Face to Face

Ο σχολιαστής της EuroLeague TV, Τιμ Λονγκ, στο BN Sports: «Η μετάδοση της ζωής μου, στο Game 5 του ΟΑΚΑ - Ο Μπαρτζώκας αξίζει το τρόπαιο!»

Ο σχολιαστής της EuroLeague TV, Τιμ Λονγκ, στο BN Sports: «Η μετάδοση της ζωής μου, στο Game 5 του ΟΑΚΑ - Ο Μπαρτζώκας αξίζει το τρόπαιο!»
Είναι ένας από τους κορυφαίους σχολιαστές της EuroLeague TV, ενώ παράλληλα, λατρεύει τις ελληνικές ομάδες και την ατμόσφαιρα στα ελληνικά γήπεδα. Ο Τιμ Λονγκ μιλάει στο BN Sports, για το επερχόμενο Final Four του Βερολίνου, την εμπειρία του από το Game 5 του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι, τον Γιώργο Μπαρτζώκα, αλλά και... όχι μόνο!

Συνέντευξη στον Γιώργο Καπουκάκη

Τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός κατόρθωσαν να προκριθούν στο Final Four της EuroLeague που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο, με την Ελλάδα να παίρνει δύο «εισιτήρια», έπειτα από 12 χρόνια!

Οι «πράσινοι» θα βρουν στο δρόμο τους τη Φενέρμπαχτσε στον ημιτελικό, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν την υπερηχητική Ρεάλ Μαδρίτης, με μοναδικό στόχο την πρόκριση στον τελικό.

Οι δύο ελληνικές ομάδες θα βρεθούν έπειτα από αρκετό καιρό, μαζί, στην ελίτ της Ευρώπης και ευχή όλων, είναι η κούπα να καταλήξει σε... ελληνικά χέρια.

Με αφορμή το επερχόμενο Final Four και την παρουσία του «τριφυλλιού» και των Πειραιωτών στο Βερολίνο, το BN Sports επικοινώνησε με τον κορυφαίο δημοσιογράφο της EuroLeague TV, Τιμ Λονγκ, ο οποίος μίλησε για τις ελληνικές ομάδες, προσπαθώντας να κάνει σχετικές προβλέψεις, την ίδια στιγμή που αναφέρθηκε στην «καυτή» ατμόσφαιρα του ΟΑΚΑ στο Game 5 με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ έσταξε... μέλι για τις προπονητικές ικανότητες του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Αρχικά, ο Βρετανός, έκανε μία αναδρομή στην καριέρα του στο επίσημο κανάλι της EuroLeague, την ώρα που στη συνέχεια, τόνισε πως τα φετινά Play Offs ήταν τα καλύτερα που έχει ζήσει ως εκφωνητής. Παράλληλα, εξήγησε πως ήταν βέβαιος ότι τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός, θα προκριθούν στο Final Four.

«Σε αυτά τα Play Offs έζησα ίσως τις καλύτερες δυόμισι εβδομάδες της 12ετούς καριέρας μου ως σχολιαστής της EuroLeague, καθώς μετέδωσα πέντε παιχνίδια στην Ελλάδα. Στο παρελθόν δεν είχα μεταδώσει κανέναν αγώνα Play Offs δια ζώσης. Το 5ο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ ήταν επίσης μόλις το δεύτερο Game 5 που έκανα ποτέ, με το προηγούμενο να γίνεται χωρίς οπαδούς κατά τη διάρκεια του covid (Μίλαν - Μπάγερν), οπότε η διαφορά ήταν μεγάλη!

Όσο για τις προβλέψεις, είναι εύκολο να συζητήσεις τώρα που τελείωσαν όλα, αλλά ένιωθα ότι ο Παναθηναϊκός και η Ρεάλ Μαδρίτης θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο την έδρα τους, ενώ πίστευα ότι ο Ολυμπιακός θα νικήσει την Μπαρτσελόνα (λόγω φόρμας και προπονητικής εμπειρίας). Από την άλλη, δεν μπορούσα να κάνω κάποια πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθεί το ζευγάρι της Μονακό με τη Φενέρμπαχτσε, το θεωρούσα αμφίρροπο».

