Football Talk

Ναντ: Οι Έλληνες έχουν… προηγούμενα μαζί της! (video)

Ναντ: Οι Έλληνες έχουν… προηγούμενα μαζί της! (video)

Στο δρόμου του Ολυμπιακού θα βρεθεί η Ναντ στο πλαίσιο του 7ου ομίλου του Europa League, με τις δυο ομάδες να συναντιούνται για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Παρόλα αυτά, το BN Sports, συνεπές στη «φύση» του, σκάλισε τις προηγούμενες αναμετρήσεις ελληνικών ομάδων με την Κυπελλούχο Γαλλίας και τα συναισθήματα είναι… ανάμεικτα.

Σχετικά Άρθρα

Τρεις «κυρίες» επεφύλασσε η κλήρωση της Παρασκευής (26/8) στον Ολυμπιακό για τους ομίλους του Europa League (Κάραμπαγκ, Φράιμπουργκ, Ναντ), με τα «καναρίνια» να προκύπουν από το τελευταίο γκρουπ δυναμικότητας. Και μπορεί οι δυο τους να μην έχουν αναμετρηθεί ποτέ άλλοτε σε επίσημο ματς, όμως έχουν ένα κοινό «σημείο σύνδεσης» και αυτό ακούει στο όνομα του Κριστιάν Καρεμπέ, ο οποίος έζησε μια πενταετία εκεί στην «ανατολή» της καριέρας του. Παρά ταύτα, η ομώνυμη ομάδα της Νάντης είναι γνώριμη στον ελληνικό φίλαθλο κόσμο και για άλλο λόγο, περισσότερο αγωνιστικό.

Το BN Sports γυρίζει το χρόνο πίσω στη δεκαετία του 90’, τότε που η οκτάκις πρωταθλήτρια Γαλλίας είχε αρχικώς βρεθεί στον ίδιο όμιλο με τον Παναθηναϊκό για το Champions League (1995) και τέσσερα χρόνια αργότερα «πάτησε» ξανά την Αθήνα για να παίξει κόντρα στον Ιωνικό.

Παναθηναϊκός: Τα ευχάριστα απομνημονεύματα και η χιονοθύελλα της Νάντης!

Στο άκουσμα της είδησης πως ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με τη Ναντ, σίγουρα αυτοί που χάρηκαν περισσότερο απ’ όλους ήταν οι φίλοι του «αιώνιου» αντιπάλου. Και αυτό διότι η γαλλική ομάδα ξυπνά ευχάριστες αναμνήσεις στους «πρασίνους».

Ο Παναθηναικός, ως πρωταθλητής Ελλάδας είχε προκριθεί απευθείας στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης για τη σεζόν 1995-96 και η κληρωτίδα τον έφερε αντιμέτωπο με την Πόρτο, την Άαλμποργκ και τη Ναντ. Η γαλλική ομάδα δεν ήταν σε καμία περίπτωση αμελητέα ποσότητα και αυτό φάνηκε περισσότερο στον αγώνα του χιονισμένου Λα Μποζουάρ.

Στα τέλη του Σεπτέμβρη, το «τριφύλλι» υποδέχτηκε την ομάδα του Κλοντ Μακελελέ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και φρόντισε να της δείξει από το πρώτο ημίχρονο ποιος είναι το «αφεντικό». Με δυο γκολ του Κριστόφ Βαζέχα και ένα του Γιώργου Γεωργιάδη, οι «πράσινοι» πήραν μία άνετη νίκη (3-1) στη δεύτερη «στροφή» του πρώτου ομίλου και ταυτόχρονα το πρώτο τους τρίποντο.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου και για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, ο Παναθηναικός ταξίδεψε στη χιονισμένη Νάντη με σκοπό να μην ηττηθεί και τα κατάφερε. Με έναν εκπληκτικό Γιάννη Καλλιτζάκη να σταματά δυο φορές τη μπάλα με αυτοθυσία πάνω στη γραμμή, η ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα έφυγε με τη «λευκή ισοπαλία», κυριολεκτικά και μεταφορικά, και προκρίθηκε ως πρωτοπόρος στα προημιτελικά.

Ωστόσο ο βαθμός αυτός βοήθησε και τη Ναντ, η οποία τον ακολούθησε στην 8άδα. Η πορεία τους δεν ήταν γραφτό να σταματήσει στις Λέγκια Βαρσοβίας (συνολικό σκορ 3-0 υπέρ του Παναθηναϊκού) και Σπαρτάκ Μόσχας (συνολικό σκορ 4-2) αντίστοιχα και προέλαυσαν για τον τελικό της Ρώμης. Στο τελευταίο εμπόδιο όμως «σκόνταψαν», με τον Άγιαξ να παίρνει εκκωφαντικό «διπλό» στην Αθήνα (3-0) χάρη στον αντιστάρ Φινλανδό του, Γιάρι Λίτμνανεν και να «σβήνει» τη νίκη (1-0) των πρασίνων στην Ολλανδία. Η Γιουβέντους ήταν εκείνη που έβαλε «στοπ» στα όνειρα της Ναντ.



Ιωνικός: Η δύσκολη αποστολή της ευρωπαϊκού ντεμπούτου!

Τέσσερα χρόνια αργότερα (1999-00) και λίγο πριν η γαλλική ομάδα αρχίσει να χάνει σιγά σιγά τη «λάμψη» της (ξαναβγήκε στην Ευρώπη φέτος μετά από 21 χρόνια), επισκέφθηκε ξανά τον τόπο μας. Αυτή τη φορά στο «διάβα» της βρέθηκε ο Ιωνικός του αείμνηστου Νίκου Κανελλάκη, ο οποίος είχε γιγαντώσει το σύλλογο. Ο σύλλογος της Νίκαιας είχε εντυπωσιάσει τους πάντες την περασμένη σεζόν, τερματίζοντας στην 5η θέση της βαθμολογίας με 60 (!) βαθμούς και πάνω από τον Άρη, εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του, και τελευταία, τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA τα πράγματα ήταν εξ΄αρχής πολύ δύσκολα για τους Νικαιώτες και έγιναν ακόμα δυσκολότερα μετά την κλήρωση και πόσο δε μάλλον μετά τη λήξη του πρώτου αγώνα. Ο Ιωνικός είχε κατορθώσει να φανεί ανταγωνιστικός για ένα ημίχρονο κρατώντας του έμπειρους αντιπάλους του στο «μηδέν», όμως ήταν να μην γίνει η αρχή. Η Ναντ έστειλε τρεις φορές τη μπάλα στα δίχτυα του ΟΑΚΑ, με το Γιάννη Δημητριάδη να πετυχαίνει στο 90’ το γκολ της τιμής. Το μοναδικό στην ευρωπαϊκή ιστορία συλλόγου.

24604.jpg
Η ρεβάνς της Γαλλίας δύο εβδομάδες αργότερα είχε ουσιαστικά διαδικαστικό χαρακτήρα. Η ομάδα της Νεάπολης είχε ήδη κάνει την υπέρβαση, παίρνοντας το ευρωπαϊκό εισιτήριο και το να περνούσε τη Ναντ, θα ήταν πέρα για πέρα άθλος. Οι γηπεδούχοι κέρδισαν για δεύτερη φορά (1-0) και η αρμάδα του Κώστα Πολυχρονίου αποχαιρέτησε με το κεφάλι ψηλά.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0