Football Talk

Super League, Ανασκόπηση Α' Γύρου: Το «ιδιαίτερο» καλοκαίρι του Ολυμπιακού, στοιχίζει... έδαφος στην κούρσα του πρωταθλήματος

Super League, Ανασκόπηση Α' Γύρου: Το «ιδιαίτερο» καλοκαίρι του Ολυμπιακού, στοιχίζει... έδαφος στην κούρσα του πρωταθλήματος

Ο πρώτος γύρος της Super League έχει φτάσει στο τέλος του και το BN Sports σας αναλύει τα πεπραγμένα του Ολυμπιακού σε αυτές τις 13 αγωνιστικές, όπου δεδομένα, δεν εξελίχθηκαν έτσι όπως θα περίμεναν οι «ερυθρόλευκοι».

Η προετοιμασία και η δημιουργία του Ολυμπιακού για τη φετινή αγωνιστική περίοδο, δεν χωράει αμφιβολία, ότι ήταν η πιο περίεργη και πρωτόγνωρη στη σύγχρονη ιστορία του, αφού τα όσα συνέβησαν, κάλλιστα, θα μπορούσαν να διαδραματίζονται σε αθλητικού περιεχομένου ντοκιμαντέρ στο Netflix.

Για να τοποθετήσουμε ωστόσο τα δεδομένα σε μια σειρά, θα χρειαστεί να θυμηθούμε την απόφαση των διοικούντων των Πρωταθλητών Ελλάδας να συνεχίσουν με τον Πέδρο Μαρτίνς στην τεχνική ηγεσία. Ένα γεγονός που σήμαινε πως ο Πορτογάλος θα επιμελούταν τον σχεδιασμό για τη νέα σεζόν παρά τις αμφιβολίες που είχαν δημιουργηθεί προς το πρόσωπο του. Εν τέλει, οι προβληματισμοί βγήκαν στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, αφού η ομάδα του Πειραιά είχε αποκαρδιωτική εικόνα στα παιχνίδι με την Μακάμπι Χάιφα για τα προκριματικά του Champions League με την «βαριά» ήττα στον επαναληπτικό με 4-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» να στέλνει στην πόρτα της εξόδου τον Πέδρο Μαρτίνς.

Η επόμενη μέρα των «ερυθρόλευκων» ήθελε γρήγορες αποφάσεις λόγω του περιορισμένου χρόνου που υπήρχε, με τον Ολυμπιακό να έρχεται σε συμφωνία με τον Κάρλος Κορμπεράν. Έναν προπονητή με πετυχημένο έργο στην Χάντερσφιλντ της Championship αλλά χωρίς την απαιτούμενη εμπειρία σε πρωταθλητισμό που απαιτούν σύλλογοι όπως ο Ολυμπιακός, αφού σε ηλικία 39 ετών ήταν ο νεαρότερος τεχνικός του ελληνικού πρωταθλήματος. Η έλευση του Ισπανού έφερε μαζεμένες αλλαγές στο ρόστερ καθώς αποκτήθηκαν στα μέσα του Σεπτεμβρίου οχτώ ποδοσφαιριστές, ενώ συνολικές προσθήκες ανέρχονταν στις 17 (!) για τη νέα σεζόν. Επίσης, η επιθυμία της διοίκησης να ενθουσιάσει τον κόσμο ήταν τέτοια, που συμφώνησε με δύο τεράστιας κλάσης ποδοσφαιριστές, τον Μαρσέλο και τον Χάμες Ροντρίγκεζ που αγωνίστηκαν επιτυχημένα για πολλά χρόνια στην «Βασίλισσα», Ρεάλ Μαδρίτης. Έτσι, ο Ολυμπιακός δημιούργησε το ακριβότερο ρόστερ στην ιστορία του πρωταθλήματος, με την τιμή να ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια.

marcelo-james-768x515.jpg

Το προβληματικό ξεκίνημα και η φυγή του Κορμπεράν

Η έναρξη του πρωταθλήματος του Ολυμπιακού ως υπερασπιστή του τίτλου δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Η απώλεια βαθμών από την 2η αγωνιστική στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Αστέρα Τρίπολης (0-0) δημιούργησε ανησυχίες, που συνεχίστηκαν μετά την ισοπαλία με το Βόλο (1-1) στο «Γ. Καραϊσκάκης» στην 4η «στροφή» του πρωταθλήματος.

