Football Talk

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 0-0: «Χ»αμένοι και οι δύο, έκαναν χαρούμενο τον Παναθηναϊκό!

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 0-0: «Χ»αμένοι και οι δύο, έκαναν χαρούμενο τον Παναθηναϊκό!
Σε ένα ματς που είχαν και οι δύο τις στιγμές τους, Ολυμπιακός και ΑΕΚ «κόλλησαν» στο μηδέν και έκαναν τον Παναθηναϊκό να... χαμογελάει. Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν την κατοχή και την υπεροχή αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν το πολυπόθητο γκολ ελέω Πασχαλάκη και αστοχίας. Αντίθετα, οι Πειραιώτες το βρήκαν στο 58' με τον Χάμες αλλά ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Σε ένα ντέρμπι που τα είχε όλα πέρα από γκολ (που μέτρησαν), Ολυμπιακός και ΑΕΚ έμειναν στην ισοπαλία (0-0) για τη 13η αγωνιστική της Super League, κάνοντας τον Παναθηναϊκό χαρούμενο. Πολύ καλύτερη στο πρώτο μέρος η «Ένωση», είχαν τις ευκαιρίες τους και οι δύο στο δεύτερο. Κάπως έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν αήττητοι για 16ο σερί ματς από την ΑΕΚ αλλά και από το -12 από την κορυφή, πριν τη διακοπή για το επερχόμενο Μουντιάλ του Κατάρ.

1ο Ημίχρονο

Με οκτώ λεπτά καθυστέρηση ξεκίνησε το μεγάλο παιχνίδι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ μιας και οι φίλοι των Πειραιωτών γέμισαν την ατμόσφαιρα με καπνογόνα και η ορατότητα ήταν κάτι παραπάνω από χαμηλή. Αυτό βέβαια δεν έδειξε να επηρεάζει ιδιαίτερα τις δύο ομάδες, οι οποίες προσπάθησαν να παίξουν ποδόσφαιρο. Η ένταση ήταν μεγάλη όπως και το πάθος, με τα συχνά αλλά δικαιολογημένα σφυρίγματα του Ναϊμπεργκ να φέρνουν εκατέρωθεν αντιδράσεις.
5731268.jpg

Έπρεπε να φτάσουμε στο 12’ για να καταγραφεί η πρώτη τελική προσπάθεια με καλές προϋποθέσεις. Όμως το σουτ που έπιασε ο Άμραμπατ εκτός περιοχής δεν ήταν ικανό να απειλήσει τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη με τη μπάλα να φεύγει άουτ.

Στο πρώτο τέταρτο του παιχνιδιού, η ΑΕΚ ήταν εκείνη που είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και τη μπάλα στα πόδια της και το γεγονός αυτό παραλίγο να το «εξαργυρώσει» και στην πράξη στο 16’. O Αραούχο έκλεψε τη μπάλα από τον Άβιλα, τροφοδότησε τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς και εκείνος με τη σειρά του πέρασε μία υπέροχη κάθετη πάσα στον Λιβάι Γκαρσία. Ο άσος από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο πρόλαβε τον Ντόι και τον Πασχαλάκη, έδωσε στη μπάλα πορεία προς το τέρμα αλλά αδύναμα και έτσι ο Παπασταθόπουλος έτρεξε και πρόλαβε να τη διώξει πριν αυτή περάσει τη γραμμή.

Στην αμέσως επόμενη φάση, ο Ολυμπιακός έβγαλε μία υποδειγματική αντεπίθεση με υπεραριθμία, ωστόσο η τελική πάσα που προσπάθησε να βγάλει ο Μασούρας κόπηκε την τελευταία στιγμή (17΄). Δύο λεπτά αργότερα ήταν και πάλι σειρά της «Ένωσης» να κάνει αισθητή την παρουσία της και να φτάσει μία «ανάσα« από το προβάδισμα. Ρότα και Γκατσίνοβις έπαιξαν ταχύτατα το ένα δύο, κρύβοντας τη μπάλα, με τον δεύτερο να βγάζει με «τακουνάκι« ανενόχλητο τον δεξιό Έλληνα μπακ, ο οποίος ωστόσο είδε τον Πασχαλάκη να τον σταματά με το πόδι.

