Face to Face

Ο Νέλσον Ολιβέιρα στο BN Sports: «Ο Μελισσανίδης ήθελε να είμαι o βασικός φορ στην OPAP Arena - Το πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ» (video)

Ο Νέλσον Ολιβέιρα στο BN Sports: «Ο Μελισσανίδης ήθελε να είμαι o βασικός φορ στην OPAP Arena - Το πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ» (video)

Μαχητικός, δυνατός, «γκολτζής», αλλά και… άτυχος. Ο Νέλσον Ολιβέιρα κατάφερε μέσα σε ένα διάστημα τεσσάρων ετών, να βιώσει την ελληνική πραγματικότητα στο μέγιστο. Απόλαυσε το ποδόσφαιρο σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ενώ δεν βλέπει την ώρα να επιστρέψει στη χώρα μας, έστω και για διακοπές. Ο Πορτογάλος επιθετικός μίλησε στο BN Sports για τον λόγο που τελικά δεν παρέμεινε στην ΑΕΚ, την μεταγραφή του στη Γουλβς που «έκοψε» προσωπικά ο Δημήτρης Μελισσανίδης, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξε με τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στον Άγγελο Κρεμαστό

Λίγοι έχουν πραγματοποιήσει το απευθείας ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη, για λογαριασμό της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, και ο Νέλσον Ολιβέιρα είναι ένας από αυτούς.

Ο Πορτογάλος επιθετικός αποκτήθηκε από την «Ένωση» το καλοκαίρι του 2019. Το πρώτο του δείγμα γραφής στην Ελλάδα, ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό κερδίζοντας την… καρδιά κάθε «κιτρινόμαυρου» φιλάθλου. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν και τόσο «ρόδινη».

Στην ΑΕΚ έμεινε για δύο συνολικά σεζόν και αποχώρησε ελεύθερος, μετά από μία σειρά γεγονότων. Ο Λουτσέσκου ήταν ένας από τους μεγαλύτερους «fan» του και δεν έχασε την ευκαιρία για να τον ντύσει στα «ασπρόμαυρα». Αν και διστακτικός, ο Ολιβέιρα δέχθηκε την πρόταση και όπως εκμυστηρεύτηκε, δεν το μετάνιωσε ποτέ.

Η αγάπη του για την Ελλάδα είναι μεγάλη και φαίνεται σε κάθε απάντηση του. Στη χώρα μας αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες, διαφόρων ειδών, αλλά παρ’ όλα αυτά δέθηκε με την κουλτούρα, τη ζωή και σαφώς το… φαγητό μας.

Ο Νέλσον Ολιβέιρα μίλησε στο BN Sports για τους συμπαίκτες του στην ΑΕΚ, που τον βοήθησαν να προσαρμοστεί στη χώρα, τη σχέση του με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησε από την «Ένωση», την τεράστια εκτίμηση που έχει προς το πρόσωπο του Λουτσέσκου, ενώ έδωσε τη δική του εξήγηση, για τον λόγο που θέλει να δει τον ΠΑΟΚ, πρωταθλητή Ελλάδος.

ipiccy_image_-_2024-04-08T215636.516.jpg


Η επιστροφή στα… πάτρια εδάφη και το τελευταίο «αντίο» στην Ελλάδα

Μετά από 10 χρόνια… ξενιτιάς, ο Ολιβέιρα επέστρεψε πίσω στην πατρίδα του και αγωνίζεται με τη φανέλα της Γκιμαράες, με την χαρά του να μην μπορεί να «κρυφτεί». 

«Είναι πολύ ωραία που επέστρεψα στην Πορτογαλία. Εγώ και η οικογένειά μου λείπαμε πολλά χρόνια και νιώθω ότι γύρισα και πάλι στο σπίτι μου. Είμαι κοντά πλέον σε φίλους και οικογένεια και έχω την χαρά να παίξω ξανά στο πορτογαλικό πρωτάθλημα».

oliveira2.jpg

Στην χώρα μας έζησε για μία γεμάτη τετραετία σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη και αποχώρησε το 2023. Την Ελλάδα όμως δεν την ξεχνάει, ίσα ίσα που κανονίζει να την επισκεφτεί πολύ σύντομα, έστω και ως τουρίστας.

«Μου λείπει η Ελλάδα. Το έχω συζητήσει πολλές φορές με την γυναίκα μου και με μερικούς φίλους να επιστρέψουμε στην Ελλάδα για διακοπές αυτό το καλοκαίρι. Πέρασα υπέροχα αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια της ζωής μου. Μου λείπει η κουλτούρα της Ελλάδας, το ποδόσφαιρο της και σαφώς το φαγητό. Έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις από την Ελλάδα, δεν μετάνιωσα ποτέ που ήρθα».

