Face to Face

Ο Θάνος Κουτσογούλας στο BN Sports: «Τελικά τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, ακόμη φοράω κάθε μέρα το μετάλλιο μου» (video)

Ο Θάνος Κουτσογούλας στο BN Sports: «Τελικά τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, ακόμη φοράω κάθε μέρα το μετάλλιο μου» (video)

Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις γράφονται οι πιο… γλυκές ποδοσφαιρικές ιστορίες, ειδικά όταν δεν μιλάμε απλά για μία καλή πορεία, αλλά για μία κατάκτηση τροπαίου. Τα «πιτσιρίκια» του Ολυμπιακού έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης, και ο αρχηγός της ομάδας, Θάνος Κουτσογούλας μίλησε στο BN Sports για την συναισθηματική φόρτιση που είχε μετά τον τελικό, το «μυστικό» της επιτυχίας των Πειραιωτών, αλλά και για τον τρόπο που αντέδρασε στο ανεπανάληπτο ψαλιδάκι του Μπάκουλα.

Συνέντευξη στον Άγγελο Κρεμαστό

Πολλές φορές η πρώτη μεγάλη επιτυχία ενός ποδοσφαιριστή, μένει για πάντα χαραγμένη μέσα του και οι αναμνήσεις που δημιουργούνται, δεν πρόκειται να… σβηστούν ποτέ.

Κάπως έτσι, λοιπόν, πρέπει να νιώθουν και τα «πιτσιρίκια» του Ολυμπιακού, μετά τον προσωπικό τους «άθλο» και την ιστορική κατάκτηση του Youth League. Η «ερυθρόλευκη» Κ-19, έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα με ευρωπαϊκό τίτλο και γέμισε με περηφάνια, όχι μόνο τον Πειραιά, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι διακριθέντες της ομάδας είναι πολλοί, πάντα όμως σε μία τέτοια κατάκτηση ξεχωρίζει ο αρχηγός. Ο Θάνος Κουτσογούλας, έχει αναλάβει το βάρος του περιβραχιονίου της ομάδας και κατάφερε να φέρει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία, την πιο «επικίνδυνη» αποστολή που είχε να αντιμετωπίσει, στην μέχρι τώρα καριέρα του. Πρωταθλητής Ευρώπης στα 20. Όχι και άσχημα για ένα παιδί που κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα.

Ο Θάνος Κουτσογούλας μίλησε στο BN Sports για την όλη πορεία του Ολυμπιακού στο Youth League, τα συναισθήματα του μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή στον τελικό, αλλά και για την αντίδραση του στο «επικό» ψαλιδάκι του Μπάκουλα.

6199165.jpg

Οι ώρες και οι μέρες από τον μεγάλο τελικό έχουν περάσει, όμως μετά από μία τέτοια κατάκτηση, πόσο εύκολο είναι για κάποιον, να αντιληφθεί πλήρως αυτό που έχει καταφέρει. Ειδικά όταν μιλάμε για μία τέτοιου επιπέδου επιτυχία;

«Πραγματικά ακόμη και μία βδομάδα μετά τον τελικό, κανείς μας δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί. Ακόμη το σκεφτόμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Στο μυαλό μας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ότι είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης. Είναι το συναίσθημα της χαράς τόσο έντονο που δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε».

Στο ξεκίνημα της σεζόν κανείς δεν υπολόγιζε στον Ολυμπιακό. Στο Youth League συμμετέχουν ακαδημίες από μεγαθήρια της Ευρώπης. Αυτή η υπεροψία όμως, σύμφωνα με τον Κουτσογούλα, ήταν «καύσιμο» για τη μηχανή των «ερυθρόλευκων».

«Το ότι μας θεωρούσαν ως outsider ήταν κάτι που μας πείσμωνε. Παίξαμε απέναντι σε τεράστια ονόματα της Ευρώπης, εμείς όμως εκπροσωπούμε τη μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας, μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Οπότε κάθε φορά που μπαίναμε στο γήπεδο νιώθαμε ότι εμείς ήμασταν η καλύτερη ομάδα, ότι εμείς ήμασταν το φαβορί και αυτό φαινόταν πάνω στο χορτάρι».