Κάπου εκεί έπεσε και ο υψηλός ρυθμός του πρώτου εικοσάλεπτου, που άνηκε σχεδόν ολοκληρωτικά στο «δικέφαλο». Οι γηπεδούχοι κράτησαν λίγο περισσότερο τη μπάλα στα πόδια τους, πάγωσαν τη ροή του παιχνιδιού και το μομέντουμ όμως και πάλι η «Ένωση» ήταν αυτή που έφτασε πιο κοντά στο γκολ. Ο Εμβιλά στο 26’ γύρισε απρόσεκτά και αδύναμα τη μπάλα προς τα πίσω, ο Λιβάι Γκαρσία, που παραμόνευε, κινήθηκε προς αυτή αλλά ο «ερυθρόλευκος» πορτιέρο είχε καταλάβει γρήγορα τι πήγαινε να συμβεί και πρόλαβε τον ταχύτατο ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, διώχνοντας στα πλάγια με τα πόδια.

Οι επόμενες απειλές είχαν και εκείνες «κιτρινόμαυρη απόχρωση» με τον Λιβάι να αστοχεί από κοντά αλλά από δύσκολη γωνία (31’) και τον Άμραμπατ να βλέπει τον Πασχαλάκη να φωνάζει και πάλι «παρών» (33’). Κάθε φορά που οι φιλοξενούμενοι έπαιρναν τη μπάλα στα πόδια τους, ήταν «κίνδυνος θάνατος» στο ανοιχτό γήπεδο με τον άσο από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο να δημιουργεί πολλά προβλήματα στο πιο αργό, κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Πειραιωτών. Χαρακτηριστική η φάση του 36ου λεπτού, όταν ο Πινέδα πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, πέρασε στον Γκαρσία, ο οποίος συνεργάστηκε με τον εκπληκτικό στο πρώτο ημίχρονο Γκατσίνοβιτς που του πέρασε την κάθετη όμως εκείνος αστόχησε και πάλι.
5731392_1.jpg

Το πλάνο του Ματίας Αλμέιδα λειτούργησε στον απόλυτο βαθμό στο πρώτο ημίχρονο, με την ΑΕΚ να έχει και τις ευκαιρίες και την κατοχή, εξουδετερώνοντας σχεδόν απόλυτα τόσο τον Μπιέλ όσο και το Γιώργο Μασούρα. Ο Αργεντινός είχε πάρει πολύ υψηλό βαθμό στην… σκακιέρα των δύο προπονητών με το τρικ να γυρίζει ο Αραούχο πιο πίσω και να κερδίζει έναν ακόμα παίκτη στα χαφ. Αν οι παίκτες του ήταν πιο προσεκτικοί και δεν υπήρχε ο σταθερός για ένα ακόμα ματς, Αλέξανδρος Πασχαλάκης, τότε η «Ένωση» θα βρισκόταν μπροστά στο σκορ.


2ο Ημίχρονο

Ο Ολυμπιακός μπήκε πιο φουριόζος στην επανάληψη, μην επιτρέποντας στην ΑΕΚ να έχει συνεχώς τη μπάλα στην κατοχή της. Πίεζε περισσότερο, πιο ψηλά, με τους παίκτες του να έχουν πιο γρήγορη σκέψη συγκριτικά με το πρώτο ημίχρονο και αυτό μετουσιώθηκε σε δύο καλές τελικές.

Αρχικά, ο Γιώργος Μασούρας ήταν εκείνος που παρότι πήγε να χαλάσει μία επίθεση στο 48', επέμεινε, έκλεψε και με δεξί σουτ απείλησε όμως είδε τη μπάλα να φέυγει άουτ. Την ίδια κατάληξη είχε και η...βολίδα του Εμβιλά, δύο λεπτά αργότερα. Το δεύτερο μέρος κυλούσε σε πιο αργό ρυθμό με τους γηπεδούχους να είναι ανεβασμένοι και τον Χάμες να δείχνει σε μεγάλα κέφια. Στο 58' μάλιστα, ήρθε ως «τρέιλερ» από πίσω στην καρδιά της «κιτρινόμαυρης άμυνας και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα μετά από σέντρα του Μασούρα, γκολ που ακυρώθηκε όμως για οφσάιντ στον Έλληνα εξτρέμ. Η επίτευξη του τέρματος, το οποίο βέβαια δεν μέτρησε εν τέλει όπως είπαμε, έβαλε... φωτιά στο Γεώργιος Καραισκάκης, και ώς εκ τούτου ο Σουηδός διαιτητής διέκοψε το παιχνιδι για έξι λεπτά μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

