Football Talk

Η νέα γενιά των Αμερικανών καταλαμβάνει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Η νέα γενιά των Αμερικανών καταλαμβάνει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο
Η νέα φουρνιά των «Γιάνκηδων» είναι ικανή να οδηγήσει πιο ψηλά από ποτέ την εθνική ομάδα.
Το γεγονός πως η εθνική ομάδα των ΗΠΑ δεν κατάφερε να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στην Ρωσία αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα. Ήταν η πρώτη φορά που δεν εξασφάλισαν το εισιτήριο τους για την τελική φάση της διοργάνωσης από το 1986 και το Μεξικό. Τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει αρκετά από τότε, με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Γκρεγκ Μπερχάλτερ να έχει πλέον αρκετά νέα πρόσωπα με πλούσιο ταλέντο. Οι ίδιοι καλούνται να σηκώσουν από νεαρή ηλικία το βαρύ φορτίο που έχουν αφήσει πίσω τους οι Κλιντ Ντέμπσεϊ, Λάντον Ντόνοβαν και Τιμ Χάουαρντ, με στόχο να οδηγήσουν ξανά σε μία μεγάλη διοργάνωση την ομάδα.

 
Κρίστιαν Πούλισικ
 
Pulisic_1.jpg

Ο «Κάπτεν Αμέρικα», όπως είναι το παρατσούκλι που του έδωσαν, έδειξα από την πρώτη στιγμή το πλούσιο ταλέντο του. Αρκετό ώστε να προχωρήσει η Ντόρτμουντ στην απόκτηση του τον Φεβρουάριο του 2015, όταν εκείνος ήταν ακόμη 16 ετών. Από τον Φεβρουάριο του 2016 άρχισε να έχει ενεργό ρόλο στο ρόστερ, με τον Τόμας Τούχελ να του δείχνει εμπιστοσύνη. Την σεζόν 2016-17 είδε τον χρόνο συμμετοχής του να «εκτοξεύεται», τελειώνοντας την σεζόν με 43 αγώνες και πέντε γκολ.
 
Ο ίδιος φάνηκε να κερδίζει σταθερά έδαφος στον σύλλογο, ωστόσο η άφιξη και η άνοδος του Τζέιντον Σάντσο το 2017 έβαλε «φρένο» στον χρόνο συμμετοχής του. Τελικά δεν άργησε να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του, με την Τσέλσι να τον αποκτά τον Ιανουάριο του 2019 για 58 εκατομμύρια λίρες, με την προϋπόθεση να ενσωματωθεί στους «μπλε» μετά το τέλος της σεζόν. Εκεί μέχρι και σήμερα έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα με τραυματισμούς, ωστόσο έχει καταφέρει να δείξει δείγματα του ταλέντου του. Η άφιξη του Τούχελ στον σύλλογο φαίνεται να τον έχει «αναζωογονήσει», με τον 22χρονο να ανεβάζει και πάλι στροφές. 
 
 
Σερζίνο Ντεστ

Dest.jpg
 
Ο νεαρός αμυντικός ήταν άλλος ένας ο οποίος τράβηξε απάνω του τα βλέμματα από νωρίς. Το 2012 έγινε μέρος της περίφημης ακαδημίας του Άγιαξ, ξεκίνησε την καριέρα του ως επιθετικός, ωστόσο τελικά ξεκίνησε να αγωνίζεται σε ολόκληρη την δεξιά πλευρά. Την σεζόν 2019-20 ο Έρικ Τεν Χαγκ του έδωσε μία θέση στην πρώτη ομάδα, την οποία ο ίδιος άρπαξε από τα «μαλλιά», καταγράφοντας συνολικά 35 αγώνες με 2 γκολ.
 
Μπάγερν Μονάχου και Μπαρτσελόνα έδωσαν μάχη για την απόκτηση του, με τους «μπλαουγκράνα» να αποκτούν τον 20χρονο για 21 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ρόναλντ Κούμαν του έδωσε από την αρχή φανέλα βασικού, έχοντας ήδη σημειώσει 38 συμμετοχές, μαζί με 3 γκολ και μία ασίστ.
 