Τα χρόνια που πέρασε στην Ελλάδα μόνο εύκολα δεν θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κανείς. Οι τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να φτάσει τα υψηλά στάνταρ που μπορούσε. Παρ’ όλα αυτά αγάπησε την χώρα μας και το τελευταίο του «αντίο» δεν ήταν εύκολο.  

«Ήταν δύσκολο να αποχαιρετήσω την Ελλάδα. Πιστεύω θα μπορούσα να μείνω και άλλα χρόνια στην Ελλάδα. Θεωρώ πως έπαιξα αρκετά καλά, αλλά είχα και πολλές ατυχίες, όπως με τους τραυματισμούς. Σε γενικές γραμμές το απόλαυσα πραγματικά. Έπαιξα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έφτασα τρεις φορές στον τελικό του Κυπέλλου. Αν δεν υπήρχαν και αυτοί οι τραυματισμοί θα ήταν όλα τέλεια πραγματικά».

«Ο Μελισσανίδης ήθελε να είμαι ο βασικός επιθετικός της ΑΕΚ στην OPAP Arena»

Το καλοκαίρι του 2019 η ΑΕΚ έφερε στην Ελλάδα τον Νέλσον Ολιβέιρα με συμβόλαιο δύο ετών, με σκοπό όμως να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο. Παραλίγο να τα καταφέρει, με την Γουλβς να τον προσεγγίζει, όμως ο Δημήτρης Μελισσανίδης έβαλε «φρένο» στη μετακίνηση του, κάτι που όπως παραδέχθηκε δεν τον απογοήτευσε όσο θα φανταζόταν κανείς. 

«Όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα, σκοπός μου ήταν να καταφέρω να επιστρέψω στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης και η αλήθεια είναι πως μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία περίπου έξι μήνες αφού ήρθα στην ομάδα. Μου έκανε πρόταση η Γουλβς, την ίδια περίοδο που πήρε και τον Ποντένσε. Όμως η ΑΕΚ δεν μου επέτρεψε να πάω, αν και αυτό δεν με πείραξε πολύ, καθώς περνούσα πολύ ωραία στην ομάδα και την Ελλάδα.

Είχα μιλήσει με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και του εξήγησα πως θέλω να πάω στην Γουλβς, όχι επειδή δεν μου άρεσε η ΑΕΚ, αλλά επειδή ήταν μία τεράστια ευκαιρία για εμένα, ώστε να παίξω στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Του είπα όμως ότι αν δεν θέλει να φύγω, δεν θα φύγω. Περνούσα πολύ όμορφα στην ΑΕΚ».

oliveira-5.jpg

Μπορεί ένας παίκτης να χάσει την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Premier League και να μην απογοητευτεί; Όπως φαίνεται από την περίπτωση του Ολιβέιρα, γίνεται και μεγάλο ρόλο έπαιξε σίγουρα ο «ισχυρός άντρας» της ΑΕΚ.

«Ήταν ένα όνειρο για εμένα η Premier League, ποιος άλλωστε δεν θα ήθελε να παίξει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου; Κατάλαβα όμως ότι ο πρόεδρος με εκτιμούσε, ήθελε να μείνω, ήθελε να είμαι ο βασικός επιθετικός της ΑΕΚ, όταν η ομάδα θα έμπαινε στην OPAP Arena. Η απόφαση του ήταν να με κρατήσει και εγώ ήμουν χαρούμενος με αυτό. Ένιωσα πόσο πολύ ήθελε να μείνω και αυτό το έκανε πολύ πιο εύκολο για εμένα».

Το ξεκίνημα του με την ΑΕΚ, ήταν όσο αποτελεσματικός θα ήλπιζαν και οι οπαδοί της ομάδας, με επτά γκολ και πέντε ασίστ μέσα στο 2019. Δεν ήρθε άλλωστε τυχαία η πρόταση της Γουλβς. Για τον Ολιβέιρα το «κλειδί» της επιτυχίας ήταν οι συμπαίκτες του. 

«Ήμουν αρκετά τυχερός, καθώς όλα τα παιδιά στην ομάδα ήταν φοβερά. Επιπλέον υπήρχαν και πολλοί Πορτογάλοι που με βοήθησαν να ενταχθώ πλήρως στα νέα δεδομένα. Ειδικά ο Σιμόες με καλωσόρισε, ενώ μαζί με τη σύζυγο του, βοήθησε εμένα και την οικογένεια μου να προσαρμοστούμε στην Αθήνα.