Η κατάκτηση του Youth League από τον Ολυμπιακό δεν ήρθε… ουρανοκατέβατη. Γίνεται μία συλλογική προσπάθεια εδώ και χρόνια, με σκληρή δουλειά και πολλές θυσίες. Πέρα από αυτά όμως, υπάρχει και ένα «μυστικό» πίσω από την επιτυχία αυτή και ο Κουτσογούλας το αποκάλυψε. 

«Το μυστικό της επιτυχίας είναι το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα. Δουλεύουμε όλοι μαζί, για τουλάχιστον δύο-τρία χρόνια. Το να παίζεις μέσα στο γήπεδο για τον συμπαίκτη σου, πολλές φορές ξεπερνάει και την ποιότητα που μπορεί να έχει ο αντίπαλος σου. Όταν νιώθεις πως δίπλας σου έχεις τον αδελφό σου και παλεύεις μαζί του, σου δίνει μία δύναμη που δεν μπορεί να νικηθεί από κανέναν».

6198969.jpg

Μπορεί ο Ολυμπιακός να έδειχνε κυρίαρχος στον τελικό απέναντι στη Μίλαν, το σκορ όμως στην ανάπαυλα της αναμέτρησης παρέμενε «κολλημένο» στο 0-0. Σύμφωνα με τον Κουτσογούλα, ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος ήξερε ακριβώς τι να τους πει, ώστε να μπουν στο δεύτερο ημίχρονο και να… δαγκώσουν τους Ιταλούς, όπως και έγινε.

«Ο κύριος Συλαϊδόπουλος προσπάθησε να μας ανεβάσει το ηθικό. Μιλήσαμε για μερικές τακτικές που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να σκοράρουμε, κάτι που τελικά και έγινε. Μας είπε να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό, είχαμε ένα πολύ καλό ημίχρονο και δεν έπρεπε να τα παρατήσουμε».

Με το που μπήκε το πρώτο γκολ, ξέσπασε μία ερυθρόλευκη… καταιγίδα, η οποία «έπνιξε» τη Μίλαν. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να βρει τρία γκολ μέσα σε έξι λεπτά και στον Κουτσογούλα ήρθαν αναμνήσεις από την Μπάγερν Μονάχου.

«Το ότι καταφέραμε να σκοράρουμε τρία γκολ μέσα σε έξι λεπτά, ήταν ένα ντεζαβού με το ματς απέναντι απέναντι στη Μπάγερν. Με το που μπήκε το πρώτο γκολ ενθουσιαστήκαμε πάρα πολύ, μας ανέβηκε η αυτοπεποίθηση και πιστέψαμε ακόμη περισσότερο πως το τρόπαιο αυτό θα γίνει δικό μας. Μαζί και με την υποστήριξη του κόσμου στις κερκίδες, νιώθαμε και ήμασταν πάρα πολύ δυνατοί».

Στο τελευταίο σφύριγμα της λήξης, οι περισσότεροι ξέσπασαν σε έξαλλους πανηγυρισμούς, όχι όλοι όμως. Ο Κουτσογούλας με δάκρυα στα μάτια, προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει τι είχε μόλις συμβεί, ενώ ταυτόχρονα έψαχνε τα αγαπημένα του πρόσωπα στις κερκίδες του γηπέδου.

«Μετά το τέλος του παιχνιδιού ήμουν πολύ συγκινημένος. Πέρασαν από το μυαλό μου όλες οι δύσκολες στιγμές που έχω ζήσει. Κατάφερα έναν στόχο που είχα βάλει από μικρό παιδί, να γίνω πρωταθλητής Ευρώπης, δεν μπορούσα να ελέγξω τα συναισθήματα μου. Έβλεπα ταυτόχρονα τους γονείς και τον αδελφό μου, που ήταν τόσο πολύ περήφανοι στις κερκίδες. Ήταν και αυτοί βουρκωμένοι, όπως και εγώ. Ήταν πραγματικά κάτι που δεν μπορούσα να ελέγξω».

6199066.jpg

Στον αρχηγό της ομάδας πέφτουν πάντοτε και οι μεγαλύτερες ευθύνες, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ηλικίες κάτω των 19 ετών. Για τον Θάνο Κουτσογούλα όμως τίποτα από αυτά δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία. Η επιτυχία είναι μία ομαδική δουλειά και αυτό φαίνεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

«Το ότι είμαι αρχηγός της ομάδας, δεν κάνει αυτό το τρόπαιο πιο σημαντικό για εμένα. Με κάνει περήφανο που είμαι αρχηγός και καταφέραμε να κάνουμε κάτι τόσο σπουδαίο. Όμως δεν το κάνει πιο σημαντικό. Είμαστε όλοι μαζί μία ομάδα, μαζί τα καταφέραμε και είμαι περήφανος που είμαι συμπαίκτης με όλα αυτά τα παιδιά».

