Football Talk

Ολυμπιακός και γερμανικές ομάδες: Ο «εφιάλτης» της Μπάγερν, οι ιστορικές νύχτες και η κακή παράδοση των εκτός έδρας

Ολυμπιακός και γερμανικές ομάδες: Ο «εφιάλτης» της Μπάγερν, οι ιστορικές νύχτες και η κακή παράδοση των εκτός έδρας
Οι γερμανικές ομάδες δεν είναι εύκολος αντίπαλος για τον Ολυμπιακό και η Φράιμπουργκ είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί την παράδοση στις εκτός έδρας αναμετρήσεις. Το BN Sports σας υπενθυμίζει τις «ερυθρόλευκες» μάχες κόντρα στις γερμανικές ομάδες.
Σχετικά Άρθρα

17 Σεπτεμβρίου του 1980. Ο Ολυμπιακός έχει κληρωθεί στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών επί της Μπάγερν Μονάχου και θα είναι η πρώτη φορά που θα αντιμετωπίσει γερμανική ομάδα στην ιστορία του. Ο ενθουσιασμός μεγάλης, όμως η παρέα του Ρουμενίγκε, έδειξε αμέσως πως τα εμπόδια από εκείνη τη χώρα, μόνο εύκολα δεν είναι.

Ο διασυρμός με 4-2 μέσα στον Πειραιά και το 3-0 στη ρεβάνς του Μόναχο, ήταν η αρχή για ένα κακό σερί των «ερυθρολεύκων» στην Ευρώπη, απέναντι σε γερμανικές ομάδες. Βέβαια, ο ελληνικός σύλλογος έχει και… μεγάλες βραδιές απέναντι στους Γερμανούς. Από την 6άρα στη Λεβερκούζεν, μέχρι το τεράστιο διπλό της Βρέμης και από εκεί, στην 4άρα της Χέρτα και στην ήττα από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Το BN Sports προετοιμάζει το έδαφος πριν την μάχη του Ολυμπιακού κόντρα στη Φράιμπουργκ για την 5η αγωνιστική του Europa League.


Ο «εφιάλτης» που λέγεται… Μπάγερν Μονάχου

Λίγες ομάδες έχουν το απόλυτο των νικών απέναντι στον Ολυμπιακό στην Ευρώπη. Μία από αυτές, είναι η Μπάγερν Μονάχου, η οποία όχι απλά έχει το έξι στα έξι αλλά και 19-4 στο θέμα τερμάτων. Οι «Βαυαροί» είναι από τους δυσκολότερους αντιπάλους στην ιστορία της ελληνικής ομάδας, με την αφετηρία να είναι το 1980/81. Τότε ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός από τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με συνολικό σκορ 6-2 στα δύο ματς.

Από εκεί και πέρα, ξανασυναντήθηκαν τη σεζόν 2015/16, τους ομίλους του Champions League. Στην πρεμιέρα, στο «Γ. Καραϊσκάκης», η Μπάγερν Μονάχου έφυγε από τον Πειραιά με το επιβλητικό 3-0, ενώ στο Μόναχο, νίκησε εύκολα με 4-0. Ίδια ιστορία και το 2019/20, όπου ξανά σε ομίλους, οι «ερυθρόλευκοι» μέτρησαν πάλι δύο ήττες. Αυτή τη φορά, βέβαια, δυσκολότερα, καθώς έχασαν με 3-2 στον Πειραιά (προηγήθηκαν με τον Ελ Αραμπί) και με 2-0 στη Γερμανία.

Τα βράδια που γράφτηκε ιστορία!

Το βιβλίο ιστορία του Ολυμπιακού, έχει κάποιες «ολόχρυσες» σελίδες από μεγάλες νίκες στην Ευρώπη. Ουκ ολίγες, είχαν μέσα γερμανική ομάδα. Στον Πειραιά, η ελληνική ομάδα έχει τέσσερις μεγάλες νίκες απέναντι στους Γερμανούς, με αποκορύφωμα την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Ήταν η παρθενική νίκη των «ερυθρολεύκων» κόντρα σε γερμανική ομάδα και μάλιστα, με θρίαμβο.

Το σεζόν 2002/03, οι «ασπιρίνες» ήταν οι φιναλίστ της προηγούμενης σεζόν και ο Ολυμπιακός τις φιλοξενούσε για την πρεμιέρα του Champions League. Η ομάδα του Λεμονή ήταν καταιγιστική και με το επιβλητικό 6-2, έγραψε ιστορία και ξάφνιασε την Ευρώπη. Παρόμοια κατάσταση, ήταν και στο εντός έδρας ματς με την Βέρντερ Βρέμης. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κλειδώσει μία θέση στους «16» του Champions League χάρη τη νίκη με 3-0 και τον Ιεροκλή Στολτίδη να έχει δώσει ρεσιτάλ με δύο τέρματα. Τελευταία εντός έδρας νίκη, ήταν απέναντι στην Μπορούσια Ντόρτμουντ του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, το 2011/12.

 Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν πολύ ανώτερη των Γερμανών και επικράτησαν άνετα με 3-1 μέσα στον Πειραιά, γράφοντας ακόμα μία «χρυσή» σελίδα. Τέλος, για το UEFA Cup, το 2008/09, φιλοξένησε την Χέρτα στο «Γ. Καραϊσκάκης». Μπορεί ο ελληνικός σύλλογος να είχε δύο εκτός έδρας ήττες με Γαλατασαράι και Μέταλιστ αλλά είχε κερδίσει την Μπενφίκα με 5-1. Ο γερμανικός σύλλογος έγινε ακόμα ένα θύμα του, καθώς ο Ολυμπιακός πήρε το τρίποντο με το επιβλητικό 4-0.

