι, πάλι στη Μαδρίτη (τελικά πρόκριση για Ρεάλ με 4-1).

Η ντροπή του Φράνκο!

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκορ στην ιστορία των «Clasico». Προφανώς είναι και η πιο βαριά ήττα στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Το ιστορικό, το ντροπιαστικό 11-1 του 1943 κρύβει πίσω του μια «μαύρη» ιστορία με πρωταγωνιστή όχι το ποδόσφαιρο, αλλά τον δικτάτορα Φράνκο.

Η κλήρωση του κυπέλλου είχε φέρει αντιμέτωπες τις δύο μεγάλες του ισπανικού ποδοσφαίρου, με τους Καταλανούς να κερδίζουν εντός έδρας το πρώτο παιχνίδι με 3-0 (6/6/1943). Στον επαναληπτικό όμως τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή. Ο δικτάτορας Φράνκο ενοχλημένος από την ήττα της ομάδας που αγαπούσε, δίνει εντολή «να γίνει ότι χρειαστεί ώστε να προκριθεί η Ρεάλ».

Έτσι, οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα είχαν υποδοχή με «βροχή» από πέτρες, δέχθηκαν τραμπουκισμούς από τους ένοπλους «φρουρούς» του Φράνκο και φυσικά δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους. «Αν δεν χάσετε δεν θα φύγετε από εδώ!». Το 11-1 μάλλον...φυσιολογικά ήρθε αφού οι πέτρες δε σταματούσαν να πέφτουν προς το μέρος του γκολκίπερ των φιλοξενούμενων, Λουίς Μιρό, που στεκόταν έξω (!) από τη μεγάλη περιοχή ώστε να διαφυλάξει τη σωματική του ακεραιότητα...

 

Η «εξάρα» της Μπάρτσα και το άλμα του Κριστιάνο στο... Θεό!

Δεν έχει μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης μεγάλες νίκες επί της Μπαρτσελόνα στο θεσμό. Έχουν και οι Καταλανοί τις δικές τους επιτυχίες. Μια τέτοια συνέβη τον Μάϊο του 1957. Για τα προημιτελικά του κυπέλλου, η ομάδα της Βαρκελώνης υποδέχθηκε την αιώνια αντίπαλο στη ρεβάνς του 2-2 της Μαδρίτης.

Το τελικό 6-1 ήταν αποτέλεσμα της σπουδαίας εμφάνισης με τέσσερα γκολ του Ευλόχιο Μαρτίνες, ενώ μια φορά είχε σκοράρει και ο θρύλος της ομάδας της Καταλονίας, Λάζλο Κουμπάλα.

Κάνουμε ένα..fast forward και μεταφερόμαστε στο 2011.Τότε που είχαμε την τύχη να απολαύσουμε τέσσερα «Clasico» μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες! Τα δύο από αυτά έκριναν εισιτήριο για τον τελικό του Champions League, ένα ήταν για το πρωτάθλημα και το άλλο ο τελικός κυπέλλου!

Στο Μεστάγια λοιπόν στις 20 Απριλίου 2011 η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης έδιναν ραντεβού με έπαθλο την κούπα του Βασιλιά. Πεπ Γκουαρδιόλα και Ζοσέ Μουρίνιο (στην πρώτη του σεζόν στη Μαδρίτη) είδαν τους ποδοσφαιριστές τους να δίνουν μια μάχη και το 0-0 να οδηγεί σε παράταση. Εκεί, στο 103' ο Κριστιάνο Ρονάλντο μίλησε. Ο Πορτογάλος με ένα άλμα στον...Θεό (από σέντρα του Ντι Μαρία) νίκησε τους πάντες και έκανε το 1-0 που έμελλε να του δώσει τον πρώτο του τίτλο στη Μαδρίτη!

 

Το πάρτι του Σουάρες στο ματς δίχως Μέσι ή Κριστιάνο!

Τελευταία «στάση» μας στο 2019. Τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς η Ρεάλ φιλοξένησε την «Μπάρτσα» στη ρεβάνς του πρώτου -ισόπαλου με 1-1- ημιτελικού. Η ομάδα του...Σαντιάγκο Σολάρι δεν είχε φυσικά στο ρόστερ της τον Κριστιάνο Ρονάλντο που είχε φύγει το περασμένο (2018) καλοκαίρι για τη Γιουβέντους. Ούτε ο Ερνέστο Βαλβέρδε όμως είχε στη διάθεσή του τον Λιονέλ Μέσι (τραυματίας). 

Έτσι, πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε ο Λουίς Σουάρες. Στο 50ο λεπτό ο Ουρουγουανός πλάσαρε υπέροχα ύστερα από ασίστ του Ντεμπελέ για το 1-0, ενώ στο 69' ο Βαράν τον πρόλαβε αλλά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του για το 2-0. Το τελικό και θριαμβευτικό 3-0 ήρθε με πανέμορφη εκτέλεση πέναλτι «αλά Πανένκα» του Σουάρες στο 73'.



Δείτε εδώ τις στοιχηματικές προτάσεις του BN Sports για το 
«classico»:


Μανώλης Μακρόπουλος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0