Μετά από ένα τέτοιο επίτευγμα, είναι λογικό και επόμενο να το μοιραστείς και στα social media, τα οποία έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Μπορεί ο Κουτσογούλας τελικά να μην κοιμήθηκε αγκαλιά με το τρόπαιο του Youth League, κατάφερε όμως να ακουμπήσει λίγο από τη… λάμψη του Λιονέλ Μέσι.

«Εντάξει η αλήθεια είναι πως δεν κοιμήθηκα αγκαλιά με το τρόπαιο (γέλια). Είναι κάτι που το είχε κάνει ο Μέσι, μετά τον τελικό του Μουντιάλ και επειδή είναι το είδωλο μου ήθελα να το κάνω και εγώ, αντιγράφοντας τον».

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-30_174536.png

Μέσα σε όλη την… παράνοια που έζησαν τα παιδιά του Ολυμπιακού σε ολόκληρο αυτό το ταξίδι, μία εικόνα που θα μείνει πραγματικά αξέχαστη σε όλους, θα είναι το ανάποδο ψαλιδάκι του Μπάκουλα και δικαίως. Ένα τέτοιο γκολ δεν μπαίνει κάθε μέρα, πόσο μάλλον σε έναν ευρωπαϊκό τελικό.

«Το ψαλιδάκι του Μπάκουλα το κάνω εικόνα στο μυαλό μου κάθε μέρα να μπαίνει και παθαίνω το ίδιο σοκ που έπαθα και τότε. Σήκωσα την μπάλα στον αέρα και όλα είναι στο μυαλό μου σαν slow motion. Τον βλέπω να δοκιμάζει το ανάποδο ψαλίδι και αμέσως σκέφτηκα ‘φαντάζεσαι να μπει;’. Δεν ακουγόταν τίποτα, στο γήπεδο υπήρχε σιγή και ξαφνικά άκουσα τον ήχο της μπάλας στα δίχτυα και ήταν κάτι το απίστευτο, πραγματικό μοναδικό».

Τα «πιτσιρίκια» του Ολυμπιακού, έδωσαν το… σήμα στην πρώτη ομάδα, ώστε να καταφέρει και αυτή το δικό της «θαύμα» στο Europa Conference League.

«Ελπίζω η δική μας επιτυχία να έδωσε χαρά και αυτοπεποίθηση στην πρώτη ομάδα. Έχουν ένα πολύ δύσκολο αντίπαλο, ο Ολυμπιακός όμως έχει ποιοτικούς παίκτες και πιστεύω θα γίνουν δύο πολύ δυνατά παιχνίδια».

Αυτό το χρυσό μετάλλιο θα κοσμεί «αιώνια» την τροπαιοθήκη του Κουτσογούλα, αν και μέχρι στιγμής η θέση που έχει πάρει είναι στο κομοδίνο του, τις φορές τουλάχιστον που δεν το φοράει.

«Το μετάλλιο δεν το έχω κρεμάσει κάπου. Το έχω ακόμα στο κομοδίνο μου, δίπλα στο κρεβάτι. Κάθε φορά που πάω για ύπνο το βλέπω. Κάθε φορά που ξυπνάω το βλέπω. Να πω και την αλήθεια το φοράω μέσα στην ημέρα αρκετά συχνά γιατί δεν θέλω ποτέ να ξεχάσω το τι καταφέραμε. Τα συναισθήματα που νιώθω όταν φοράω αυτό το μετάλλιο δεν συγκρίνονται με τίποτα».


Τελικά τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα;

«Ναι τα όνειρα όντως γίνονται πραγματικότητα. Όμως δεν έρχονται μόνα τους. Πρέπει να δουλεύεις πολύ σκληρά, να βάζεις υψηλούς στόχους και να κάνεις πολλές θυσίες για αυτούς τους στόχους. Μόνο με θυσίες και πολύ δουλειά μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Αν θες κάτι τόσο πολύ και κάνεις τα πάντα για να το αποκτήσεις, τότε ναι, μπορείς να τα καταφέρεις».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0