Ο Λονγκ βρέθηκε και στα πέντε εντός έδρας παιχνίδια των ελληνικών ομάδων κατά τη διάρκεια των φετινών Play Offs και μέσω του BN Sports, περιέγραψε την εμπειρία του, υπογραμμίζοντας πως η αγαπημένη του μετάδοση από όλες όσες έχει πραγματοποιήσει στην καριέρα του, έλαβε χώρα στο Game 5 του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

«Είχα το προνόμιο να παρακολουθήσω μερικά σπουδαία παιχνίδια. Ένα δραματικό φινάλε στο Game 1 στο OAKA και μία μεγάλη αντίδραση του Παναθηναϊκού στο Game 2. Στο Game 3 του Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα, ήταν πολύ θεαματικό που είχαμε παράταση. Το must win Game 4 θα μπορούσε να είναι πιο δραματικό, αλλά ο Ολυμπιακός το έκανε εύκολο για τον εαυτό του. Και στο Game 5 του ΟΑΚΑ, ήταν ίσως η αγαπημένη μου μετάδοση, από όλες όσες έχω κάνει. Και το λέω λόγω της ποιότητας του μπάσκετ κατά διαστήματα, της ατμόσφαιρας, της δυναμικότητας του παιχνιδιού και των πανηγυρισμών».

Ο ίδιος εξέφρασε την χαρά του για την διατήρηση του Ολυμπιακού στο κορυφαίο επίπεδο, κάτι το οποίο συνέβη, ακόμη κι αν το καλοκαίρι, οι Πειραιώτες έχασαν τόσο τον Κώστα Σλούκα, όσο και τον Σάσα Βεζένκοφ. Και όλα αυτά, ενώ μέσα στη σεζόν, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ταλαιπωρήθηκε από αρκετούς τραυματισμούς.

«Χαίρομαι τόσο πολύ για αυτούς. Ειδικά μετά τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη σεζόν (σ.σ. ο χαμένος τελικός κόντρα στη Ρεάλ). Πραγματικά θαυμάζω το χτίσιμο της ομάδας και την αγωνιστική φιλοσοφία του Μπαρτζώκα. Φαινόταν ότι είχαν χάσει την ευκαιρία, ειδικά μετά την απώλεια των Σλούκα και Βεζένκοφ το περασμένο καλοκαίρι. Το γεγονός πως ο Ολυμπιακός κατόρθωσε να φτάσει σε αυτό το Final Four, είναι πολύ εντυπωσιακό και ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς όλους τους τραυματισμούς, και τις νέες προσθήκες που έπρεπε να ενσωματωθούν στο σύστημα της ομάδας. Είναι ίσως ακόμη πιο ομάδα αυτή τη στιγμή, δίχως σούπερ σταρ. Οι παίκτες έχουν μεγαλώσει μέσα στη σεζόν και όλα αυτά προέρχονται από την πίστη και την υπομονή που έχει ο προπονητής στους παίκτες και τις μεθόδους του. Έχουν ένα μπάτζετ μεσαίου επιπέδου και βρίσκονται στο Final Four για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ο Μπαρτζώκας αξίζει το τρόπαιο, αλλά πρώτα θέλει να πάρει την εκδίκησή του από τη Ρεάλ».

Στη συνέχεια, ο Βρετανός έσπευσε να εξηγήσει τους διαφορετικούς λόγους για τους οποίους συμπαθεί και τους δύο «αιωνίους», την ίδια στιγμή που στάθηκε και στη στροφή 180° που έκανε ο Παναθηναϊκός, συγκριτικά με την περασμένη σεζόν.

«Λατρεύω και τις δύο ελληνικές ομάδες. Τον Ολυμπιακό λόγω της υπομονετικής και ομαδικής του προσέγγισης και τον Παναθηναϊκό για τον χαρακτήρα και την ποιότητα που έχει ως ομάδα στον πρώτο χρόνο του project που φέρει το όνομα του Εργκίν Αταμάν. Από πολλές απόψεις, οι αιώνιοι είναι διαφορετικοί. Έχουν εντελώς διαφορετικά στιλ, φιλοσοφίες οικοδόμησης ομάδων και τύπους προπονητών, αλλά και οι δύο είναι εξίσου εντυπωσιακοί με τον τρόπο τους. Δεν νομίζω ότι κανείς πίστευε ότι η αλλαγή του Παναθηναϊκού θα γινόταν τόσο γρήγορα. Στον Αταμάν αξίζουν πολλά εύσημα, όχι μόνο για τη συγκρότηση της ομάδας, αλλά και για τη δημιουργία του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο όλοι μαζί ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Ο χαρακτήρας του - ως προπονητής - είναι σαγηνευτικός και ο ίδιος έχει αποκτήσει τη φήμη του μετρ, όσον αφορά στο χτίσιμο ενός ρόστερ».