Η διαχείριση 37 (!) παικτών δημιούργησε ένα… χάος στις σκέψεις του Κορμπεράν που αδυνατούσε να μονιμοποιήσει πρόσωπα στην ενδεκάδα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα να μην βρίσκει ρυθμό και αυτοματισμούς και να αλλάζει συνεχώς το σύστημα με τριάδα και τετράδα στην αμυντική γραμμή. Αυτή η κατάσταση επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ανασταλτική λειτουργία που δέχθηκε γκολ στα τρία από τα πέντε πρώτα παιχνίδια και δεν έμπνεε ασφάλεια ακόμα και με χαμηλής δυναμικότητας ομάδες.
3604988_1-768x480.jpg

Έτσι, η έκτος έδρας ήττα από τον Άρη την 5η αγωνιστική με ολική ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο (2-1), απομάκρυνε τον Κάρλος Κορμπεράν από την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, με τον Ισπανό να αριθμεί σε 11 παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, δύο νίκες, έξι ισοπαλίες και τρεις ήττες, ενώ η διαφορά ήταν ήδη στο -7 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό.

Η έλευση Μίτσελ και η σταθεροποίηση προσώπων

3633879_220823.jpg

Με την κατάσταση να μοιάζει δύσκολη, οι Πειραιώτες αναζήτησαν μια λύση με εμπειρία και επίγνωση τόσο του συλλόγου όσο και της ελληνικής λίγκας. Έτσι, στράφηκαν στην περίπτωση του ελεύθερου, Μίτσελ Γκονζάλεθ που είχε εμπειρία από το «ερυθρόλευκο» περιβάλλον μετά την διετή θητεία του, από το 2013 έως το 2015.

Στα πρώτα παιχνίδια δοκίμασε αρκετά πρόσωπα εκ των οποίων και παίκτες από την ακαδημία με χαρακτηριστικό παράδειγμα, τον Αντρέα Ντόι που έκανε το ντεμπούτο του στην Κρήτη, απέναντι στον ΟΦΗ. Οι νίκες με Ατρόμητο και ΟΦΗ έφεραν ηρεμία στον οργανισμό του Ολυμπιακού, αλλά η «μουρμούρα» επέστρεψε μετά την ήττα με 2-1 από τον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής.

Το αρνητικό αποτέλεσμα και η πίεση που δημιουργήθηκε, ανάγκασε τον Μίτσελ να διακόψει τα πειράματα σε σύστημα και πρόσωπα και όπως φάνηκε στη συνέχεια, λειτούργησε θετικά. Ο Ισπανός πορεύτηκε έως το τέλος του πρώτου γύρου με το 4-2-3-1 και μονιμοποίησε ρόλους και πρόσωπα. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης πήρε φανέλα βασικού, Σωκράτης και Ντόι «ταίριαξαν» και βρήκαν χημεία στις θέσεις των στόπερ, ο Εμβιλά και ο Χουάνγκ αποτέλεσαν τους «πυλώνες» της μεσαίας γραμμής ενώ ο Χάμες Ροντίγκες αποτέλεσε σημείο αναφοράς στο δημιουργικό κομμάτι.

Αρχής γενομένης από τη νίκη με 2-1 απέναντι στον Παναιτωλικό, ο Ολυμπιακός βελτίωσε την αγωνιστική του εικόνα και έγινε καλύτερος παιχνίδι με παιχνίδι. Στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό κατάφερε να κυριαρχήσει και να θυμίσει την… ιδιότητα του πρωταθλητή που έχει, αλλά το πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ο Άβιλα στο τέλος, του στέρησε μια νίκη που θα απέφερε πολλά κέρδη. Το τέλος του πρώτου γύρου βρίσκει τον Ολυμπιακό στο -12 από την κορυφή, σε μια διακοπή που θα τον ωφελήσει για να βελτιώσει τις αδυναμίες που έχει και να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό, στον δεύτερο γύρο.

