Football Talk

Super Lig Τουρκίας: Μεγαλώνει και πληθαίνει η ελληνική παροικία με Χαρίση! (video)

Super Lig Τουρκίας: Μεγαλώνει και πληθαίνει η ελληνική παροικία με Χαρίση! (video)

Ο Χάρης Χαρίσης πήρε το δρόμο για γειτονικές «πολιτείες», με την παρουσία των Ελλήνων στο τουρκικό πρωτάθλημα να γίνεται ακόμα πιο έντονη.

«Ο επιμένων νικά» λένε και η Σίβασπορ έρχεται να επιβεβαιώσει τη φράση. Από την αρχή είχε δείξει πόσο πολύ επιθυμούσε να προσθέσει το Χάρη Χαρίση στο ρόστερ της και ποτέ δεν τα παράτησε. Παρά τις συνεχείς «κλειστές πόρτες» που βρήκε από τον Ατρόμητο, λόγω της οικονομικής προσφοράς στην αρχή και έπειτα του τρόπου καταβολής του ποσού. Τον ήθελε, τον διεκδίκησε, έκαμψε τις όποιες αντιστάσεις των Περιστεριωτών, μιας και το συμβόλαιό του ολοκληρωνόταν το επόμενο καλοκαίρι και όπως φαίνεται θα τον κάνει δικό της.

Ο 27χρονος όμως Γιαννιώτης δεν είναι ο μόνος Έλληνας που θα αγωνίζεται από τη νέα σεζόν στην τουρκική Super Lig. Κάθε άλλο μάλιστα. ‘Ήδη επτά συμπατριώτες μας έχουν μεταναστεύσει ποδοσφαιρικά στη γειτονική χώρα, με τους Μπακασέτα, Κίτσιου και Σιώπη να «σέρνουν το χορό» των συμμετοχών. Το BN Sports εστιάζει στον νεοφερμένο της παρέας, Χαρίση και στο έντονο ελληνικό στοιχείο που θα συναντήσει στα τουρκικά γήπεδα.

Ο μονόδρομος του ΠΑΟΚ και τα πρώτα δείγματα

Όπως συμβαίνει συχνά με τους Βορειοελλαδίτες νεαρούς που ξεχωρίζουν, γίνεται το «παιδομάζωμα» κατά κόρον από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος φροντίζει να συλλέγει ότι καλύτερο κυκλοφορεί. Γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα και από τις επιτυχίες των μικρών, ηλικιακά, ομάδων του «δικεφάλου». Όπερ και εγένετο με το Χαρίση.
httpwww.thestival.grmediak2itemscache9d61636e26696d4f3a5e2ac82bde38da_XL.jpg

Έπειτα από μία γεμάτη σεζόν με τον «Άγιαξ της Ηπείρου» το 2014-15, οι «ασπρόμαυροι» τον έκαναν κάτοικο Τούμπας, πιστεύοντας στο ταλέντο του. Και η αλήθεια είναι ότι η πρώτη του σεζόν στη Θεσσαλονίκη εξελίχθηκε πολύ καλά. Παρά τα προβλήματα με κάποιους τραυματισμούς που αντιμετώπισε, κατάφερε να δικαιώσει τους ανθρώπους της ομάδας που τον πίστεψαν. Μάλιστα, αναδείχθηκε ως ο καλύτερος νεαρός παίκτης του ΠΑΟΚ, διάκριση που έλαβε από τους συμπαίκτες του, μετρώντας 23 συμμετοχές και 1630 λεπτά. Ακόμα πέτυχε δυο γκολ, μοιράζοντας και τρεις ασίστ. Εντυπωσιακή αν μη τι άλλο η συνεισφορά του και εικόνα του για πρωτοεμφανιζόμενο σε αυτό το επίπεδο.