Φυσικά, η κουβέντα δεν θα μπορούσε να μην οδηγηθεί και στο «δίδυμο» του Κώστα Σλούκα με τον Κέντρικ Ναν, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, με τους δύο παίκτες να πραγματοποιούν εντυπωσιακές εμφανίσεις στα παιχνίδια απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

«Νομίζω πως οι δυο τους έχουν μπει στην πρώτη δυάδα - των καλύτερων διδύμων στην Ευρώπη - μαζί με τους Λορέντζο Μπράουν και Γουέιντ Μπόλντγουιν της Μακάμπι. Είναι κρίμα που δεν μπορέσαμε να διαπιστώσουμε ποιο ειναι το κορυφαίο δίδυμο της Ευρώπης σε αυτή τη σειρά».

Ο Λονγκ συνηθίζει να δημοσιεύει φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εκφράζει τον θαυμασμό του για την ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο ΟΑΚΑ, το οποίο δείχνει να... λατρεύει. Όπως εξήγησε ο ίδιος όμως, δεν υποβαθμίζει τους οπαδούς των υπόλοιπων ομάδων, απλώς θεωρεί πως και η κατασκευή του κλειστού των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων το μετατρέπει αυτομάτως σε ένα πιο «καυτό» γήπεδο.

«Από την εμπειρία μου, το ΟΑΚΑ και η Stark Arena έχουν την καλύτερη ατμόσφαιρα. Ωστόσο θα πρέπει να παρακολουθήσω από κοντά έναν αγώνα της Παρτίζαν ή του Ερυθρού Αστέρα για να είμαι σίγουρος, αναφορικά με το ποια είναι η κορυφαία έδρα της Ευρώπης. Ακολουθεί το ΣΕΦ, αλλά για να το διευκρινίσω, δεν εννοώ ότι απαραίτητα οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είναι καλύτεροι. Το λέω αυτό για διάφορους λόγους. Αρχικά, αισθάνομαι ότι το ΟΑΚΑ έχει καλύτερη ακουστική, με τους οπαδούς να βρίσκονται πιο κοντά στο γήπεδο. Δεύτερον, η θέση του σχολιασμού στο ΟΑΚΑ είναι κοντά στη Θύρα 13, την ώρα που στο ΣΕΦ είναι στην αντίθετη πλευρά της Θύρας 7. Και τέλος, έζησα το ΟΑΚΑ σε ένα Game 5. Το Game 4 στο ΣΕΦ ήταν εξίσου σημαντικό για τον Ολυμπιακό, αλλά οι φίλαθλοι μπορούσαν να καθίσουν άνετα από τα μέσα της 3ης περιόδου και έπειτα. Επίσης, δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσο απίστευτοι ήταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού όταν βρισκόμουν στο Final Four στο Βελιγράδι πριν από μερικά χρόνια. Το πάθος των Ελλήνων οπαδών, η ποιότητα και των δύο ομάδων, αποτελούν μερικούς από τους λόγους για τους οποίους είναι το όνειρό μου να μετακομίσω στην Ελλάδα με την οικογένειά μου. Έτσι ώστε να μπορώ να σχολιάζω όλα τα παιχνίδια της EuroLeague από κοντά.

Σε προσωπικό επίπεδο, ήταν επίσης ξεχωριστό για μένα, το γεγονός πως ο πρώτος αγώνας EuroLeague που παρακολούθησαν από κοντά, η σύζυγος μου και ο ενός έτους γιος μου, ήταν στο ΟΑΚΑ, τον Νοέμβριο. Εμφανίστηκαν στην τηλεοπτική μετάδοση και μπόρεσα να αναφερθώ σε αυτούς στο σχολιασμό μου. Η σύζυγός μου θεώρησε ότι υπήρχε πολύ φασαρία. Ίσως την επόμενη φορά θα πρέπει να την πάω και στο γηπέδο του Ολυμπιακού. Θα δω αν νιώσει το ίδιο!».