 

Οι παίκτες-κλειδιά και οι απογοητεύσεις

5660488-960x640.jpg

Αυτές οι 13 πρώτες αγωνιστικές έδειξαν αρκετά πράγματα και για την ατομική απόδοση των παικτών του Ολυμπιακού. Στις ευχάριστες εκπλήξεις βρίσκεται ο Ινμπέομ Χουάνγκ που έχει τραβήξει τα «βλέμματα» με την αγωνιστική του συμπεριφορά που βγάζει στο χορτάρι. «Συμπαραστάτης» του Ασιάτη χαφ και ο Χάμες Ροντρίγκες που η κλάση του φάνηκε άμεσα, βοηθώντας τους «ερυθρόλευκους» στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου με highlight το γκολ απέναντι στον ΠΑΟΚ. Άξιοι αναφοράς και οι Πασχαλάκης, Ντόι που πήραν φανέλα βασικού με τις εμφανίσεις τους και κέρδισαν την εμπιστοσύνη του Μίτσελ.

Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές θέση παίρνει ο Μαρσέλο που δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για αυτόν, μετρώντας μόλις 40 λεπτά στο πρώτο γύρο ενώ στα τελευταία παιχνίδια ήταν διαρκώς εκτός επιλογών του Μίτσελ.

Επίσης, και ο Βρσάλικο ανήκει στην ίδια κατηγορία αφού δεν έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τον περισσότερο καιρό μένει εκτός λόγω μυϊκών τραυματισμών, παρά αγωνίζεται. Μετράει μόλις τρεις συμμετοχές στο πρωτάθλημα (εκ των οποίων μόνο ένα 90λεπτο) χωρίς ασίστ, γκολ ή να έχει ξεχωρίσει σε κάποιο από αυτά. Ιδιά περίπτωση είναι του Ουί Τζο Χουάνγκ που έχει απογοητεύσει με την εικόνα του και αναμένεται να αποχωρήσει.

Το ματς με την ΑΕΚ που έδειξε… πολλά και η διακοπή λόγω Μουντιάλ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΕΚ.jpg

Στο τελευταίο παιχνίδι του πρώτου γύρου και πριν την διακοπή λόγω του Μουντιάλ στο Κατάρ, οι «ερυθρόλευκο» αντιμετώπισαν την ΑΕΚ με το τελικό 0-0 να τους αφήνει χαρούμενους με βάση την εξέλιξη που είχε η αναμέτρηση. Στα πρώτα 45 λεπτά, η άμυνα του Ολυμπιακού αντιμετώπισε πολλά αμυντικά ζητήματα, με την Ένωση να «σπαταλά» ευκαιρίες χάρη στα κακά τελειώματα και την εμφάνιση του Πασχαλάκη. Στο δεύτερο μέρος η ομάδα του Μίτσελ βελτιώθηκε, βρήκε γκολ που ακυρώθηκε λόγω οφσάιντ, αλλά και πάλι κινδύνεψε σε πολλές περιπτώσεις από την πίεση που ασκούσε η Ένωση. Έτσι, έμεινε σε ακόμα ένα ντέρμπι χωρίς νίκη, τελειώνοντας τον πρώτο γύρο με δύο ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες απέναντι στους «μεγάλους» (ΑΕΚ, ΠΑΟ, Άρης, ΠΑΟΚ).

Το φινάλε έδειξε ότι ο Ολυμπιακός θέλει δουλεία σε τρεξίματα και αγωνιστική συμπεριφορά και η διακοπή για περίπου ένα μήνα, μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει. Αναμένεται να μικρύνει το ρόστερ με τουλάχιστον 7-8 αποχωρήσεις, ενώ θα κινηθεί και για την απόκτηση παικτών που θα βοηθήσουν άμεσα.

Ο Μίτσελ δήλωσε ότι πιστεύει στη βελτίωση και εντός του «ερυθρόλευκου» περιβάλλοντος πηγάζει ότι ακόμα βρίσκονται στη «μάχη» του τίτλου αφού ο στόχος που έχει ανατεθεί, είναι η μικρότερη διαφορά πριν την έναρξη των «play-off. Δύσκολη δοκιμασία για τον Ισπανό τεχνικό και τους παίκτες του, αφού θα χρειαστεί σερί νικών που μέχρι τώρα δυσκολεύεται να δημιουργηθεί.

Χρήστος Λόης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0