Επίσης και ο Μάνταλος ως ο αρχηγός με βοήθησε πάρα πολύ στο να γίνω μέλος της ομάδας. Όλα αυτά ήταν απαραίτητα στο να αποδίδω καλά και μέσα στο γήπεδο. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις δίπλα σου τέτοιου είδους συμπαίκτες, είναι το κλειδί της επιτυχίας».

 
Μπορεί να μην γνώρισε την OPAP Arena ως παίκτης της ΑΕΚ, αλλά τα πράγματα που έκανε στον αγωνιστικό χώρο μετέτρεπαν μέχρι και το ΟΑΚΑ σε μία «καυτή» έδρα και δικαίως έζησε την αποθέωση από τον «κιτρινόμαυρο» λαό.

«Ένιωθα την αγάπη του κόσμου. Ειδικά τον πρώτο χρόνο είχα μία πολύ καλή σχέση με τον κόσμο. Την δεύτερη σεζόν έγιναν μερικά πράγματα με την ανανέωση μου, όμως ένιωθα και τότε την αγάπη τους. Θυμάμαι να τραγουδάνε το όνομα μου στο ΟΑΚΑ. Ήταν πολύ ωραίο να νιώθω την στήριξη τους, κάτι που με βοήθαγε πάρα πολύ στο να αποδίδω μέσα στον αγωνιστικό χώρο».

Όλα έδειχναν ιδανικά. Ο Ολιβέιρα ήταν μία άκρως επιτυχημένη μεταγραφή για την ΑΕΚ και πολλοί πίστευαν πως αυτός θα είναι ο βασικός επιθετικός της ομάδας, όταν με το καλό μπει στην OPAP Arena. Όμως στη δεύτερη χρονιά του, τα πράγματα δεν ήταν όσο «ρόδινα» έμοιαζαν στην αρχή, και το τέλος αυτής της σχέσης, ήρθε αρκετά νωρίς.

«Τόσο στην πρώτη, όσο και στην δεύτερη χρονιά μου στην ομάδα, ένιωσα το πόσο με σεβόντουσαν και το πόσο ήθελαν να μείνω. Όμως κάποια στιγμή άλλαξαν οι άνθρωποι στο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας και οι καινούργιοι που ήρθαν δεν με ήθελαν πλέον στην ομάδα, όχι όσο πριν τουλάχιστον. Ξεκίνησαν να δημιουργούνται προβλήματα με την ανανέωση του συμβολαίου μου, προσπάθησαν να αλλάξουν τις προσφορές που μου είχε κάνει ήδη η ομάδα. Ήμουν πολύ κοντά στο να υπογράψω την ανανέωση μου. Οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι της πρώτη μου χρονιάς. Είχα ξεκαθαρίσει πως εγώ ήθελα να παραμείνω στην ομάδα, το ίδιο μου έλεγε και η ομάδα. Ειδικά ο κύριος Μελισσανίδης ήθελε πολύ να με κρατήσει. Οι συζητήσεις προχώρησαν πολύ, είχαμε φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία.

Ήμασταν έτοιμοι να υπογράψουμε, όμως τα καινούργια άτομα που ήρθαν άλλαξαν πολλοί τα δεδομένα. Αυτό όπως είναι λογικό επηρέασε και την απόδοση μου στο γήπεδο. Όλη αυτή η αβεβαιότητα δεν βοηθάει κανέναν ποδοσφαιριστή. Δεν ήξερα που θα βρίσκομαι το καλοκαίρι, όλα αυτά γυρνούσαν συνέχεια στο μυαλό μου και με επηρέαζαν. Δεν ένιωσα προδομένος, αλλά σίγουρα όλη αυτή η ιστορία ήταν πολύ άσχημη.

Επίσης βγήκαν κάποια στιγμή μερικά δημοσιεύματα τα οποία δεν ήταν αληθινά. Υποτίθεται ότι ήθελα να φύγω, ότι εγώ δεν υπέγραφα το νέο συμβόλαιο και παρόμοια πράγματα που δεν ίσχυαν στην πραγματικότητα. Όλα αυτά δημιούργησαν μία κακή ατμόσφαιρα και στο τέλος δεν μπορούσα να παραμείνω στην ομάδα. Το χειρότερο πράγμα για εμένα ήταν ότι είχα μία πολύ καλή σχέση με τους οπαδούς της ομάδας. Με αγαπούσαν και τους αγαπούσα και εγώ. Όμως με όλα αυτά που συνέβησαν όταν έφυγα, νιώθω πως με κοιτούσαν ως τον κακό της ιστορίας, κάτι που δεν ίσχυε. Σέβομαι απόλυτα την ΑΕΚ και τους οπαδούς της. Ακόμη και αν έπαιξα μετά στον ΠΑΟΚ, αυτό δεν μπορεί αλλάξει».