Η φυγή, η εμπειρία στο Βέλγιο και το come-back

Η συνέχεια όμως δεν ήταν η αναμενόμενη. Ο «δικέφαλος» έφερε στη θέση του τους Σάκχοφ και Κάνιας για να πλαισιώσουν τον Τσίμιροτ, στην προσπάθειά που έκαναν να ενισχυθούν. Αυτό ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα τον «παροπλισμό» του νεαρού Γιαννιώτη που από βασικό «γρανάζι», είδε το χρόνο του να περιορίζεται αισθητά στο μισό.

Οι δυο επόμενες χρονιές τον βρήκαν στο Βέλγιο. Αρχικά στη Σεντ Τρούιτεν που ήταν βασικός «πυλώνας» στο πρώτο κομμάτι της σεζόν και έπειτα (2018-19) στην Κορτράικ. Ο Χαρίσης απέκτησε πολύτιμες παραστάσεις από το εξωτερικό και το καλοκαίρι του 2019 ήρθε η ώρα του επαναπατρισμού του, για χάρη του Ατρομήτου.
χαρίσης_σιντ_τρούιντεν.jpg

Στο Περιστέρι ξαναβρήκε το πολύ καλό του εαυτό. Αγαπήθηκε και αγάπησε την ομάδα των δυτικών προαστίων, όντας ο παίκτης που «κουβάλησε» περισσότερο από τον καθένα τη μεσαία γραμμή του Ατρομήτου αυτή την τριετία και άνοιξε εκ νέου τους «ορίζοντες» για το εξωτερικό.
FXKx-vSXgAIB1Sn_1.jpg

Η νέα πρόκληση εκτός των συνόρων σε μία Τουρκία made in Greece

Κάτι παραπάνω από δέκα χρόνια πάνε από την πρώτη μετακίνηση Έλληνα στο τουρκικό πρωτάθλημα. Και αυτός δεν ήταν άλλος από το Φάνη Γκέκα, το Λαρισαίο επιθετικό ο οποίος μάλιστα «ρίζωσε» στη γειτονική χώρα, στη «δύση» της καριέρας του.

Ακολούθησαν και άλλοι που έγραψαν ένα σύντομο ή μη (Τζαβέλλας) πέρασμα από εκεί, μέχρι να έρθουν και οι ομαδικές διακρίσεις. Οι Τάσος Μπακασέτας και Μανώλης Σιώπης έχουν βρει την «Ιθάκη» τους στην Τραπεζούντα και η ομάδα της πόλης στα πρόσωπά τους, δυο απαραίτητα «κομμάτια του παζλ». Πανηγύρισαν το πρωτάθλημα της περασμένης σεζόν και τον πρώτο τίτλο της χρονιάς για φέτος (Σούπερ Καπ), όντας οι σπουδαιότεροι πρεσβευτές του ελληνικού ποδοσφαίρου στην τουρκική χώρα.

Πέρα όμως από τους «Διόσκουρους» της Τράμπζονσπορ, ο Χαρίσης θα συναντήσει στη Super Lig άλλους πέντε «γαλανόλευκους». Στέλιος Κίτσιου, Δημήτρης Πέλκας και Δημήτρης Κολοβέτσιος συνεχίζουν την παράδοση των τελευταίων ετών ενώ σε αυτούς ήρθε να προστεθεί στις αρχές του φετινού καλοκαιριού και ο Τάσος Χατζηγιάννης, ο οποίος αποκτήθηκε από την Ανκαραγκιουτσού. Φυσικά υπάρχει και ο τρίτος Δημήτρης της παρέας, ο κυπελλούχος Γούτας, ο οποίος και θα αποτελέσει εκ νέου συμπαίκτης του Χαρίση μετά από ένα χρόνο και τη συνύπαρξή τους στο Περιστέρι (2019-2021).
2195414-750x430_1.jpg

Συνεπώς, ο ποδοσφαιρικός ελληνισμός της Τουρκίας ολοένα και αυξάνεται, όντας πλέον θελκτικός και αρκετά πιθανός προορισμός, βάσει κινητικότητας των τελευταίων ετών.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0