Το «διπλό» στη Βρέμη

Σίγουρα, ένας από τους «σελιδοδείκτες» που έχουν μπει στην «ερυθρόλευκη» ιστορία, είναι αναμφίβολα αυτός της Βρέμης, το 2007/08. Ο Ολυμπιακός, με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο του, είχε πάρει τον βαθμό της ισοπαλίας κόντρα στη Λάτσιο στην πρεμιέρα των ομίλων και φιλοξενούταν από την Βέρντερ Βρέμης για την 2η αγωνιστική. Ο γερμανικός σύλλογος είχε κατακτήσει το κύπελλο Γερμανίας την περασμένη σεζόν, είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του UEFA Cup και είχε τερματίσει 3ος στην Bundesliga.

Ο δείκτης δυσκολίας ήταν υψηλός. Από την αρχή, ο Ολυμπιακός πιέστηκε αρκετά και η Βέρντερ είχε πάρει το πάνω χέρι. Ο Ούγκο Αλμέιδα έβαλε μπροστά στο σκορ τους Γερμανούς στο 32ο λεπτό και φάνηκε το έργο των «ερυθρολεύκων» να δυσκολεύει αρκετά. Μέχρι το 72’. Από εκείνη την στιγμή, οι φιλοξενούμενοι έκαναν το ακατόρθωτο, καθώς έφεραν τούμπα το ματς. Η γκολάρα του Χρήστου Πατσατσόγλου διαδέχθηκε την ισοφάριση του Ιεροκλή Στολτίδη και ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς ολοκλήρωσε την θρίαμβο με 3-1. Αυτό ήταν και ο οδηγός για την πρόκριση στους «16».

Το αρνητικό του εκτός έδρας

Φυσικά, η Φράιμπουργκ έχει την παράδοση με το μέρος της, όσον αφορά τα ματς του Ολυμπιακό επί γερμανικό έδαφος. Συγκεκριμένα, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν οκτώ ήττες σε εννιά αγώνες (!) στην Γερμανία, με το ματς της Βρέμης να είναι το μοναδικό διπλό στο ενεργητικό τους. Έπειτα, εκτός από τις τρεις ήττες από την Μπάγερν Μονάχου, έχει ηττηθεί από Αμβούργο (1-0), Μπάγερ Λεβερκούζεν (2-0), Μπορούσια Ντόρτμουντ (1-0) και Σάλκε (1-0) και την περσινή σεζόν από την Άιντραχτ (3-1).

Φυσικά, αυτά τα δεδομένα, γέρνουν αρκετά τη ζυγαριά προς το μέρος των γηπεδούχων. Μάλιστα, ο Ολυμπιακός όχι απλά δεν έχει κερδίσει στην Γερμανία, αλλά μέχρι το περσινό γκολ στην Φρανκφούρτη δεν είχε σκοράρει ούτε ένα στις ήττες του. Αντίθετα, έχει δεχθεί 17 γκολ σε αυτά τα οκτώ ματς ενώ είχε παραβιαστεί και μία φορά η εστία του επί της Βέρντερ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού:

1980/81: Ολυμπιακός – Μπάγερν Μονάχου 2-4 (Πρώτος γύρος Κυπέλλου Πρωταθλητριών)

1980/81: Μπάγερν Μονάχου – Ολυμπιακός 3-0 (Πρώτος γύρος Κυπέλλου Πρωταθλητριών)

1982/83: Αμβούργο – Ολυμπιακός 1-0 (Φάση των «16» Κυπέλλου Πρωταθλητριών)

1982/83: Ολυμπιακός – Αμβούργο 0-4 (Φάση των «16» Κυπέλλου Πρωταθλητριών)

2002/03: Ολυμπιακός – Μπάγερ Λεβερκούζεν 6-2 (Όμιλοι Champions League)

2002/03: Μπάγερ Λεβερκούζεν – Ολυμπιακός 2-0 (Όμιλοι Champions League)

2007/08: Βέρντερ Βρέμης – Ολυμπιακός 1-3 (Όμιλοι Champions League)

2007/08: Ολυμπιακός – Βέρντερ Βρέμης 3-0 (Όμιλοι Champions League)

2011/12: Ολυμπιακός – Μπορούσια Ντόρτμουντ 3-1 (Όμιλοι Champions League)

2011/12: Μπορούσια Ντόρτμουντ – Ολυμπιακός 1-0 (Όμιλοι Champions League)

2012/13: Ολυμπιακός – Σάλκε 1-2 (Όμιλοι Champions League)

2012/13: Σάλκε – Ολυμπιακός 1-0 (Όμιλοι Champions League)

2015/16: Ολυμπιακός – Μπάγερν Μονάχου 0-3 (Όμιλοι Champions League)

2015/16: Μπάγερν Μονάχου – Ολυμπιακός 4-0 (Όμιλοι Champions League)

2019/20: Ολυμπιακός – Μπάγερν Μονάχου 2-3 (Όμιλοι Champions League)

2019/20: Μπάγερν Μονάχου – Ολυμπιακός 2-0 (Όμιλοι Champions League)

2021/22: Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Ολυμπιακός 3-1 (Όμιλοι Europa League)

2021/22: Ολυμπιακός - Άιντραχτ Φρανκφούρτης  1-2 (Όμιλοι Europa League)


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0