5267179.jpg


«Ο Λουτσέσκου είναι ο καλύτερος προπονητής που είχα στην καριέρα μου»

Ο Ολιβέιρα αποχώρησε από την ΑΕΚ, αλλά όχι και από την Ελλάδα. Ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία, τον προσέγγισε και εν τέλει τον έκανε δικό του. Το «μυστικό χαρτί» των διαπραγματεύσεων είχε ονοματεπώνυμο: Ραζβάν Λουτσέσκου.   

«Αυτό που με έπεισε να πάω στον ΠΑΟΚ ήταν ο Λουτσέσκου, 100% πήγα για αυτόν. Εγώ δεν είχα στο μυαλό μου να αγωνιστώ για άλλη ομάδα στην Ελλάδα. Ειδικά με τις σχέσεις που είχα δημιουργήσει με τους ανθρώπους της ΑΕΚ και τους οπαδούς της ομάδας. Όμως ο Λουτσέσκου μου μίλησε και ταυτίστηκα πολύ με την ιδεολογία και με τον τρόπο που έβλεπε το ποδόσφαιρο.

Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση, μου άρεσε πάρα πολύ ο τρόπος σκέψης του Λουτσέσκου, αλλά χρειάστηκε να το σκεφτώ πάρα πολύ. Στο τέλος πήρα την απόφαση να πάω και δεν το μετανιώνω. Ήμουν δυστυχώς αρκετά άτυχος, καθώς τραυματίστηκα σοβαρά την πρώτη μου χρονιά, αλλά έχω υπέροχες αναμνήσεις από εκεί.

Ήταν υπέροχα να δουλεύω με τον Λουτσέσκου, είναι νομίζω ο καλύτερος προπονητής με τον οποίο έχω δουλέψει στην καριέρα μου. Για εμένα είναι ένας πάρα πολύ καλός προπονητής και άνθρωπος. Γι’ αυτό και δεν μετανιώνω που πήγα στον ΠΑΟΚ, άλλωστε κυρίως, για αυτόν πήγα εκεί».

3598833-custom_075610.jpg

Για έναν ποδοσφαιριστή, η προοπτική να αγωνιστεί σε ένα ολοκαίνουργο γήπεδο είναι πάντα δελεαστική. Βέβαια στον Ολιβέιρα η μοίρα του επιφύλασσε να παίξει στην OPAP Arena με τον δικέφαλο στο στήθος, όχι όμως αυτόν της ΑΕΚ, αλλά του ΠΑΟΚ.

«Δεν μπορώ να πω πως μου έχει μείνει απωθημένο που δεν έπαιξα στην OPAP Arena, ως παίκτης της ΑΕΚ. Είχα την ευκαιρία να πάω στον ΠΑΟΚ, σε μία μεγάλη ομάδα με φοβερούς οπαδούς και μία νοοτροπία που αγάπησα. Το να έπαιζα στο καινούργιο γήπεδο θα σήμαινε πως δεν θα πήγαινα στον ΠΑΟΚ, κάτι που σίγουρα δεν το μετανιώνω. Το μόνο που πραγματικά με ενόχλησε είναι ο τρόπος που έφυγα από την ΑΕΚ».

Οι φίλοι της ΑΕΚ δεν τον υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες, αλλά αντιθέτως το κλίμα προς τον Πορτογάλο φορ, ήταν αρκετά εχθρικό. Σε κάθε του επαφή με την μπάλα, μεγάλη μερίδα των οπαδών, τον αποδοκίμαζε έντονα, όμως ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως έτσι είναι το ποδόσφαιρο και κακίες δεν κρατάει.

«Δεν με επηρεάζουν εμένα αυτά. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Οι ίδιοι που κάποτε φώναζαν το όνομα μου, οι ίδιοι ήταν και αυτοί που με αποδοκίμαζαν. Ο λόγος που με γιούχαραν ήταν απλώς επειδή έπαιζα σε μία αντίπαλη ομάδα. Ο τρόπος που έφυγα από την ΑΕΚ δεν ήταν ακριβώς όπως φάνηκε, η δική μου συνείδηση είναι καθαρή γιατί ξέρω ακριβώς τι συνέβη. Είναι μέρος του ποδοσφαίρου, ξέρω πως τίποτα από αυτά δεν είναι στην πραγματικότητα προσωπικό». 