Η διακοπή ως συνήθως δεν κάνει καλό στην ομάδα που έχει το μομέντουμ και η ΑΕΚ παραλίγο να το αποδείξει. Σε δύο ασυνεννοησίες της «ερυθρόλευκης» άμυνας, ο Λιβάι Γκαρσία (67') είχε και πάλι την ευκαιρία να δώσει το προβάδισμα στο «δικέφαλο» όμως για μία ακόμα φορά ο Πασχαλάκης έκανε ότι χρειάστηκε, είτε στο τετ α τετ από πλάγια θέση είτε προλαβαίνοντας το «δαιμόνιο» Γκαρσία.

Οι φάσεις αυτές «αφύπνισαν» την αρμάδα του Μίτσελ, που βγήκε και πάλι μπροστά και έχασε απίστευτη διπλή ευκαιρία Στο 73', ο Χουάνγκ γέμισε, ο Μπακαμπού έκανε την παράλληλη κεφαλιά πάσα αλλά ούτε ο Παπασταθόπουλος ούτε ο Εμβιλά κατόρθωσαν να κερδίσουν τον Αθανασιάδη από κοντά.
5731557.jpg
Οι τελευταίες ευκαιρίες άνηκαν στην ομάδα που έφτασε πιο κοντά στη νίκη με δύο στημένα. Αρχικά ο Μουκουντί από κοντά δεν μπόρεσε με καρφωτή κεφαλιά να νικήσει τον Πασχαλάκη για μία ακόμα φορά στο 88' ενώ στην αμέσως επόμενη φάση και από εκτέλεση κόρνερ, ο νεοεισελθόντας Φαν Βεερτ (89') πήρε την γυριστή κεφαλιά αλλά είδε τη μπάλα να φεύγει άουτ.

Στις καθυστερήσεις δεν υπήρχε αρκετός καθαρός χρόνος παιχνιδιού και παρά τα 9' που έδειξε ο Σουηδός, δεν έφτασε κάποια ομάδα κοντά στο γκολ.

Ο MVP
Σε ένα ματς που λήγει ισόπαλο χωρίς τέρματα, συνήθως οι πρωταγωνιστές είναι οι άμυνες. Αν η «Ένωση» είχε φύγει με το διπλό, τότε τον τίτλο του κορυφαίου θα έπαιρνε ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς ή ο Λιβάι Γκαρσία. Σε ένα 0-0 όμως τον πρώτο λόγο έχουν οι τερματοφύλακες και ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης φώναξε βροντερό «παρών» όπου χρειάστηκε.

Η φάση του Αγώνα
Θα μπορούσαν να ήταν παραπάνω από μία αλλά αφού πρέπει να διαλέξουε, τότε είναι αυτή του 67'. Ο Ολυμπιακός μπήκε μουδιασμένα μετά τη διακοπή, ο Λιβάι βγήκε τετ α τετ με τον Παχαλάκη από πλάγια θέση και ο Έλληνας γκολκίπερ τον νίκησε κατά κράτος.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ολυμπιακός (Μίτσελ): 
Πασχαλάκης, Άβιλα (89' Α. Καμαρά), Ντόι, Παπασταθόπουλος, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Χουάνγκ, Χάμες (89' Φορτούνης), Μασούρας (60' Γκάρι Ροντρίγκεζ), Μπιέλ (80' Βρουσάι), Μπακαμπού (80' Ελ Αραμπί).

ΑΕΚ (Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Βίντα, Μουκουντί, Μοχαμάντι, Ρότα,  Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς, Άμραμπατ (75' Φαν Βεερτ), Πινέδα (80' Μάνταλος), Αραούχο, Λιβάι Γκαρσία.

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0