Football Talk

ΑΕΚ: Το υπερόπλο Λιβάι Γκαρσία και πώς να το εκμεταλλευτεί καλύτερα (video)

ΑΕΚ: Το υπερόπλο Λιβάι Γκαρσία και πώς να το εκμεταλλευτεί καλύτερα (video)
Η ΑΕΚ έχει στο ρόστερ της έναν παίκτη με φανταστικά ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά, όμως με βάση του ταλέντου του και των προσόντων του μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα  και οι τρόποι για να συμβεί αυτό είναι δύο…

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Το καλοκαίρι του 2020 η ΑΕΚ επένδυσε και αγόρασε το μεγαλύτερο ποσοστό του Λιβάι Γκαρσία από την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Έβαλε στη μηχανή της ένα… υπερόπλο. Έναν εξτρέμ δυνατό, πολύ γρήγορο, με φανταστικό άλμα. Το Σάββατο (20/11) ο Λιβάι κλείνει τα 24 χρόνια του. Έχει ποδοσφαιρικό μέλλον μπροστά του. Και το κυριότερο; Έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης… Ο Γκαρσία είναι ένας σπουδαίος παίκτης και τα χαρακτηριστικά του έχουν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη. Δεν είναι άδικοι όσοι θεωρούν πως μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα στην ΑΕΚ γενικότερα, βελτιώνοντας πράγματα στο παιχνίδι του και σε προσωπικό επίπεδο. Για να υπάρξει εξέλιξη με τον Γκαρσία να βελτιώνεται προσωπικά και την ΑΕΚ να παίρνει περισσότερα απ’ αυτόν πρέπει να συμβούν δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι να αρχίσει η ίδια η ΑΕΚ μέσα από το παιχνίδι της να τον εκμεταλλεύεται περισσότερο. Πέρυσι η χρονιά ήταν άκρως απογοητευτική και δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Αντίθετα ο Λιβάι Γκαρσία ήταν μία όαση στο παιχνίδι της Ένωσης. Φέτος, υπάρχουν περισσότερες λύσεις μεσοεπιθετικά. Δεν υπάρχει το… σχέδιο: «Πετάμε την μπάλα στον Λιβάι και ό,τι κάνει». Μέσα από τη δουλειά, τον χρόνο και το σχέδιο του Γιαννίκη μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύνολο δυνατό, που θα παίρνει περισσότερα πράγματα (και)  από τον Λιβάι. Το μυστικό είναι να καταφέρει η ΑΕΚ τακτικά να δίνει χώρο στον Γκαρσία να κάνει τα… δικά του τρέχοντας είτε με τη μπάλα στο χώρο, είτε χωρίς αυτήν, προκειμένου να τη δέχεται σε θέσεις βολής ή ασίστ.

Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να βελτιώσει ο ίδιος ο Γκαρσία κάποια πράγματα στο παιχνίδι του. Σχεδόν σε όλα τα ματς ο Λιβάι παίζει ως δεξί εξτρέμ. Οι αντίπαλοι τον έχουν μάθει πλέον και ντουμπλάρουν τα μαρκαρίσματά τους, κλείνοντάς του το αριστερό πόδι και την παράλληλη κίνηση. Παίζοντας ως δεξιός επιθετικός και με την ταχυδύναμη που έχει ο Λιβάι είτε θα περάσει τον αντίπαλο και θα πατήσει περιοχή ώστε να γυρίσει τη μπάλα στο πέναλτι, είτε να εκτελέσει. Εύλογα πρέπει να δουλέψει κι άλλο το δεξί του πόδι, για καλύτερες πάσες με αυτό ή τελειώματα στην απέναντι γωνία. Ένα άλλο κομμάτι που πρέπει να δουλέψει είναι το μακρινό σουτ. Γενικά η ΑΕΚ έχει θέμα στα μακρινά σουτ. Δεν απειλούν έξω από την περιοχή οι παίκτες της στο βαθμό που μπορούν και τους επιτρέπεται. Ο Λιβάι πρέπει να βελτιωθεί κι εκεί, όπως φυσικά και συνολικά τα τελειώματά του εντός κι εκτός περιοχής, είτε με το αριστερό είτε με το δεξί πόδι.

Το κάτι διαφορετικό…

Σίγουρα πιο άνετα στο γήπεδο ο Λιβάι Γκαρσία νιώθει παίζοντας ως δεξί εξτρέμ. Δεν θα ήταν όμως τρομερό… πείραμα αν τον δούμε και αριστερά. Φυσικά από εκεί είναι ο Τσούμπερ που κάνει τη διαφορά, όμως ο Λιβάι μπορεί να φτιάξει περισσότερα γκολ στους συμπαίκτες του και να εκτελεί καλύτερα μέσα από την περιοχή χωρίς να παίζει με αντίθετο πόδι… Δεν έχουμε δει ως τώρα φέτος αυτή τη διαφορετικότητα κι αν μη τι άλλο θα είχε ενδιαφέρον.

Τα νούμερά του

Για να γίνουν ακόμη περισσότερο σαφές τα παραπάνω και την βελτίωση που χρειάζεται ο Λιβάι Γκαρσία με τη μπάλα στα πόδια, αξίζει να ρίξουμε μία ματιά στους αριθμούς του ως τώρα. Ο 24χρονος εξτρέμ από το Τρινιντάντ έχει παίξει σε 10 αγώνες (8 πρωταθλήματος και τα δυο με τη Βελέζ). Στους 8 αγώνες πρωταθλήματος έχει πετύχει δυο γκολ κι αυτά με κεφαλιές (πηδώντας στο… θεό!), ενώ έχει δώσει μόλις μία ασίστ. Πέρυσι, έπαιξε σε 35 ματς με την ΑΕΚ σε όλες τις διοργανώσεις πετυχαίνοντας έξι γκολ και δίνοντας επτά ασίστ.

Συνοψίζοντας: Η ΑΕΚ έχει ένα υπερόπλο στη φαρέτρα της, όπως είναι ο Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλά περισσότερα πράγματα στο οργανωτικό και δημιουργικό κομμάτι της ομάδας.  Αυτά τα πράγματα θα τα δώσει αν βελτιώσει στοιχεία στο παιχνίδι του κι αν η ΑΕΚ βρει τακτικά τους τρόπους να μην του δίνει τη μπάλα όταν είναι κλεισμένος από δύο και τρεις αντιπάλους. Ο Γκαρσία θέλει χώρο για να δημιουργήσει. Στα ματς της Ελλάδα δύσκολα τον βρίσκει. Άρα επιβάλλεται να δουλέψει περισσότερο τα τελειώματά του εντός κι εκτός περιοχής και φυσικά να βελτιωθεί όταν έχει τη μπάλα στο δεξί.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0