 
Τζιοβάνι Ρέινα

Dortmund's Giovanni Reyna celebrates after scoring his side's opening goal during the German Soccer Cup semifinal match between Borussia Dortmund and Holstein Kiel in Dortmund, Germany, Saturday, May 1, 2021. (AP Photo/Martin Meissner, Pool)
 
Η Ντόρτμουντ δεν άργησε να βρει τον επόμενο της Αμερικανό, αυτή την φορά στο πρόσωπο του 17χρονου τότε Τζίο Ρέινα. Με πλούσιο ποδοσφαιρικό υπόβαθρο, καθώς ο πατέρας του Κλαούντιο Ρέινα έγραψε την δική του ιστορία με την εθνική ομάδα, σημειώνοντας 116 συμμετοχές, ενώ η μητέρα του, Ντανιέλ Ίγκαν, υπήρξε διεθνής με την Εθνική γυναικών. Το 2015 εντάχθηκε στις ακαδημίες της Νιου Γιορκ Σίτι και το 2019 συνέχισε σε αυτές των Βεστφαλών.
 
Από την πρώτη στιγμή ο Λουσιέν Φαβρ έριξε τον Αμερικανό μεσοεπιθετικό στα βαθιά, σημειώνοντας 18 συμμετοχές την περσινή σεζόν, πετυχαίνοντας ένα γκολ. Φέτος ο 18χρονος έχει σημαντικότερο ρόλο στον σύλλογο, έχοντας αγωνιστεί σε 39 αγώνες, εκ τω οποίων τους 25 ως βασικός, με συνολικό απολογισμό 5 γκολ και 8 ασίστ. Ο ίδιος δεν φαίνεται να χάνει χρόνο ούτε σε εθνικό επίπεδο, έχοντας ήδη 2 γκολ σε 4 συμμετοχές.
 
 
Γουέστον ΜακΚένι

Juventus' American midfielder Weston McKennie warms up prior to the Italian Serie A football match Juventus vs Sampdoria on September 20, 2020 at the Juventus stadium in Turin. (Photo by Miguel MEDINA / AFP) (Photo by MIGUEL MEDINA/AFP via Getty Images)
 
Ο 22χρονος είναι ένας από τους πιο «έμπειρους» του γκρουπ, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Το 2016 έγινε μέλος της ακαδημίας της Σάλκε, μετά από μία επταετία στο Ντάλας. Στους «βασιλικούς μπλε» εξελίχθηκε σε σημαντικό γρανάζι στο χώρο του κέντρου, με αποκορύφωμα τη σεζόν 2019-20, με συγκομιδή 32 συμμετοχές και 3 γκολ.
 
Οι εμφανίσεις του τράβηξαν το ενδιαφέρον της Γιουβέντους, η οποία τον απέκτησε ως δανεικό μέχρι το τέλος της σεζόν, με οψιόν αγοράς. Εκεί έχει κερδίσει φανέλα βασικού στην ομάδα του Αντρέα Πίρλο, ενώ με τα 6 γκολ και 2 ασίστ σε 38 αγώνες «ανάγκασε» τον σύλλογο να τον αγοράσει. Η Γιουβέντους κατέβαλε το ποσό των 18.5 εκατομμυρίων ευρώ, συν 6.5 σε μπόνους, με τον ΜακΚένι να υπογράφει τετραετές συμβόλαιο.
 
 
Τίμοθι Γουέα

Weah.jpg
 
Ο 21χρονος επιθετικός έχει σπουδαίο ποδοσφαιρικό υπόβαθρο, καθώς είναι γιος του Τζορτζ Γουέα, του πρώτου Αφρικανού που κέρδισε την «Χρυσή Μπάλα». Έχοντας γεννηθεί στις ΗΠΑ εκεί ξεκίνησε την καριέρα του, προτού ενταχθεί στις ακαδημίες της Παρί Σεν Ζερμέν το 2014. Το 2017 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τον σύλλογο, ενώ στις 3 Μαρτίου του 2018 έκανε το ντεμπούτο του απέναντι στην Τρουά για το πρωτάθλημα. Την επόμενη χρονιά τον Ιανουάριο δόθηκε δανεικός στην Σέλτικ για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του, ωστόσο αποχώρησε τον Μάιο.
 
Η Λιλ τον απέκτησε τον Ιούλιο από την Παρί για 10 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο έχασε σχεδόν ολόκληρη την σεζόν λόγω των τραυματισμών. Ωστόσο ήταν έτοιμος στον δεύτερο αγώνα της φετινής σεζόν, όταν και επέστρεψε μετά από σχεδόν ένα χρόνο, ως αλλαγή απέναντι στην Ρεμ. Η παρουσία του Μπουράκ Γιλμάζ στην κορυφή της επίθεσης τον έχει περιορίσει στον πάγκο και στα άκρα της επίθεσης, ωστόσο τα 5 γκολ σε 36 αγώνες είναι καλό δείγμα.

Μάριος Αγγελέτος

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0