Όσον αφορά στη συζήτηση που γίνεται για τον πολυτιμότερο παίκτη της φετινής EuroLeague, ο Βρετανός θεωρεί πως ο Μάικ Τζέιμς άξιζε στην καριέρα του να αναδειχθεί κάποια στιγμή MVP, όμως ο ίδιος θεωρεί πως το φετινό βραβείο ανήκε στον Ματίας Λεσόρ.  

«Νομίζω ότι ο Μάικ Τζέιμς άξιζε να έχει ένα βραβείο MVP στην καριέρα του. Είχε ίσως την καλύτερη ατομική του χρονιά, ενώ παράλληλα έγινε και ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στη EuroLeague. Θεωρώ ότι είναι ο πιο ταλαντούχος παίκτης της διοργάνωσης, αλλά θεωρούσε πως θα δυσκολέψει την κατάσταση το γεγονός ότι δεν οδήγησε τη Μονακό στο Final Four. Την ίδια στιγμή, αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες στα Play Offs. Αν από την πλευρά του, ο Μπόλντγουιν είχε οδηγήσει τη Μακάμπι στο Final Four, νομίζω ότι αυτό θα ήταν αρκετό, έτσι ώστε εκείνος να ξεπεράσει τον Τζέιμς. Όμως δεν το έκανε. Ο Λεσόρ ήταν φοβερός και νομίζω ότι το άξιζε εκείνος για τους αριθμούς του και την ενέργεια του. Έπαιζε πάνω από 29,5 λεπτά ανά ματς και βοήθησε τον Παναθηναϊκό να φτάσει στο πρώτο του Final Four μετά από 12 χρόνια. Έχει παίξει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον σε αυτή την ομάδα, είναι 2ος στη διοργάνωση σε PIR (πίσω από τον Λάρκιν που δεν μπήκε στα Play Offs) και νομίζω ότι το PIR του στα playoffs ήταν 2ο (ελάχιστα πίσω από τον Καμπάτσο που είχε πιο εύκολο match up και έπαιξε μόνο σε τρία παιχνίδια, αντί για πέντε). Αλλά, οι σέντερ δεν κερδίζουν ποτέ το βραβείο, οπότε πίστευα ότι ο Τζέιμς θα είναι ο νικητής».

Στο φινάλε της συζήτησης, ο Τιμ Λονγκ απέφυγε να προβλέψει την ομάδα που θα κατακτήσει την EuroLeague, όμως εξήγησε τους λόγους που θα ήταν καλό για τον κάθε σύλλογο να φτάσει ως το τέλος της... διαδρομής.

«Αντί να πω ποιος νομίζω ότι θα κατακτήσει το τρόπαιο, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο με αυτή τη μορφή του Final Four, θα πω γιατί θα ήθελα να κερδίσει η κάθε ομάδα. Νομίζω ότι αυτό το εγχείρημα του Ολυμπιακού αξίζει έναν τίτλο. Όσο για τον Παναθηναϊκό, θα ήταν μια εκπληκτική ιστορία να το κάνει στην πρώτη χρονιά του Αταμάν, αλλά και σε μια χρονιά που ο Σλούκας έχει τη δυνατότητα να το κάνει με τρίτη διαφορετική ομάδα. Απίστευτη ιστορία θα ήταν και αυτή της Φενέρμπαχτσε. Αν ο Καλάθης και ο Σάρας Γιασικέβιτσιους οδηγούσαν την ομάδα σε έναν τίτλο, μετά από κάποιες δύσκολες στιγμές που είχαν μαζί. Ο Σάρας χρειάζεται ένα τρόπαιο ως προπονητής, όπως και ο Καλάθης ως παλιός παίκτης για να εδραιώσει την κληρονομιά του. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ήδη κερδίσει ένα σωρό από τρόπαια, οπότε θα ήθελα από άλλες ομάδες να καλύψουν ένα μέρος της διαφοράς. Βέβαια, αν κατακτήσει ξανά την EuroLeague, θα επιβεβαιώσει το μεγαλείο του θεσμού και των βετεράνων της»

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0