Οι αλλαγές από Αθήνα σε Θεσσαλονίκη είναι πολλές, από την κουλτούρα, μέχρι και τον τρόπο ζωής. Για τον Ολιβέιρα, ο βορράς ήταν σαν το… σπίτι του και ο ΠΑΟΚ του έδωσε την ευκαιρία να συνεχίζει να αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο, κάτι που δεν πρόκειται να το ξεχάσει ποτέ.

«Για εμένα ο ΠΑΟΚ ήταν μια πολύ καλή περίοδος. Ταυτίστηκα πάρα πολύ με την νοοτροπία που υπήρχε. Κατάγομαι από τα βόρεια της Πορτογαλίας, ο ΠΑΟΚ είναι από τα βόρεια της Ελλάδας, έχουμε παρόμοιο τρόπο σκέψεις. Βλέποντας ανθρώπους από τον βορρά της Πορτογαλίας και τον βορρά της Ελλάδας, υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Είναι πιο φιλικοί, πιο δουλευταράδες, πιο παθιασμένοι.

Η Θεσσαλονίκη είναι μία υπέροχη πόλη. Είναι κρίμα που είχα αυτόν τον τραυματισμό, καθώς θα μπορούσα να αποδώσω ακόμη καλύτερα και πιστεύω σίγουρα θα έμενα στην ομάδα παραπάνω χρόνια. Από την αρχή που υπέγραψα στην ομάδα είδα πως είχα ότι χρειαζόμουν για να αποδώσω τέλεια, ήταν λες και έπαιζα χρόνια στον ΠΑΟΚ».

Όταν ο Ολιβέιρα βρισκόταν στον ΠΑΟΚ, τα «πιτσιρίκια» που πλέον πρωταγωνιστούν στην ομάδα, τότε ήταν απλώς παιδιά, που κυνηγούσαν τα όνειρα τους. Πλέον, οι Κωνσταντέλιας και Κουλιεράκης αποτελούν τα… πρώτα βιολιά του «Δικεφάλου».

«Είναι υπέροχο να βλέπω τα παιδιά που έκανα μαζί τους προπόνηση να έχουν βασικό ρόλο πλέον στην ομάδα. Ο Κωνσταντέλιας, ο Κουλιεράκης, δείχνουν το πόσο έχουν μεγαλώσει και το πόσο χρήσιμοι είναι για τον ΠΑΟΚ, αλλά και για την Εθνική Ελλάδος. Έχουν αρχίσει να γίνονται ηγέτες της ομάδας και χάρηκα πάρα πολύ όταν είδα τον Κωνσταντέλια με το περιβραχιόνιο του αρχηγού, πραγματικά ένιωσα περήφανος για αυτόν. Όταν πήγα εγώ στην ομάδα ήταν ένα μικρό παιδί, όπως και ο Κουλιεράκης και τώρα έχουν γίνει άντρες».

3730750.jpg

Μετά και το εντυπωσιακό 2-2 (07/04) στη Νέα Φιλαδέλφεια ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ο τίτλος του πρωταθλητή κρέμεται από μία… κλωστή. Ο Ολιβέιρα γνωρίζει τα δεδομένα που υπάρχουν στη φετινή Stoiximan Super League και με δυσκολία επέλεξε την ομάδα που θα ήθελε να στεφθεί πρωταθλήτρια στο τέλος της χρονιάς.

«Δεν ξέρω τι θα μπορέσει να συμβεί στο πρωτάθλημα, εύχομαι όμως καλή τύχη και στους δύο. Αν έπρεπε να διαλέξω ποια ομάδα θα ήθελα να κερδίσει τον τίτλο, θα επέλεγα τον ΠΑΟΚ.

Ο Λουτσέσκου είναι ακόμα στην ομάδα, είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ πάρα πολύ και του εύχομαι τα καλύτερα στην καριέρα του. Έχω αρκετούς φίλους ακόμα στον ΠΑΟΚ που αγωνίζονται στην ομάδα, σε αντίθεση με την ΑΕΚ που το ρόστερ έχει αλλάξει πάρα πολύ σε σχέση με την περίοδο που ήμουν εγώ στην ομάδα. Γι’ αυτά θα ήθελα να πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ.

Το θέλουν περισσότερο πιστεύω και για την πόλη και τους οπαδούς θα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ελπίζω βέβαια και η ΑΕΚ να τα πάει καλά στα υπόλοιπα παιχνίδια. Χωρίζω την καρδιά μου στα δύο, αλλά θα πρέπει να επιλέξω τον ΠΑΟΚ».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0